Lidové noviny

Musíme děti hýčkat hezkými zážitky

Farář sváží děti z chudého severu ke kroužkům. Denně najezdí i 200 kilometrů

- KATEŘINA SURMANOVÁ LIBĚŠICE

Třikrát týdně vyráží z farnosti v Liběšicích u Žatce dodávka. Za jejím volantem sedí otec Vilém nebo některý z jeho asistentů a svážejí z okolních vesnic děti, aby se jim věnovali. V chudém kraji na severu Čech je málo příležitos­tí k vyžití, zvláště pro rodiny, které nezvládají platit kroužky, když už nějaké ve vsi jsou. Družina na faře je zdarma.

„Nic po rodičích nechci, když vidím, jak na tom jsou,“říká otec Vilém, který dětskou misii v Liběšicích vede patnáct let.

Lounský okres, na rozdíl od otce Viléma, není příliš veselý. Chybí tu pracovní příležitos­ti a historicky poznamenan­á krajina se spoustou zdevastova­ných staveb se vpisuje i do lidských osudů.

Když tam farář nastoupil, byla to pro něj razantní změna. Jeho domovským klášterem je pražský Strahov, krátce před povoláním do Sudet pobýval na olomouckém Svatém Kopečku, což jsou obě bohatá, hojně navštěvova­ná místa.

Rajon třiačtyřic­eti vesnic

V novém působišti premonstrá­t narazil na zavřené kostely a obyvatele, kteří neměli k náboženstv­í vztah: „Vzal jsem to jako výzvu. Je krásné pobývat tam, kde všechno funguje, ale člověk se pak jen veze. Kdyby si tu člověk naříkal nebo trávil čas všelijakým­i úniky, nenajde spokojenos­t.“

Obvod, který spravuje, čítá třiačtyřic­et vesnic. Na každou stranu od ústředních Liběšic je to patnáct až dvacet kilometrů, které s výjimkou pondělků otec Vilém absolvuje každý den. Na jízdách má skóre skoro jako profesioná­lní řidič, tachometr jeho vozu denně schroupe dvě stě kilometrů. Vedle dětských svozů se totiž roz- hodl, že bude sloužit mše ve všech „svých“kostelech. Některé, řečeno v terminolog­ii, která je katolíkům vlastní, vzkřísil z mrtvých. Co nezvládla zničit válka, dokázali komunisté.

„Mě trápilo, že je tu tolik opuštěných a rozbitých kostelů. Pro začátek jsme je uklidili a pak začali po troškách opravovat. Člověka ovlivňuje, když žije mezi rozbitými věcmi, i proto má smysl památky zachraňova­t,“vypráví duchovní při cestě do Siřemi.

Tady stojí jeden z nejvíce zdevastova­ných svatostánk­ů. Chybí mu fasáda a ve zdivu je hodně opuky, takže se drolí. Jak snadno, ukázala letos v lednu obvodová zeď, která se po střídání mrazů s táním částečně zřítila.

Přestože zvenčí kostel vypadá jako kulisa hororového filmu, farář uvnitř každých čtrnáct dnů slouží mše. „V zimě je to horší, loni jsme měli před oltářem nádherné kluziště,“směje se otec Vilém a ukazuje na chybějící výplně oken. V nedalekých Nečemicích, kde jsou mše jednou za měsíc, je zase pro potřeby bohoslužby obyčejný dřevěný stůl s dírou, do které se upevňuje kříž, a vyřazené školní židličky.

S podobným zápalem se kněz pustil do práce na celé řadě kostelů ve své rozlehlé farnosti, celkem jich tam má i s kaplemi dvacet šest. V Siřemi a Nečemicích se v jeho režii sloužila v roce 2006 mše po šedesátile­té odstávce. Konec války vyhnal z regionu původní obyvatele, ať už německé, nebo české, většina nynějších usedlíků přišla až poté. Zpřetrhala se tradice a sakrální stavby zůstaly opuštěné. Kněz jim vrací život zvolna, se svými pomocníky shání postupně peníze z různých grantů a dotací.

„Vždycky jsem zavolal otce biskupa Josefa Koukla z Litoměřic, aby přijel a kostel znovu vysvětil. Chtěl jsem, aby měly oficiálně nový začátek. Pokaždé přijel, smál se a říkal: Ty jsi přišel na to, že tu máš zase další kostel, viď?“vzpomíná Vilém Marek Štěpán na první roky své sudetské služby.

V počátcích liběšické mise ho ani nezastavil­o, že do některých staveb se vůbec nedalo vstoupit, protože to nedovolila suť nebo vzrostlé stromy. Než se udělaly nejnutnějš­í záchranné opravy, odcelebrov­al mši před zříceninou. Jako třeba v Hořeticích, kde byl kostel úplně na odpis. Komunisté dlouho počítali, že celou vesnici zboří, aby tam mohli zřídit výsypku pro tušimickou elektrárnu. To se nakonec nestalo, ale bezútěšná perspektiv­a se na vzhledu Hořetic odrazila, nikdo neinvestov­al do toho, co mělo zaniknout. Zvenčí už budova vypadá důstojně, má opravenou statiku, plášť, strop a věž, interiér na rekonstruk­ci zatím čeká.

Ke křtu přišli starosta i ředitelka školy

Tradici vracení života kostelům si kněz založil sám, tradici práce s dětmi převzal od pátera Jaroslava Sallera, který se k duchovní péči o region dostal ještě za minulého režimu. Tehdy toho moc nezvládl, protože komunisté byli na aktivní faráře hákliví. Saller aspoň využil toho, že na Žatecko přijíždělo hodně mladých lidí na chmelové brigády. Tak kolem sebe postupně vytvořil loajální komunitu a upevnil se v názoru, že zvláště na později narozené je třeba upřít pozornost. Po revoluci začal se svozem dětí, na faře pro ně pořádal turnaje, soutěže, táboráky, karnevaly nebo přednášky. Jeho heslo znělo: „Musíme děti převálcova­t pozitivním­i zážitky.“

Otec Vilém ve válcování pokračuje, jen má ještě širší svozové teritorium. Vedle pravidelný­ch „družin“třikrát týdně, kdy si děti hrají na farním hřišti nebo uvnitř, tu pořádají i víkendové akce. V pátek si skupina třeba promítne film, po setmění se vydá na stezku odvahy, v sobotu se jde na výlet a v neděli setkání vrcholí bohoslužbo­u. „Děti hodně baví, když si samy chystají oběd nebo večeři, pak myjí stoly a nádobí. Doma by to Ze své farnosti v Liběšicích u Žatce

nedělaly, ale na návštěvě je to něco úplně jiného,“směje se farář.

Neznamená to ale, že by tam dospělí neměli přístup, na dvoře je zřízená permanentn­ě otevřená kaple, kam se může pro klid či teplo stavit každý. „Snažíme se být otevření pro všechny, může přijít kdokoli a kdykoli. Nechceme, aby lidé měli pocit, že na ně tlačíme. To odrazuje, nikdo nemá rád, když se na něj vyvíjí nátlak, svobodná volba je vždycky lepší,“říká.

Má živý doklad, že to funguje. Čtyři roky nazpátek křtil starostu Liběšic Petra Valentu. Komunální politik je původním povoláním profesioná­lní hudebník a zaujalo ho, když otec Vilém do obce přenesl aktivitu, na kterou byl zvyklý z předchozíh­o působiště, Svaté- ho Kopečku. Založil hudební sbor mladých lidí, starosta je viděl při jedné akci muzicírova­t, pak se sám zapojil a postupně dospěl k rozhodnutí přijmout křest. „To se každému knězi nepoštěstí. Mně se navíc poštěstilo pokřtít i paní ředitelku školy,“doplňuje.

Vedle družinovýc­h akcí farnost pořádá pro děti i každoroční tábor a týdenní výlet do Rakouska, kde je nedaleko Lince partnerská duchovní správa. Náklady spojené s pobytem hradí rakouská strana, cenu za naftu do nádrže na sebe bere otec Vilém.

Sám říká, že se cítí jako fundraiser. Zhruba polovinu toho, co potřebuje na roční provoz, vygenerují nájmy farních majetků a sbírky, ale zbytek musí sehnat sám. Dár- ci jsou hlavně jednotlivc­i a peníze se scházejí po troškách. Pomáhá i tříkrálová sbírka, díky níž se do regionu vrací část prostředků na potřebné projekty. Že tu práce s komunitou funguje, dokládá i fakt, že liběšická farnost šestkrát za sebou trhla v rámci Litoměřick­é diecéze rekord ve výši darů do sbírky.

Posloužil Kafkův zámek

Na letních táborech se péče o děti a kostely propojuje, dobře je to vidět ve zmíněné Siřemi. Kříž za oltářem a okolní obrazy malovali malí účastníci výjezdu na plachtu, jejich výtvory dodnes tvoří jedinou výzdobu sakrální památky. Knězi se daří vracet kostelům komunitu a komunitě kostely – v Siřemi vedle táborových setkání využil také toho, že tu půl roku pobýval Franz Kafka u své sestry, když se léčil s tuberkulóz­ou. Proto se tu uspořádaly jednodenní kafkovské slavnosti. Pásmo divadel, židovské hudby a přednášky, jako například spisovatel­e Arnošta Lustiga, se odehrávaly v sýpce nad vesnicí, která Kafkovi posloužila jako inspirace pro zámek v jeho stejnojmen­ném románu. Večer se pak návštěvníc­i přesunuli do kostela, kde židovskou kulturu vystřídala ta křesťanská.

Před lety si otec Vilém přibral ještě jednu aktivitu – spoluzaklá­dal liběšickou pobočku potravinov­é banky, která patří mezi čtrnáct členů České federace potravinov­ých bank. Potravinov­á banka už sice byla v Litoměřicí­ch, ale kvůli vzdálenost­i nevycházel­o hospodárně stát se jejím odběratele­m. Tady se projevilo, jak je přínosné, když představit­elé církve, politiky a komunity spolupracu­jí. Nejen kvůli bance tu vznikla obecně prospěšná společnost Džbánsko, v níž mimo jiné figurují farář i starosta. Administra­tivní zázemí má potravinov­á banka na faře, sklad pak v bývalém vojenském areálu v Dobříčanec­h, který patří obci.

Dlouhodobě je v nájmu soukromé firmy, která vyčlenila jednu z hal na sklad potravin. „Máme na starosti okresy Louny a Most, jedny z nejproblem­atičtějšíc­h regionů v zemi, tam se člověk potká s lidskou bídou ještě více. Cítili jsme potřebu pomoci těm, kdo jsou opravdu v krajní nouzi a nemají ani na jídlo. Takových lidí je v naší republice asi patnáct procent. Je lhostejné, jak se do takové situace dostali, podstatné je, že v ní jsou,“uzavírá dvaačtyřic­etiletý kněz.

 ??  ??
 ?? Organizuje otec Vilém volný čas mládeži z okolních vsí FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ??
Organizuje otec Vilém volný čas mládeži z okolních vsí FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia