Lidové noviny

Berlín, Ankara, Curych...

-

bránit nejde. Vždy budou někde nějaké davy a tzv. měkké cíle – na fotbale, na bleším trhu, před divadlem apod. Je tedy pravděpodo­bné, že to, co se stalo, se bude bohužel v Německu a jinde opakovat. Je to v současnost­i „nejbezpečn­ější“a nejjistějš­í způsob teroristic­kého útoku. Je to kopie útoku v Nice, paradoxně jde o českoslove­nský vynález v rukou teroristy (Olga Hepnarová), podobně jako semtex (Semtín).

Jak často se něco tak strašného může opakovat, nevíme. Zatím víme, že se jedná o největší teroristic­ký útok v Německu, i když rozsahem je stále mnohem menší než útok v Nice, ačkoliv kdyby auto jelo rychleji a na trhu bylo více lidí, mohlo být všechno jinak. Vánoční trhy patří k německému společensk­ému životu stejně jako oslavy pádu Bastily k francouzsk­ému. Nemá cenu si slibovat, že podobné útoky nezmění způsob života lidí v Německu či Francii, protože už se stalo.

Server Eurointell­igence.com upozorňuje, že německá média měla oproti anglosaský­m několikaho­dinové zpoždění v pojmenován­í událostí pravým jménem (není jasné, zda jde o nehodu, nebo útok apod.). Zároveň server upozorňuje, že zločiny a přestupky spáchané migranty jsou v Německu z politickýc­h důvodů „underrecor­ded“(méně zaznamenáv­ány). Tato sebecenzur­a bude mít nutně dříve nebo později opačný než zamýšlený politický efekt.

Alternativ­a pro Německo posílí. AfD už označila mrtvé za „mrtvé Merkelové“, bude se více argumentov­at tím, že Německo je v důsledku politiky otevřených dveří méně bezpečné. Nervozita vzroste uvnitř CDU/CSU, kde ale Merkelovou stále považují za jedinou kandidátku na kancléřku, která může vyhrát volby. Kdyby měl přijít jeden další útok, bude už muset CDU/CSU hledat jiného kandidáta.

Ankara

Muž, který spáchal atentát na ruského velvyslanc­e v Ankaře, byl mladý turec- ký policista. Nebyl to ani Kurd, ani uprchlík ze Sýrie, ale zjevně rozzlobený muž muslimské, a to pochopitel­ně sunnitské víry.

Zatím Turecko i Rusko spěchají s prohlášení­mi, že incident nepoškodí zlepšující se vztahy mezi Moskvou a Ankarou.

Jisté ale je, že ať si oficiálně vlády říkají, co chtějí, spousta sunnitů (v Turecku i kdekoli jinde) začíná chápat putinovské Rusko jako nepřítele, který má na rukou krev kvůli Aleppu. Rusko v jakékoli podobě (ruské cíle) kdekoli na světě bude nyní v hledáčku rozzlobený­ch sunnitů, kteří se budou mstít za vraždění svých souvěrců. Putin je leckým smutně ironicky, jiným i vážně „oslavován“, jak se mu vše v Sýrii z hlediska taktiky, strategie a nákladů daří. Spojil se ale s Asadem a šíitským Íránem, což má logicky svoje meze

Curych

Psychicky labilní, přecitlivě­lí a vyšinutí jedinci se mohou ve světle těchto zpráv a událostí ve stále větší míře pouštět do měkkých islámských cílů (modlitebny, mešity, tržiště, azylové domy) v Evropě. Oběti podobných útoků mají své blízké i vzdálené příbuzné a některé z nich pochopitel­ně může napadnout leccos (pokud je to nikdy nenapadne, velmi se jim omlouvám). Silně věřící může zase zlobit, že někdo napadl vánoční (křesťanský, i když spíše konzumně-pohodový) cíl. Pokud se takoví jedinci nebudou organizova­t, policie nemá šanci tomu bránit. Podobné incidenty se mohou objevit i v Německu.

Všechny tři tragédie mají jedno společné. Útočil jediný útočník, který nemusel být na nikoho napojen a který nemusel být nikým řízen ani proškolen.

Autor je předsedou správní rady Institutu pro politiku a společnost

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia