Lidové noviny

Pamlsky a trubci

Vymýšlení vyhlášek je trikem alibistů

-

Děti jsou moc tlusté a málo se hýbou. To je špatné a politikům se to nelíbí. Jenže místo aktivního přístupu s důrazem na výsledky zvolí obvyklé alibistick­é „řešení“a tím je pamlsková vyhláška.

Vyhláška zavádí striktní limity, které ve svém důsledku zlikvidují doplňkový prodej potravin ve školních budovách. Proč ne. Školy nejsou místem primárně určeným pro podnikání a vytvoří se tím i určitý tlak na rodiče, aby dětem připravova­li svačiny. Jediná věc, se kterou tahle vyhláška nemá nic společného, jsou stravovací návyky dětí.

Že vyhlášku kritizuje potravinář­ská komora, je pochopitel­né, hájí své obchodní zájmy. Ale ředitelé škol žádné obchodní zájmy nemají, ti kritizují, protože vědí, jak se žáci zachovají. A tak je zřejmé, že bagety z bufetu budou nahrazené jinými z obchodu za rohem, stejně jako brambůrky či přeslazené limonády. Děti, které byly uvyklé a měly peníze na to, aby si tyhle tovary kupovaly, nepřestano­u.

Je tohle cílemminis­terské vyhlášky? Asi ano, patříte-li k politickým trubcům, kteří se tak rádi chlubí tím, že vše řeší zákazy a nařízení, tak bezpochyby. Ministři zdravotnic­tví a školství sami sobě namlouvají, že děti si místo koly z automatu koupí v konzumu za rohem neslazenou minerálku, a ještě si při tom zaběhají. Svatá prostoto.

Každý člověk, který neztratil kontakt s realitou, tuší, že stravovací návyky či volnočasov­ou aktivitu dětí ovlivňuje primárně rodina. A že tu existují vrstvy obyvatel, které jsou hrdé na to, že si za to málo, co mají, nakoupí „junk food“plus alkohol a cigarety. K tomuto modelu chování vychovávaj­í též své děti. Udělá s tím něco likvidace školních bufetů? Stěží. Jedinou cestou by byla důsledná sociální práce s těmito lidmi (tedy především s rodiči) v terénu, jenže ta je obrovsky nákladná, musí být dlouhodobá a má nejisté výsledky. Je daleko pohodlnějš­í sesmolit ministersk­ou vyhlášku a vzápětí se pochválit.

A tak lze pamlskovou vyhlášku použít jako ilustraci toho, proč se občané na politiky tak zlobí. Na nekonečné pokrytectv­í zabalené do kulatých slovíček lze stěží reagovat vstřícně. Zvláště vidíte-li, že nemají výsledky. Jak dlouho bojují politici s kšeftem se sociálními byty? Jak dlouho potírají tzv. šmejdy? Jak dlouho řeší reformy zdravotnic­tví či důchodů?

Samozřejmě, velké problémy nelze řešit snadno a rychle, ovšem nelze se z nich vylhat. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia