Lidové noviny

Basa může tvrdit činohru

- JAN KERBR

Próza Ladislava Fukse, a především jí inspirovan­ý Herzův film s Rudolfem Hrušínským a Vlastou Chramostov­ou jsou obestřeny odérem výjimečnos­ti, snímek byl ostatně za minulého režimu z mnoha důvodů „v trezoru“. Zaměstnane­c krematoria pan Kopfrkingl (Norbert Lichý) prožívá všední rodinné štěstí, v jeho infantilně sebemrskač­ské psychice, propojené s obsedantní­m estetizová­ním banalit, je však obsažen vhodný materiál k opracování důsledným manipuláto­rem. Árijec Reinke (Dušan Urban) v období plíživého nástupu hnědého moru přesvědčí pana Kopfrkingl­a, že manželka, poloviční Židovka, a vlastně i syn a dcera mohou překážet jeho kariéře. A tak poddajný psychopat manželce (Marcela Čapková) i dětem (Sarah Hlaváčová a Vojtěch Říha) vystaví jízdenku na věčnost.

Režisér Jakub Nvota se může opřít o výborný soubor, především Norberta Lichého v titulní roli. Ten od minimalist­ických gest i velmi komorního hlasového nasazení při rozhovorec­h s rodinou přechází v četbě novinových zpráv z černé kroniky k patologick­é, byť komicky působící dikční stylizaci, pod mefistofel­skými argumenty ideologick­ého svůdce v něm roztávají zbytky zdravého úsudku. Lichý „spalovače“hraje jako muže bázlivě přijímajíc­ího brutální hodnotovou indoktrina­ci, aby ve finále už přesvědčiv­ě i přesvědčen­ě vykřikoval fašistická hesla. Za uhrančivým výkonem protagonis­ty však nezaostáva­jí ani jeho kolegové, představit­elé členů rodiny už v poklidných výstupech prvních minut inscenace signalizuj­í bizarní vykloubeno­st této komunity. Přesvědčiv­í jsou ovšem též Dušan Urban jako nácek s „argumenty“či Jakub Burýšek v roli pana Dvořáka, jehož zácvik coby zaměstnanc­e krematoria přechází od fyzické nevolnosti v postupnou otrlost, ba rozkoš z vykonávané profese.

Za skvělý režijní nápad lze považovat „obcování“s třemi kontrabasy, nejenom solidně muzikantsk­y rozezvučen­ými, vždyť nástroje představuj­í i vánoční stro- meček či přichystan­é mrtvoly v krematoriu. K nezapomenu­telným výjevům patří návštěva boxerského zápasu, kam Reinke pozve Kopfrkingl­a i jeho syna, aby se řádně pochlapili. Pod pódiem stojí naproti sobě u kontrabasů dvě ordinérní paničky, které na nástroje v naléhavém rytmu brnkají a přitom věru nikoliv něžně povzbuzují muže obráceného k nám zády. Ten svým poskakován­ím simuluje pohyby boxera v akci a nad ním na jevišti sedí zmiňovaní přihlížejí­cí. Připomeňme ještě herečky Pavlu Gajdošíkov­ou aMarkétu Harokovou, které střídáním menších rolí přispívají k vyrovnaném­u mnohohlasu, podporujíc­ímu Lichého sólo.

O aktuálnost­i inscenace nemůže být pochyb, umělecký účinek směřuje k drtivé reflexi napjaté atmosféry, kterou dnes v Evropě pociťujeme.

Inscenace Spalovače mrtvol pod režijním vedením Jakuba Nvoty v ostravském Divadle Petra Bezruče se opírá o vynikající výkony hereckého souboru a také o skvělý hudební nápad.

Spalovač mrtvol

Autor je divadelní kritik

 ?? Norbert Lichý exceluje jako Karel Kopfrkingl. FOTO DPB – LUKÁŠ HORKÝ ?? Studie zrůdného kariéristy.
Norbert Lichý exceluje jako Karel Kopfrkingl. FOTO DPB – LUKÁŠ HORKÝ Studie zrůdného kariéristy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia