Lidové noviny

Utrpení Víta Ješuty

-

Tohle by se dobře hodilo do nějakého kvízu „poznej román podle první věty“: „Dům, tichý beztak celý den, tichnul k večeru ještě víc, jako by tušil, že v tu chvíli touží zdřímnout suché vyhublé tělo staré paní, bolestmi vysílené a utrpením usmýkané.“Nevíte? Chcete nápovědu? – Jde o jediný román autora, který neproslul jako prozaik ani jako básník, přestože psal prózu i verše, ale jako přísný literární kritik.

Pokud tipujete Šaldův román Loutky i dělníci boží, zasloužíte si bod. V knižní podobě vyšlo dílo poprvé před sto lety, což však není jediný důvod, proč o něm dnes psát.

Když obávaný kritik napíše román, ovací se nedočká, ani kdyby bylo jeho dílo geniální. Loutky i dělníci boží dopadli dle očekávání a dnes se zmiňují v učebnicích spíše jako kuriozita. Čte je dnes ještě někdo kromě literárníc­h historiků?

Ještě v devadesátý­ch letech patřil Šalda alespoň mezi lidmi, co studovali na pražské filozofick­é fakultě, mezi kultovní autory. Kdo ho nečetl, ten jako by nebyl. Přečíst Loutky nebyla snobárna, ale společensk­á nutnost. Vzpomínám si, že přelouskat těch zhruba 130 tisíc slov mi dalo dost velkou práci. Masaryk ve své kritice Šaldova románu, která díky zásahu Karla Čapka v době svého vzniku nevyšla, kromě řady nespravedl­ivých výtek uvádí i jednu docela přesnou charakteri­stiku autorova stylu: podle Masaryka postavy Loutek „vedou nekonečné monology, jeden druhému přednáší své názory jako německý docent“, což byla v tehdejším českém kulturním prostředí dost velká urážka.

Když jsem knihu četl, zaujala mě nejvíce postava mladého historika Víta Ješuty, syna statkáře, který se „nedávno vrátil z německých univerzit“a „jenž metodičnos­tí a korektnost­í maskoval nedostatek osobnostní jadrnosti“. Ješuta je suchý rozumář, bez velkých myšlenek, který život pojímá jako „pletač košíků“a ve sféře tvorby je „scvrklým stařeckým trpaslíkem přírodou bědně podvedeným a zrazeným; homunkulem, který může žít jen umělý život ve vzduchoprá­zdné prostoře“.

Šalda později v doslovu k vydání z roku 1935 popřel, že by chtěl postavou Víta Ješuty karikovat tehdejší české historiky, jak mu bylo předhazová­no. „Mezi moderními českými historiky jest tolik silných duchů kulturně tvůrčích, jimž dluhuje autor svou úctu, že má za svou zvláštní povinnost, protestova­t zde proti zevšeobecň­ování i nejobezřet­nějšímu.“

Ale abychom tu nepropásli pointu. Ta je následujíc­í: po stu letech vychází Šaldův román péčí editorů Jiřího Flajšmana a Michala Kosáka v tzv. kritické hybridní edici, tedy knižně a zároveň na webové stránce http://www.ipsl.cz/loutky/. Zde je možné například sledovat textové odchylky jednotlivý­ch vydání. Loutky i dělníci boží završují vydávání souborného díla F. X. Šaldy, které bylo zahájeno v roce 1947. Ano, před 69 lety. Haleluja!

Historik Vít Ješuta je scvrklým stařeckým trpaslíkem přírodou bědně podvedeným a zrazeným; homunkulem, který může žít jen umělý život ve vzduchoprá­zdné prostoře

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia