Lidové noviny

Velká válka: zoufalý život v zázemí

-

Totální charakter první světové války brzy pohltil nejen miliony odvedených vojáků, ale i všechny ty, kdo zůstali v zázemí. Už od podzimu 1914 docházelo k prvním úsporným opatřením v oblasti potravin.

Tuhé zimy let 1916 a 1917, britská námořní blokáda, válečné operace na haličských obilnicích i komplikova­né vnitřní uspořádání dualistick­é monarchie, které neumožňova­lo přesměrova­t uherskou zemědělsko­u produkci do jejích západních částí, pak rok co rok prohlubova­ly původní stav příležitos­tného nedostatku až do situace hrozící akutním hladomorem. I ti největší váleční nadšenci tak během let 1917 a 1918 propadali větší a větší skepsi.

Na vině je stát i zbrojní podnikatel­é!

Neustále se vyostřujíc­í materiální krize pak stála v pozadí ostrého štěpení společnost­i. Stát, který nebyl s přibývajíc­ím časem schopen zajistit ani ty nejzákladn­ější životní potřeby, vyžadoval od svých občanů nejen loajalitu a válečné nadšení, ale i neustále se zvyšující pracovní výkony. Miliony odvedených mužů byly nahrazeny ženami nejen v průmyslu, ale i ve veřejné správě a samosprávě.

Rozevíraly se sociální nůžky, kdy proti mase zbídačenýc­h dělníků či úředníků Prvomájový průvod, který prošel Prahou 1. května 1918, stáli bohatnoucí zbrojní podnikatel­é, venkovští sedláci čiměstští šmelináři. Desetitisí­ce často židovských válečných uprchlíků z Rusy okupované Haliče nadále vyostřoval­y napětí v obcích, ve kterých probouzely tradiční antisemits­ké stereotypy.

Každodenně zakoušená válečná bída tak rozložila nejen loajalitu k habsburské­mu státu jako celku, ale často i soudrž- nost jednotlivý­ch měst a vesnic. Vlna stávek a občanských nepokojů v letech 1917–1918 proto střídavě cílila jak na stát, tak i na podnikatel­ské elity nebo na místní starosty. Rozpad předválečn­ých sociálních vazeb i elementárn­í důvěry na nejnižší, mezilidské úrovni tak jen dokreslil naprostý kolaps „velkého světa“diplomacie a válečných front.

 ?? Společně organizova­li sociální demokraté FOTO SBÍRKA SCHEUFLER, WWW. SCHEUFLER. CZ ??
Společně organizova­li sociální demokraté FOTO SBÍRKA SCHEUFLER, WWW. SCHEUFLER. CZ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia