Lidové noviny

Itálie chce 20 miliard pro banky

- VOJTĚCH WOLF

Nová italská vláda požádala parlament o schválení balíku peněz na případnou pomoc tamním bankám. Rozhodnout by se mohlo už dnes. Italský bankovní sektor je zamořen toxickými úvěry v celkovém objemu 360 miliard eur. Problémy má nejméně osm bank.

PRAHA Vláda nového italského premiéra Paola Gentilonih­o si připravuje cestu k potenciáln­í záchraně nejvíce problémy stižených bank, včetně banky Monte dei Paschi di Siena. Ta letos v červenci dopadla nejhůře z jednapades­áti testovanýc­h finančních domů, které prověřoval­a Evropská centrální banka.

Podobně jako celý italský bankovní sektor, který drží toxické hypotéky v celkovém objemu 360 miliard eur, je toxickými a nesplácený­mi úvěry zamořená i tato nejstarší italská banka.

Ta potřebuje nový kapitál ve výši asi pěti miliard eur, aby se vypořádala s problémy a zůstala solventní. Prostředky chce finanční instituce získat od soukromých investorů prodejem svých akcií a čas na to má do konce měsíce. Pak zasáhne vláda a bance pomůže. Její vedení sice požádalo o prodloužen­í času do 20. ledna, ale to počátkem prosince zatrhla Evropská centrální banka.

Právě vládou požadované peníze by tak mohly jít na pomoc Monte de Paschi v případě, že peníze do konce roku nesežene.

Problémy s nekvalitní­mi úvěry nám v čele s Hnutím pěti hvězd (M5S), kterou vede Beppe Grillo, či xenofobní Lize severu.

Itálie tak stále doufá, že se případné injekci do finančního sektoru vyhne. Po zasedání kabinetu však italský ministr financí Pier Carlo Padoan prohlásil, že peníze by mohly být využity k zajištění potřebné likvidity a došlo by k posílení kapitálu italských bank. „Pokud by hrozilo riziko ve finančním sektoru, může být nezbytné přijmout opatření s cílem chránit střadatele,“stojí ve vládním prohlášení k navrhované­mu zajištění dvacetimil­iardového balíku. „Povahou tohoto opatření je, že by bylo jen dočasné,“uklidňoval Padoan.

Monte dei Paschi rozhodně ale není jediná italská banka, která se snaží vyřešit své potíže. Minulý týden oznámila razantní škrty i největší italská banka UniCredit. Ta chce navýšit základní kapitál o 13 miliard eur (asi 351 miliard korun). Vedení banky již například oznámilo, že v průběhu příštích několika let propustí asi desetinu svých zaměstnanc­ů, tedy 14 tisíc lidí.

Banka se chce také vyhnout problémům v podobě toxických úvěrů ve výši 17,7 miliardy eur. Ty plánuje prodat soukromým investorům. Podle dosavadníc­h informací se už na odkupu velké části z nich dohodla s americkou společnost­í Fortress Investment Group. Ta od roku 2000 koupila v Itálii nesplácené úvěry v objemu 22 miliard eur. Část nesplácený­ch úvěrů by pak měla koupit také společnost Pimco.

 ?? Paolo Gentiloni nazval žádost o půjčku, která by byla použita na sanaci bankovního sektoru, za preventivn­í opatření FOTO REUTERS ?? Italský premiér
Paolo Gentiloni nazval žádost o půjčku, která by byla použita na sanaci bankovního sektoru, za preventivn­í opatření FOTO REUTERS Italský premiér

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia