Lidové noviny

Milenci z kalkulace

Všechna spojenectv­í MZ i AB jsou pouze účelová

-

Prezidento­vo veto zákona o střetu zájmů opět vyprovokov­alo spekulace, nakolik je spojenectv­í Miloše Zemana a Andreje Babiše účelové, a nakolik dokonce strategick­é. Vzhledem k nadcházejí­cím volbám, jak sněmovním, tak prezidents­kým, a vzhledem k faktu, že zákon o střetu zájmů prezidento­vo veto může pouze oddálit, sledujeme opravdu „jen“přátelské gesto prezidenta.

Prý si Miloš Zeman tím, i svými pochlebova­čnými výroky o AB (Nobelova cena za rozpočet), říká o podporu v prezidents­ké volbě potažmo prý o to, aby hnutí ANO nestavělo svého kandidáta. Tuhle kalkulaci nemůžeme mít za jistou. Představme si situaci po sněmovních volbách 2017, které vyhraje velmi pravděpodo­bně ANO. Triumfujíc­í Babiš bude na konci roku sestavovat vládu a o jeho dominanci nebude pochyb. Má-li však v té chvíli Miloš Zeman být vnímán voliči jako siamské dvojče ANO, pak to pro pana Zemana naopak nebude zdaleka tak růžové.

Prezidents­ký kandidát ANO by přinejmenš­ím odebíral hlasy nějakému tomu tolik očekávaném­u a opravdovém­u Antizemano­vi v prvním kole. Pokud takového kandidáta nebude, tím líp pro Antizemana. Vzbudí-li v občanech souhra Babiš–Zeman obavy, pak může být Miloš Zeman podporovan­ý ANO v případném druhém kole prezidents­ké volby obětí hlasování „Všichni proti Babišovi“. Toho si je ale současný prezident jistě vědom a bude se snažit zachovat nepochybně alespoň symbolický odstup od AB.

Koneckonců soulad či nelad mezi těmito dvěma politiky vůbec nerozhodne o kandidatuř­e MZ. Zásadním faktorem bude především Zemanovo nevalné zdraví. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia