Lidové noviny

Trump: Islamisty musíme zničit!

- WASHINGTON

Zvolený americký prezident Donald Trump včera stejně jako další světoví státníci odsoudil teroristic­ký útok v Německu.

Podle Trumpa za pondělní tragédií v Berlíně (a i za násilnou smrtí ruského velvyslanc­e v Turecku Andreje Karlova) stojí islámští teroristé. Budoucí lídr Spojených států zastává tvrdý postup proti radikálům a i včera prohlásil, že je třeba vymýtit jak jejich místní buňky, tak i celou globální teroristic­kou síť, která útoky páchá.

„Islámský stát a další islámští teroristé vytrvale masakrují křesťany jako součást globálního džihádu. Jejich sítě musí být vymýceny z tváře Země,“uvedl Trump v prohlášení a zavázal se k tomu, že splní tento úkol se všemi „svobodu milujícími spojenci“.

Na Twitteru, který je vedle oficiálníc­h prohlášení hlavním kanálem jeho myšlenek, pak Trump napsal: „Situace se stále zhoršuje. Civilizova­ný svět musí začít uvažovat jinak!“

Reagoval tak i na pondělní incident ve švýcarském Curychu, kde útočník postřelil tři muže v islámském centru. Podle posledních informací byl ale vrahem švýcarský občan bez vazeb na islamisty.

Trump tak předešel vyšetřovat­ele, kteří v případě berlínskéh­o neštěstí ještě ani včera večer nemohli říci, jestli útok spáchal pákistánsk­ý žadatel o azyl, jak se původně domnívali. V případě velvyslanc­e v Ankaře je vrah, jímž je turecký policista, jistý, podle agentury AP, která cituje zdroj z turecké vlády, je ale nepravděpo­dobné, že by za útokem stál jen on sám.

Jedno však jisté je. V pondělí pozdě večer středoevro­pského času získal Trump dostatek hlasů volitelů (jeho volbě se vzepřeli jen dva republikán­i), aby se 20. ledna příštího rokumohl oficiálně ujmout funkce amerického prezidenta. Hlasy už jen musí potvrdit schůze obou komor Kongresu 6. ledna. Trump se tak může už nyní těšit na nové působiště, jímž bude Oválná pracovna Bílého domu. sim

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia