Lidové noviny

Nejlepší rada? Útěk, říká expert

- JAKUB KOPŘIVA

PRAHA Přepadení tenistky Petry Kvitové není ojedinělým případem, kdy zloději zaútočí přímo u oběti doma. Velice často se stává, že člověk v podobné situaci neví, jak se správně zachovat. Podle experta Karla Barona, který se zabývá ochranou osob, je nejlepší se přímé fyzické konfrontac­i vyhnout. A nejde-li to jinak, je dobré použít k obraně jakýkoliv předmět, který máte zrovna po ruce.

Vůbec nejlepší obranou proti přepadení jemu předejít. „Přepadení se dá vyhnout například různými bezpečnost­ními pomůckami. A teď nemluvím o kamerovém systému nebo videotelef­onech u dveří. K odrazení útočníka může posloužit dost dobře i obyčejný řetízek,“říká Baron.

Velice dobře se osvědčila tlačít- ka, která jsou napojená na bezpečnost­ní firmy. „Po stisknutí vyšle tlačítko signál do centrály společnost­i, která okamžitě vyrazí na místo. Celá akce je samozřejmě koordinová­na s policií,“uvádí Baron. Populární jsou i přenosná tlačítka, která jsou například na hodinkách.

K obraně poslouží třeba židle

Když přeci jen ke konfrontac­i dojde, je podle Barona nejlepší se samotnému fyzickému střetu vyhnout. „První fází je snaha utéct. Stačí, když si do dveří stoupnete ramenem. To máte hned lepší výchozí pozici pro útěk, než když ustrašeně uskočíte k oknu. Tam už je situace pro vás mnohem horší,“uvádí správný postup Baron.

Je-li situace taková, že nemůžete utéct, je pak lepší ustupovat hlouběji do bytu. „Nikdo nezná váš byt lépe než vy. Utečte, zavře- te za sebou co možná nejvíce dveří a zabarikádu­jte se. Potom okamžitě vytočte číslo na policii nebo i křičte z okna,“radí expert.

Fyzická konfrontac­e je podle Barona až poslední možnou volbou. „Přejít k fyzické obraně byměl člověk, až když není zbytí. Dobré je vzít si na obranu nějakou věc. Předpoklád­ám, že většina lidí žije ve standardní­m bytě. Když vás útočník ohrožuje nožem, je dobré vzít si na obranu třeba židli. Ale postačí téměř cokoliv. Například deštník, bunda, mikina, ale i klíče,“vypočítává Baron.

Podobný postup platí také při přepadení na chodbě. „Volejte o pomoc, snažte se útočníkovi utéct. Bránit se fyzicky by i v tomto případě měla být poslední možná volba, ale i zde vám dobře mohou posloužit třeba obyčejné klíče,“uzavírá Baron.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia