Lidové noviny

Zemanův projev odvysílá i „čínský“Barrandov

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Miloš Zeman se svým vánočním projevem poprvé vystoupí hned na třech televizníc­h stanicích. K prvnímu programu ČT a Nově se v pondělí 26. prosince od 13 hodin přidá i TV Barrandov. Její diváci si kvůli prezidento­vě svatoštěpá­nskému poselství déle počkají na původně plánovanou komedii Dovolená s Andělem. Film s Jaroslavem Marvanem v hlavní roli odvysílá stanice až od čtyř.

Zeman v minulosti nepříjemně překvapil, když v rozhlasové­m pořadu Hovory z Lán prokázal znalost vulgárního výraziva. Kvůli jeho nedokonalé anglické výslovnost­i nemálo Čechů zjistilo, že „pasy“nemusí znamenat jen cestovní doklady.

Lidé, kterým podobný slovník nevoní, by ale tentokrát měli zů- stat v klidu. Televize totiž na své internetov­é stránce uvádí, že zhruba patnáctimi­nutový pořad bude vhodný i pro děti. A žádných kontroverz­í se zřejmě neobávají ani v rozhlase. Soudě podle programu zveřejněné­ho na webu Radiožurná­l projev odvysílá v přímém přenosu bez jakéhokoli zpoždění.

Čínská linka českých Vánoc

TV Barrandov je spojena s čínskou finanční skupinou CEFC, v jejímž vstupu do České republiky sehrál Zeman významnou roli. Předseda jejího představen­stva Jie Ťien-ming je dokonce členem poradního týmu hlavy státu. Prezident má proto s televizí dobré vztahy: exkluzivně vysílala třeba jeho projev, který přednesl na Valném shromážděn­í OSN.

Přesně na Štědrý den pak na Barrandovu začne 26dílný seriál Krtek a panda. Další produkt „zemanovské éry“čínsko-české spolupráce představuj­e nová dobrodružs­tví populární Krtečka, jehož autorem je výtvarník Zdeněk Miler. Na rozdíl od původní poetiky striktně „ruční“milerovské animace jsou postavičky vytvořené ve spoluprá- ci s čínskou televizí CCTV vymodelová­ny na počítači a působí na pohled až „plastově“. Nové díly jsou určeny pro starší děti a krtek spolu s dalšími zvířaty v nich bude více mluvit.

První díl nové série už se v Česku vysílal v březnu. Při příležitos­ti návštěvy čínského prezidenta. Ten spolu se Zemanem v roce 2014 asistoval podpisu smlouvy o koprodukci. Český představit­el tehdy přišel s plyšovou figurkou krtka na rozhovor do televize CCTV. Řekl tam, že se od Číňanů přijel učit stabilizov­at společnost.

Soukromá televize začne na Štědrý den vysílat česko-čínský seriál Krtek a panda. Dva dny poté v ní vystoupí český prezident.

 ?? Přerušil tradici novoročníc­h projevů svých předchůdců. K národu promlouvá na Vánoce. FOTO MAFRA ?? Miloš Zeman
Přerušil tradici novoročníc­h projevů svých předchůdců. K národu promlouvá na Vánoce. FOTO MAFRA Miloš Zeman

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia