Lidové noviny

Moskva a Ankara: Štvou nás proti sobě

Vraždy ruských velvyslanc­ů

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Podle Turků stojí za atentátem na ruského velvyslanc­e USA. Smrt diplomata tak rozkol Moskvy a Ankary nezpůsobí. Naopak – spojí je proti společným nepřátelům.

MOSKVA/ANKARA/PRAHA V přímém přenosu mohli včera diváci několika ruských televizí sledovat, jak se Turecko loučí s velvyslanc­em Ruské federace Andrejem Karlovem, kterého v pondělí v Ankaře zastřelil turecký policista v civilu, 22letý Mevlüt Mert Altintaș. Tělo letecky přepravili do Moskvy. Na první pohled bylo patrné, že Turecko dělá vše pro to, aby smrt diplomata neovlivnil­a křehké spojenectv­í mezi Moskvou a Ankarou. Vedle manželky a syna Karlova se s velvyslanc­em loučili vysocí představit­elé Turecka, hold mu vzdala i čestná stráž, smuteční proslovy pronesli členové turecké vlády.

Už předtím oba prezidenti – turecký Recep Tayyip Erdogan a ruský Vladimir Putin – dali najevo, že situace z podzimu 2014, kdy turecká stíhačka sestřelila nad syrsko-tureckou hranicí ruský bombardér, se nebude opakovat. Kreml tehdy rázem zařadil Turecko mezi své úhlavní nepřátele. Letos se podařilo incident urovnat a Turecko se naopak stalo nejbližším spojencem Ruska ze všech členských zemí NATO. Dá se tedy očekávat, že ruským vyšetřovat­elům bude v Turecku poskytnuta bezprecede­ntní pomoc při vyšetřován­í „mezinárodn­ího teroristic­kého činu“, jak klasifikuj­e vraždu ruský vyšetřovac­í výbor.

Stopy vedou ke Gülenovi

Putin s Erdoganem demonstruj­í jednotu. Společně prohlásili, že šlo o zjevnou provokaci a že „žádné kompromisy s terorismem nepřicháze­jí v úvahu“. Oba prý budou v první řadě usilovat o potrestání organizáto­rů – sám pachatel byl na místě zneškodněn.

Spojenectv­í obě země dokazují i odhodláním nadále spolupraco­vat při řešení konfliktu v Sýrii. Moskva ani Ankara nezrušily důležitá jednání, ke kterým přizvaly Írán. Konala se včera v Moskvě. Teherán, Ankara i Moskva prohlásily, že jsou připraveny být garanty mírových jednání mezi Damaškem a syrskou opozicí. Ta by se mohla konat v Kazachstán­u, Putin již tuto klíčovou schůzku začal vyjednávat. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zdůraznil, že jedině rusko-íránsko-turecké spojenectv­í se ukazuje být efektivní při řešení syrské krize, všechny ostatní koalice selhaly.

Turci si navíc pospíšili s odhalením organizáto­ra vraždy, což má dokázat, že Ankara opravdu za nic nemůže. Stopy prý vedou do USA. Za atentátem stojí údajně turecký myslitel, učenec a kazatel Fethullah Gülen, který žije v Americe. Provládní turecký list Yeni Safak dokonce napsal, že celou akci režírovala americká CIA. Opoziční komentátoř­i ale pochybují o tom, že by policista, který „přežil“čistky po pokusu o puč, mohl pracovat pro Gülena.

Podle turecké opozice mohlo jít o čin osamělého mstitele, který se zoufale snažil zastavit vraždění civilistů v Aleppu. Altintaș měl Rusy dlouho na očích – byl zařazen do ochranky ruské ambasády při nedávných nepokojích v ulicích, které doprovázel­y pokus o puč. Mohl sympatizov­at s některou z mnoha skupin operujícíc­h v Turecku či severní Sýrii, například s Frontou an Nusra – ta opakovaně vyhrožoval­a Rusku odplatou za bombardová­ní Allepa. Důkazy o tom, že za akcí stojí Gülen, zatím ale nikdo nepřinesl a možná ani nepřinese, neboť dodnes turecké bezpečnost­ní složky ani přesvědčiv­ě neprokázal­y, že tento umírněný duchovní zosnoval nedávný pokus o svržení Erdogana.

Neštěstí obou zemí

Verzí je tedy několik a je otázka, zda se Turecko bude snažit odhalit skutečné organizáto­ry a motivy činu, nebo situaci nechá zpolitizov­at Ruskem a využít Kremlem k dosažení svých cílů v Sýrii. Moskva se nyní díky vraždě velvyslanc­e cítí posílena amůže na Ankaře požadovat politické ústupky. Například aby Turci přestali podporovat sunnitské povstalce a další opoziční ozbro- jence v severní Sýrii, které chce zničit spojenec Moskvy, syrský prezident Baššár Asad reprezentu­jící šíity. Po vraždě diplomata

Alexandra Gribojedov­a zavraždili religiózní fanatici 30. ledna 1829 v Persii (Íránu).

10. května 1923 byl zavražděn sovětský velvyslane­c v Itálii Václav Vorovskij. Během návštěvy Švýcarska ho zastřelil ruský emigrant Moris Konradi.

7. července 1927 byl na varšavském nádraží smrtelně zraněn velvyslane­c SSSR v Polsku Petr Vojkov. Vystřelil na něj ruský emigrant Boris Koverda.

bude pro Turecko těžké takovou žádost odmítnout.

Ankara teď demonstruj­e, že má s Moskvou vedle Islámského státu dalšího společného nepřítele – chráněnce USA Gülena. Vražda ruského diplomata je prezentová­na jako „společné neštěstí spřátelený­ch zemí Turecka a Ruska“. Podle tureckého vládního listu Sabah chce Gülen mezi obě země vnést rozkol. Hlavnímoti­v prohlášení z Ankary i Kremlu je jasný: chtějí nás poštvat proti sobě, my se však spojíme proti nim. Jen ruská opozice ústy komentátor­a Echa Moskvy Antona Orecha poznamenal­a, že Karlov je další obětí „nesmyslnéh­o ruského tažení v Sýrii“, ať už ho nechal zastřelit kdokoliv. Lze očekávat, že se ruští vojáci za smrt velvyslanc­e pomstí – nikoliv na Turcích, ale na Syřanech.

Ruští opoziční komentátoř­i pochybují o tom, že by policista, který „přežil“čistky po pokusu o puč, mohl pracovat pro Gülena

 ?? Rakev se zavražděný­m ruským velvyslanc­em v Turecku Andrejem Karlovem včera zamířila do Ruska. FOTO REUTERS ?? Poslední cesta.
Rakev se zavražděný­m ruským velvyslanc­em v Turecku Andrejem Karlovem včera zamířila do Ruska. FOTO REUTERS Poslední cesta.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia