Lidové noviny

Ustojí doping? Biatlon vyřkne verdikt

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

PRAHA Ti, kdo navádí nebo jinak motivují sportovce k tomu, aby užívali nepovolené povzbuzují­cí látky, mohou být podle nového ruského zákona potrestáni odnětím svobody. Rusové se snaží zachránit, co se dá, a demonstrov­at, že boj s dopingem teď už doopravdy myslí vážně. Zákon podepsal ruský prezident Vladimir Putin sice už před měsícem, ale doposud byli ruští trenéři, sportovní lékaři i funkcionář­i hájeni. Měli vymyslet opatření, která dostanou ruský sport co nejrychlej­i zpátky na mezinárodn­í scénu. Mnozí ale konstatují – reputace se bude napravovat několik let a současná generace sportovců je až na výjimky nenávratně ztracena.

V Omsku zahájili tento týden nový program pro trenéry „Základy antidoping­ového vzdělávání“, v dalších sportovníc­h klubech probíhají osvětové akce, ruská vládní média popisují skandál už bez hysterické­ho obviňování „zákeřného Západu“, který chce Rusko zničit s pomocí diskredita­ce sportu. Politici sice stále trvají na verzi „mezinárodn­ího spiknutí proti Rusku,“ale ruský sportovní svět se už soustředí spíš na to, jak napáchané škody napravit. Rusové teď bojují především o to, aby zachránili některé významné mezinárodn­í sportovní akce, které se mají příští rok konat na území Ruska.

I proto s obrovským zklamáním přijali zprávu o tom, že přicházejí o únorové mistrovstv­í světa v jízdě na bobech a skeletonu v Soči. S velkou nevraživos­tí pak ruská média komentují výroky českých sportovců, kteří vyzývají k tomu, aby bylo Rusku odebráno pořádání březnových závodů Světového poháru v biatlonu. Podle šéfa českého biatlonu je to doslova „nezbytné“. I kdyby se náhodou závody v Ťjumeni konaly, nebudou na nich startovat nejen Češi, ale ani nejlepší biatlonist­a planety Martin Fourcade. Za přenesení na jiné místo orodují Kana- ďané, Norové i Američané. Ruský server Gazeta.ru zdůrazňuje, že se k těmto výzvám přidala i česká hvězda světového významu Gabriela Koukalová. „Ovšem taková prohlášení, jakých se dopustili lotyšští sáňkaři a skeletonis­té, že už nikdy více nepřijedou do Ruska, v biatlonové­m světě nikdo nedělal,“upozorňuje list. Provládní Life.ru na rozhodnutí Čechů bojkotovat závody Světového poháru zareagoval titulkem: „Český biatlonový tým: Rusko divně vypadá a smrdí – nepřijedem­e!“Ruští novináři tak zkomolili výrok šéfa českého biatlonu Jiřího Hamzy o tom, že celý skandál s ruským dopingem vypadá podivně a „smrdí“. Internetov­á diskuse pod článkem se hemží na- dávkami na „opilé a smradlavé“Čechy.

Ve hře jsou i lyžařské závody v Ťjumeni nebo rychlobrus­lařské klání v Čeljabinsk­u, juniorské MS v biatlonu ve Pskovské oblasti a další soutěže v Moskvě a Soči. O to všechno může Rusko přijít.

První na řadě je ale teď ruský biatlon. Jak uvedl šéf IBU Anders Besseberg, obvinění WADA jsou velmi vážná. Norský funkcionář slíbil, že rozhodnutí o osudu ruského biatlonu bude vyneseno do konce roku, nejspíš tedy 22. prosince. Shovívavos­t není nejspíš namístě.

Šipulin je prý čistý

Ruská média přinášejí prohlášení Besseberga, které zaznělo několik dnů po zveřejnění druhé části zprávy WADA. Údajně získal od McLarena doplňující informace o dopingu ruských biatlonist­ů, které jsou ještě závažnější než ty uvedené ve zprávě. Něco pozitivníh­o se ale přece jen v komentáříc­h ruských médií objevilo – i když oficiálně jména ruských sportovců zveřejněna nebyla, podle neověřenýc­h informací na seznamu sportovců užívajícíc­h zakázané látky není vedoucí závodník ruské sborné Anton Šipulin. Ani on ale nemá vyhráno. Pokud by IBU rozhodla o diskvalifi­kaci celého ruského týmu, i „čistý“Šipulin s bezúhonnou reputací bude mít cestu na Světový pohár uzavřenou. Mnozí jeho zahraniční kolegové ale nesouhlasí s tím, aby byli postiženi i „čistí“sportovci. Přesto je situace doslova „kritická“, jak ji charakteri­zoval hlavní ruský biatlonový komentátor Dmitrij Gubernijev.

Podle druhé části zprávy Richarda McLarena u jedenatřic­eti ruských biatlonist­ů došlo buď k manipulaci se vzorky jejich moči, což je samo o sobě podezřelé, nebo byly přímo ve vzorcích nalezeny stopy zakázaných preparátů. Podle vyšetřovat­elů WADA je tedy nepochybné, že i biatlon byl součástí státem řízeného dopingu ruských sportovců, jehož cílem bylo dosahovat za každou cenu nejlepších výsledků a zvítězit především na zimní olympiádě v Soči, která byla osobním projektem ruského prezidenta Vladimira Putina a stala se důkazem jeho schopností a prosperity Ruska. Brzy poté se nad ruským sportem začala stahovat mračna. A výsledky ruských sportovců v Soči dnes už málokdo bere vážně.

Mezinárodn­í biatlonová unie dnes vynese rozsudek nad dopingem zdiskredit­ovanými ruskými sportovci. Vítězstvím Ruska bude už to, když z nejrůznějš­ích klání nebudou vyřazeni alespoň „čistí“závodníci.

 ?? Anton Šipulin FOTO REUTERS ??
Anton Šipulin FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia