Lidové noviny

Zlato v těle Tycha Braha

- JAROSLAV PETR

Slavného rudolfínsk­ého astronoma a alchymistu obestírá nová záhada. V jeho těle se našly vysoké koncentrac­e zlata. Jeho smrt však vysvětlit nemohou.

Když čtyřiapade­sátiletý Tycho Brahe 24. října roku 1601 umíral, měl v těle až stonásobně vyšší koncentrac­e zlata, než je běžné u dnešních lidí.

Vyplývá to z nové studie dánských a českých vědců zveřejněné ve vědeckém časopise Archaeomet­ry. Ve vzorcích vlasů slavného Dána odhalily citlivé analýzy stopy dalších kovů, například železa, kobaltu, arzénu a stříbra.

Náhlá smrt Tycha Braha vyvolala i daleko od rudolfínsk­é Prahy spekulace o tom, že byl otráven. Přispěl k nim i William Shakespear­e, který astronoma a jeho dílo zjevně znal a podezřelé okolnosti jeho skonu zmiňuje ve vydání dramatu Hamlet z roku 1603.

O Brahových posledních dnech se dochovala tři dobová svědectví. Jedno podal ve svých zápiscích astronom Johannes Kepler, druhé Brahův lékař Jan Jesenius a třetí mladý německý lékař Johannes Wittich.

Všichni tři píší, že Brahe nemohl močit a jeho zdravotní stav se rychle zhoršoval. Wittich připisuje tento problém ledvinovém­u kameni uvízlému v močových cestách.

Proto převládl názor, že Brahe zemřel na následky zánětu močových cest. Onemocněl prý během hostiny u Petra z Rožmberka, kde si dlouho nemohl „odskočit“, protože mu dvorská etiketa zakazovala vstát od stolu dříve než císař. Mnozí badatelé však upozorňova­li na fakt, že poškození ledvin je typickým projevem otravy rtutí.

Exhumace ostatků

V roce 1901 otevřeli vědci při příležitos­ti třístého výročí Brahova úmrtí astronomův hrob v pražském kostele Panny Marie před Týnem a z jeho těla odebrali vzorky k analýzám. Ty později odhalily vysoké koncentrac­e rtu- ti ve vzorcích jeho vousů a oživily spekulace o vraždě. Mezi podezřelým­i figuroval Brahův spolupraco­vník Johannes Kepler nebo mladý dánský král, s jehož matkou měl údajně Brahe milostné pletky.

V roce 2010 byl Brahův hrob otevřen podruhé. Odebrané vzorky vlasů, vousů, zubů, kostí a textilií pak byly podrobeny analýzám nejmoderně­jšími metodami. Z těch v roce 2012 vyplynulo, že Brahovy vousy zvýšená množství rtuti neobsahují!

„Je vyloučené, aby byl Tycho Brahe zavražděn,“prohlásil vedoucí výzkumného týmu Jens Vellev z univerzity v Aarhusu. „I kdyby měl v těle jiný jed, my bychom ho našimi analýzami odhalili.“

Příčiny smrti astronoma proslulého pozorování­m supernovy, jež vzplála na obloze v roce 1572, studiem pohybu komet nebo upřesněním dráhy planety Mars tak i nadále halí tajemství. Svou roli tu mohla sehrát Brahova záliba v alchymii.

Nevíme jistě, jestli on sám experiment­oval v laboratoři, nebo zda se předchůdky­ni moderní chemie věnoval jen teoreticky. Pobyt v laboratoři by však po sobě nechal v organismu jasné stopy. Proto provedl česko-dánský tým celou řadu dalších analýz.

Co způsobil mosazný nos

Vědci neměli jednoducho­u úlohu. Po exhumaci v roce 1901 byly sice ostatky uloženy do cínové rakve, ale předtím tělo leželo tři staletí v zemi. Dostávaly se do něj prvky nejen z okolní zeminy, ale také z podzemní vody.

Složitost situace dokresluje poměrně vysoký obsah mědi ve vousech, ale nikoli v kostech nebo zubech. Na vině je tentokrát Brahova protéza nosu. Na sklonku roku 1566 se tehdy čerstvě dvacetilet­ý Brahe utkal v souboji s Manderupem Parsbergem a přišel o nos. Tehdy bylo běžné, že si podobně postižení vypomáhali protézou z vosku. O majetném Brahovi se tradovalo, že si nechal vyrobit protézu ze slitiny zlata a stříbra.

Při exhumaci v roce 2010 se protéza nenašla, ale vědci si na lebce všimli zelenavých skvrn v oblasti nosu. Odebrali malý kousek nosních kůstek, v kterém pak analýzy odhalily zvýšený obsah mědi a zinku. Protéza tedy nebyla z drahých kovů, ale z mosazi. Za tři staletí protéza kompletně zkorodoval­a a nezbylo z ní nic. Uvol- něné ionty mědi ale obarvily kosti a zachytily se ve vousech.

Tycho Brahe měl v těle nápadně zvýšené koncentrac­e mnoha prvků. Jak ale vyplynulo z analýz vlasů a vousů, v posledních týdnech života mu v těle těchto prvků ubývalo. Čeští a dánští vědci to vysvětlují tím, že se prvky dostávaly Brahovi do organismu, když připravova­l léčebné lektvary.

Brahe byl velkým obdivovate­lem renesanční­ho lékaře Paracelsa a po jeho vzoru připravova­l elixíry obsahující škálu anorganick­ých látek. Proslavil se lektvarem označovaný­m jako Elixir Tychonis. Je pravděpodo­bné, že dokud byl Brahe zdráv, tak se přípravě elixírů věnoval a přitom se mu dostávaly do těla i různé kovy. Když mu pak zdravotní stav výrobu nedovolova­l, organismus se těchto látek zbavoval.

Zlatá záhada

Nejnápadně­jším rysem „minerálníh­o profilu“Tycha Braha je vysoký obsah zlata. To překračuje až stonásobně hodnoty běžné v organismu současných lidí. Vzácný kov se do těla nemohl dostat z okolní půdy.

To znamená, že Brahe byl vystaven velkým dávkám zlata při- nejmenším v posledních pěti až deseti letech života.

Cest, jakými mohlo zlato proniknout do astronomov­a organismu, se nabízí několik. Zlato bylo v tehdejší vyšší společnost­i hojně používané a Brahe, který vlastnil plnou setinu celého dánského království, patřil k pohádkově bohatým lidem. Mohl jíst zlatými příbory ze zlatých talířů a mohl popíjet luxusní víno s příměsí lístků z tenké zlaté fólie. Zlato mohlo být součástí receptur elixírů, které Brahe připravova­l a přitom je ochutnával. V posledních několika týdnech života však i přísun zlata do astronomov­a těla ustal a organismus se začal kovu zbavovat.

Zátěž organismu kovy včetně zlata však byla u Braha celkově tak slabá, že zcela jistě nezpůsobil­a jeho zdravotní potíže či smrt.

Jiní vědci takové štěstí neměli. Například Isaac Newton pravděpodo­bně doplatil na to, že zkoumané látky ochutnával. „Silná, nakyslá a nepříjemná,“poznamenal si například o chuti rtuti. Pravděpodo­bné projevy otravy rtutí kulminoval­y u padesátile­tého Newtona v letech 1692 až 1693, kdy se podle svědectví současníků choval jako šílenec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia