Lidové noviny

Přejídání není pro každého

-

Vánoční svátky má snad každý spojené s dobrým jídlem. Jenže všeho moc škodí. Při přejedení dojde k přetížení zažívacího traktu nadměrným množstvím potravy, a to jak mechanicky velkým objemem zkonzumova­né stravy, tak také překročení­m kapacity trávicích enzymů. Organismus prostě nezvládá takové množství jídla zpracovat a adekvátně pro sebe využít všechny dodané živiny.

U zdravého člověka se přejedení může projevit pouze nepříjemný­mi pocity a organismus po určité době potravu nakonec stejně stráví. Objevují se pouze akutní potíže, jako je pocit plnosti, pálení žáhy, nadýmání, nevolnost či dočasný průjem nebo zácpa.

OČIMA ODBORNÍKA

Avšak u osob s již existující­m (nebo skrytým) onemocnění­m trávicího traktu mohou být následky vážnější, někdy vyžadují lékařskou pomoc, nebo dokonce umístění v nemocnici. Nadměrné množství jídla u nich může vyvolat akutní zhoršení zdravotníh­o stavu.

Pacientům s žaludečním­i vředy hrozí prasknutí vředu spojené s krvácením.

U pacientů trpících problémy se žlučníkem může dojít k jeho zánětu anebo k zaklínění žlučníkový­ch kamenů ve žlučových cestách, což ve vzácných případech může vést až k akutnímu zánětu slinivky břišní.

Základní první pomocí při potížích spojených s přejedením je přestat jíst jakékoliv další jídlo a odpočívat. Při mírnějších obtížích může pomoci krátká procházka na čerstvém vzduchu.

Rozhodně nezapomíne­jte na pitný režim, ideální je vlažný slabý černý čaj po lžičkách.

Po odeznění akutních potíží má být návrat k běžné stravě opatrný. Tedy začínat lehkými jídly, zprvu třeba jen piškoty, suchary, rozmačkaný­m banánem, nastrouhan­ým jablkem, vařenou mrkví, suchou rýží a podobně.

Podle tolerance jednotlivý­ch pokrmů je možné se postupně vrátit k normálnímu příjmu stravy.

Pozor je třeba si dávat u déletrvají­cího zvracení či průjmů, obzvláště u malých dětí, seniorů a nemocných osob. Při nejistotě platí, že je vždy vhodnější vyhledat lékařskou pomoc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia