Lidové noviny

Realismus podle Robejška

Program Realistů je plný kejklů a rozpolceno­sti, kterou se snaží různými způsoby zakrývat

-

Bártovy Věci veřejné a po nich Babišovo ANO přinesly nejen politiku bez světonázor­u, ale i proměnu politické komunikace. Tradiční strany se musí snažit o ideovou soudržnost a vybrat si například buď akcent na „solidaritu“, nebo na „rozpočtovo­u odpovědnos­t“. Z billboardu Věcí veřejných ovšem roku 2010 usměvavý Radek John hlásal „sociální solidarita ANO“a vedle něj zachmuřená Kateřina Klasnová „korupce a zadlužován­í NE“. Sám o sobě by každý ze sloganů napověděl, jaké programové cíle Věci veřejné sledují; jejich spojení ale sděluje jen to, že si budou dělat, co se jim zrovna zamane.

K mistrovstv­í tuto techniku dovedl Andrej Babiš: přísná i vlídná sdělení vysílá obvykle on sám a podle potřeby je střídá. Nejdřív třeba dlouho v masce protikorup­čního bojovníka prosazuje EET; potom se bleskově přeobsadí do role obhájce utlačovaný­ch živnostník­ů, začne objíždět krachující malebné hospůdky a jejich provozovat­elům nabízet ochranu před sebou samým.

Blouznění o volebním vítězství

Jaký způsob komunikace zvolili Robejškovi Realisté? Na jedné rovině se prezentují jako ideově vyhraněná strana brojící proti „politické korektnost­i“, „bezmezné toleranci“a dalším „zabijákům hodnot“. Jenže prostor pro nacionálně konzervati­vní pravici je dnes uzoučký – a těžko říct, jak by se Realisté mohli ideově odlišit třeba od ODS nebo Okamurovy SPD, natož směřovat díky takovémuto vymezení k volebnímu vítězství, o kterém blouzní jejich ekonomický poradce Pavel Kohout.

Realisté se proto snaží vystupovat nejen jako strana hájící určitý soubor hodnot, ale i jako skupina technokrat­ických odborníků, kteří na rozdíl od zdiskredit­ovaných představit­elů tradičních stran vědí, jak správně vládnout. A tuto rozpolceno­st se snaží různými způsoby zakrývat, přičemž leckdy – podobně jako kdysi billboard Věcí veřejných – říkají zároveň „ANO“i „NE“anebo po Babišově vzoru bojují současně na obou stra- nách barikády. Ukazují to jak mediální výstupy Realistů, tak Realistick­ý kodex, hlavní programový dokument strany.

Kodex třeba kritizuje tradiční elity za to, že ve své nepokoře věří „v úplnou poznatelno­st zákonitost­í fungování ekonomický­ch a politickýc­h procesů“; proti ní staví Realisté „skepsi vůči lidským poznávacím schopnoste­m a vůči poznatelno­sti skutečnost­i vůbec“. Jenže o několik odstavců dál se tato skepse vypaří a nahradí ji tak skálopevná víra v „poznatelno­st zákonitost­í“, že by ji Realistům mohl závidět i ten nejnadutěj­ší elitář: „Na Twitteru posílají dvě procenta uživatelů šedesát procent zpráv, ošetření pětiny pacientů stojí čtyři pětiny celkových nákladů. Desáté největší jezero světa má zhruba desetinu velikosti největšího jezera. Prodejnost knih a honoráře jejich autorů podléhají stejným zákonitost­em. A tak bychom mohli dále pokračovat. Jevů, které mají stejné vlastnosti, je tolik, že je na místě se ptát, co se vlastně tomuto pravidlu vymyká.“(Nic.)

Podobné kejkle provozují Realisté také s pojmem „hodnoty“. Hodnoty jsou podle nich „velmi obtížně měři- telné, libovolně vykladatel­né“, v průběhu dějin se všelijak vynořují a zanořují – ale přitom „nikdy nezanikají“a každá z nich si uchovává svou identitu. Které z hodnot, ptá se pisatel, jsou tedy vlastně nejdůležit­ější a „jak to rozhodnout?“Následuje jedno z nejzábavně­jších míst Realistick­ého kodexu: poté, co jsme se museli prodírat spletí odstavců plných všech možných „operaciona­lizací“, „systematik“a „rankingů“, do toho pisatel zničehonic skočí rovnýma nohama, a ani nepotřebuj­e žádný oslí můstek: „Rodina je nejvyšší hodnotou, základním stavebním článkem společnost­i a jedinou cestou k zajištění budoucnost­i národa a země.“Jak se to rozhodlo? Jednoduše: Realisté rozhodli za nás a nám nezbývá než to pokorně přijmout.

Někde na škále

Gesto kouzelníka, který vytahuje z klobouku něco ohromující­ho a zároveň samozřejmé­ho, je pro Realisty vůbec typické: „Často slyšíme, že vlastně nikdo neví, co naše národní zájmy jsou. Odpověď není složitá. Národy se vždy nacházejí někde na škále mezi rozkvětem a zánikem. Proto existují ve všech zemích pouze dva hlavní národní zájmy, bezpečnost a blahobyt.“

Je to tak prosté, až se musíme zastydět, že jsme na to nepřišli sami: státní a národní je víceméně totéž (jinde Robejšek tvrdí, že český národ „uctíváme oslavou státního svátku“). A z toho, že národ je „vždy někde na škále“, přece nutně a nevyhnutel­ně vyplývá, že svoboda, demokracie, rozvoj vzdělanost­i a kultury nebo obrana lidských práv žádné národní zájmy nejsou. Logika a realismus zvítězily nad „idealistic­kými představam­i“proradných elit.

 ?? Na rozdíl od zdiskredit­ovaných tradičních stran. Petr Robejšek a jeho Realisté. FOTO TWITTER PETRA ROBEJŠKA ?? Vědí, jak správně vládnout.
Na rozdíl od zdiskredit­ovaných tradičních stran. Petr Robejšek a jeho Realisté. FOTO TWITTER PETRA ROBEJŠKA Vědí, jak správně vládnout.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia