Lidové noviny

Pořezaná herní ruka? Velký průšvih

- ANTONÍN VAVRDA

PRAHA Když 30. dubna 1993 pobodal na turnaji v Hamburku americkou tenistku Moniku Selešovou Němec Gunter Parche, fanatický fanoušek své krajanky Steffi Grafové, tehdejší světová jednička se z ataku už nikdy úplně nevzpamato­vala.

Může podobný osud potkat i dvojnásobn­ou wimbledons­kou vítězku Petru Kvitovou, kterou v úterý ráno napadl v jejím bytě neznámý útočník?

„Nechci předbíhat, neznáme rozsah zranění, ale poraněná herní ruka je to nejhorší, co se může tenistovi stát,“řekl LN Jiří Novák, bývalá česká mužská jednička a v roce 2002 světová pětka.

„Když máte problém s nohou, tak se ještě k míčku nějak dostat můžete a díky citu jej zahrajete. Ale tohle je stejné, jako by o cit přišel chirurg,“pokračoval semifinali­sta Australian Open. „Nechápu, jak někdo může něco takového udělat, takoví lidé vůbec nepatří do společnost­i. Mladá žena otevře ráno dveře svého bytu a stane se jí toto? Věřím, že bude Petra brzo v pořádku a že policie pachatele chytí.“

Podobně mluvil i další bývalý tenista a především úspěšný trenér František Pála. „Je to strašné. Přesný rozsah zranění nevíme, ale údajně jde o pořezané prsty a šlachu. Snad to lékaři zvládnou, určitě bude mít tu nejlepší možnou péči,“pronesl otec současného fedcupovéh­o nehrajícíh­o kapitána Petra Pály.

„Nic podobného si nepamatuji. Jen útok na Selešovou a v roce 1989 srazilo na turnaji vMiami na parkovišti auto Thomase Mustera. Dával se dohromady rok. Ale to byla nehoda,“přidal dvaasedmde­sátiletý muž.

Ani jeden z nich se nechtěl zároveň pouštět do polemik, nakolik bude poničená psychika Kvitové. Její reprezenta­ční parťačka Andrea Hlaváčková ale věří bojovnici z Bílovce i po této stránce. „Petra je kliďaska, věřím, že to zvládne a nějak přijme,“řekla pro Rádio Impuls stříbrná deblistka z her v Londýně 2012.

V psychickou odolnost wimbledons­ké vítězky a návrat na kurty věří také prezident Českého tenisového svazu Ivo Kaderka „Držím Petře palce, ať se z toho co nejdříve dostane. A šok, který prožila, ať netrvá dlouho. Je silná,“řekl ČTK. „Když bude sebemenší možnost jí pomoci, tak to všichni mile rádi uděláme,“slíbil šéf svazu.

Po večerní operaci levé ruky bylo už jedno jisté: Petra určitě nestihne první grandslam sezóny v Austrálii. Jak vypadal letošní tenisový rok Petry Kvitové, čtěte na straně 17

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia