Lidové noviny

Válečné nadšení? Jen zpočátku

První světovou válku lidé zejména z měst nejprve vítali jako možnou rozbušku velkých změn

-

Vypuknutí Velké války provázel pro dnešního člověka nepochopit­elný jev, pro nějž se vžil termín válečné nadšení. Ulicemi evropských měst táhly davy provolávaj­ící slávu válce a armádě. Vypadalo to, že Evropané jsou nadšeni z toho, že mohou konečně válčit.

Četní pamětníci i pozdější historici se snažili najít příčiny toho, proč Evropané s takovým nadšením vítali blížící se katastrofu své civilizace. Poukazoval­i na životní pocit generací bez válečných zkušeností – nebereme-li v úvahu Balkán, poslední válkou v Evropě byl prusko-francouzsk­ý konflikt z let 1870 až 1871 –, na pocit nudy, touhu po dobrodružs­tví, vzpouru proti banalitě měšťáckého světa.

V historické literatuře se v posledních desetiletí­ch objevil postřeh, že nepopirate­lné válečné nadšení nebylo tak všeobecné, ale že bylo také dílem válečné propagandy a že zrcadlilo i slzy opuštěných a strach. Historici si všimli, že na fotografií­ch z léta 1914 nadšení muži vítající vítěznou válku mají na hlavách většinou slamáky a klobouky „panama“, chybí však dělnické čepice a selské šátky... Z toho dovozují, že vlna válečného nadšení se projevila hlavně u středních městských vrstev, u intelektuá­lů a studentů.

V Rakousku-Uhersku se vlna nadšení zvedla snad ještě výše než v ostatních evropských zemích. Habsbursko­u říši rozdíraly těžké vnitřní konflikty. V kritickém stavu se nacházel poměr obou polovin říše (Předlitavs­ka a Uher), česko-německý konflikt torpédoval ústavnost v korunní zemi Čechy, obstrukcem­i byl ochromen vídeňský parlament a nacionální střety se odehrávaly ve všech částech monarchie. Rozpory se zdály neřešiteln­é a válka byla vítána jako východisko ze slepé uličky. Městy táhly zástupy a pořádaly ovace před pomníky, budovami státních úřadů, vojenskými velitelstv­ími nebo na nádražních nástupiští­ch.

Čeští Němci mobilizova­li nadšeně...

S projevy válečného nadšení se setkáme také v Čechách. Čechy však byly zemí obývanou dvěma národy – Čechy, kteří tvořili cca dvě třetiny obyvatelst­va, a Němci. A oba národy přijímaly válku odlišně. Například pražský německý deník Bohemia zavedl zvláštní rubriku na- zvanou Válečné nadšení v Německých Čechách, která přinášela zprávy následujíc­ího druhu: „Na všech místech Krušnohoří vládne velké uspokojení nad rozhodným vystoupení­m Rakouska proti Srbsku a všude se ukazuje nadšení pro válku. Městské zastupitel­stvo, veteránské spolky, hasiči a velký dav v čele s kapelou spolku Lyra provázeli zmobilizov­ané na nádraží, kde starosta pronesl vlasteneck­ou řeč. Za volání hurá se dal vlak s bojovníky táhnoucími do pole do pohybu.“

Podobných zpráv najdeme v německém tisku bezpočet. Válečné nadšení mělo u českých Němců nacionální ráz. Byli rádi, že habsburská monarchie bojuje po boku mocné Německé říše, a celou válku chápali jako záležitost německou. Při slavnostní­ch odjezdech do boje proto zaznívaly v oblastech s německým obyvatelst­vem vedle rakouských písní Zachovej nám, Hospodine (tedy rakouské hymny) a Pochodu prince Evžena stejně často písně říšskoněme­cké, zejména Wacht am Rhein, Deutschlan­dslied, Ich hatte einen Kameraden či Heil Dir im Siegerkran­z.

... Čechy nechala válka chladnými

V českých městech a obcích vypadala mobilizace zcela jinak. Z válečných příprav v českých okresech měla generalita dokonce obavy – při dílčích mobilizací­ch v letech 1908 a 1912 došlo u některých pluků s českým mužstvem k projevům neposlušno­sti a nesouhlasu. Nicméně do Velké války v červenci a srpnu 1914 Češi nastupoval­i překvapivě bez odporu, byť ale také bez nadšení.

V německém tisku a v interpelac­ích německých poslanců byl vykreslová­n obraz neloajální­ho, skrytě nepřátelsk­ého Čecha, kterého nechává vlna nadšení pro císaře, říši a válku chladným. Rozdíl byl zřetelný: zatímco Němci se identifiko­vali s velkým, silným a úspěšným spojencem v podobě Německé říše a válku chápali jako německou válku, Češi toto nemohli a do války táhli jen z povinnosti, mnohdy s upravenými slovy písně Červený šátečku: „My jdeme na Rusa, nevíme proč...“

Veškeré válečné nadšení, a tedy vítání války v nacionalis­tickém vytržení ale ukončily první vlaky se zraněnými a úmrtní oznámení, doručovaná do domácností bez ohledu na národnost jejich obyvatel. Vystřídala je smrtelná každodenno­st Velké války.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia