Lidové noviny

Útok znejistil zemi před volbami

Po teroru na vánočním trhu v Berlíně je v sázce politická autorita kancléřky Angely Merkelové

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Útok, který se odehrál v pondělí večer na vánočním trhu v Berlíně, se zdá z pohledu vlády německé kancléřky Angely Merkelové naplněním nejhoršího možného scénáře.

Za prvé se udál v době Vánoc. Ty jsou v Německu stále ještě většinově vnímány pokud ne přímo jako křesťanské svátky, tak aspoň jako svátky klidu.

Zadruhé se odehrál v německé metropoli, kde lze obzvlášť v předvánočn­í době předpoklád­at vysokou koncentrac­i lidí na veřejných prostranst­vích, a tím i zvýšenou přítomnost bezpečnost­ních sil. Přesto zahynulo dvanáct lidí.

Ještě během včerejšího dne se navíc zdálo, že špatné zprávy pro kancléřku budou ještě umocněny podezřením, že pachatel berlínskéh­o útoku přišel do Německa před rokem jako uprchlík z Pákistánu nebo Afghánistá­nu.

Představa, že útočníkem je muslimský běženec, který dorazil do Německa v roce 2015, to znamená na vrcholu období takzvané „vítací kultury“, začala již dávat křídla fantaziím odpůrců migrace na sociálních sítích.

V jejich prostředí patří požadavek „Merkelová musí zmizet“ješ- tě k těm umírněným. Názory vyjádřené na sociálních sítích nejsou reprezenta­tivní pro to, co si myslí německá společnost.

A stejně tak nelze přenést tamní výrazivo do klasické politické soutěže v Německu, ani přesto, že čelný představit­el protestní Alternativ­y pro Německo (AfD) europoslan­ec Marcus Pretzell označil oběti berlínskéh­o útoku za mrtvé, které má na svědomí Angela Merkelová.

ANALÝZA

Toto všechno může kancléřka přejít mlčením. Daleko zásadnější ovšem pro ni je, že se zřejmě začínají znovu otevírat loňské spory s bavorským premiérem Horstem Seehoferem.

Teprve nedávno je přitom oficiálně uložili k ledu, aby neohrozili volební vyhlídky na podzim příštího roku.

Seehoferov­aKřesťansk­o-sociální unie (CSU) se podílí na celostátní vládě a bavorský premiér po pondělních událostech opět vztyčil varovný prst se slovy, že situace v zemi se musí změnit.

Jak by měla vypadat, sice šéf bavorské vlády přímo nesdělil, dá se ale předpoklád­at, že bude opět tlačit na zavedení pevného limitu, který by stanovil, kolik běženců může do Německa každoročně přijít.

Kancléřka Merkelová něco takového vždycky odmítala. Odůvodňova­la to silnou ochranou práva na azyl, již garantuje německá ústava. A měla i argument, že pro změnu ústavy nelze v parlamentu najít potřebnou většinu.

Teď po Berlínu se ovšem mohou dát věci do pohybu.

Seehoferův předchůdce v čele bavorské vlády Günther Beckstein v nedávném rozhovoru pro LN prohlásil, že stačí, aby se v Německu udál podobný teroristic­ký útok jako na podzim loňského roku v Paříži, kdy zahynulo 130 lidí, a celá debata o omezeních pro přijímaní běženců se posune úplně jiným dle jeho názoru správným směrem. Teď takováto situace v Německu možná nastane. A s tím přijde i oslabení autority dosud neohrožené kancléřky.

Pro kampaň před německými podzimními parlamentn­ími volbami, která de facto již dávno začala, neznamená útok v Berlíně nic dobrého.

Jeho původce, ať jím byl kdokoli a měl jakékoli motivy, dosáhl toho, že Německo vkročí do roku, jenž přinese důležitá politická rozhodnutí, hluboce znejistěno.

 ?? Kancléřka Angela Merkelová včera položila na berlínském náměstí Breitschei­dplatz za oběti a zraněné bílou růži. FOTO ČTK/ AP ?? Uctění památky.
Kancléřka Angela Merkelová včera položila na berlínském náměstí Breitschei­dplatz za oběti a zraněné bílou růži. FOTO ČTK/ AP Uctění památky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia