Lidové noviny

Vypínám mobil a věnuji se blízkým

-

Někteří chtějí být o Vánocích pouze s rodinou, jiní volno využijí po celoročním shonu k setkání s přáteli. LN oslovily osobnosti spojené s politikou, aby prozradily, jak stráví sváteční čas.

Klid a setkání s těmi, na kterých nám záleží.

betlémské světlo, díváme se na pohádky, zajdeme na hřbitov, zazpíváme si koledy, smažím kapra a večer jdeme na půlnoční. Na Boží hod chodíme koledovat po nejbližšíc­h a jsme spolu jako rodina. Kéž se i tyto Vánoce se v naší zemi znovu narodí Pokoj.

PAVEL BĚLOBRÁDEK vicepremié­r a předseda KDU-ČSL

Na Štědrý den budeme jako vždy doma. Až 25. a 26. prosince vyrážíme k rodičům a příbuzným.

ANDREJ BABIŠ (ANO) vicepremié­r, ministr financí a šéf hnutí ANO

Budu doma s rodinou koukat na pohádky a filmy, které jsem viděl xkrát. Od 26. 12. jedeme na pár dnů na lyže.

KARLA ŠLECHTOVÁ (ANO) ministryně pro místní rozvoj

Asi příliš nepřekvapí­m, když řeknu, že Vánoce jsou pro mne obdobím, kdy se snažím věnovat více času svým nejbližším a trávit s nimi alespoň tyto nejklidněj-

ší okamžiky v roce. Času, kterého bych jim i v průběhu roku ráda dala mnohem více, ale ne vždy se to daří. Ostatně tak to má mnoho z nás. A o tom by asi měly nadcházejí­cí sváteční dny být – sejít se s blízkými a být spolu. To samé bych chtěla popřát nám všem: klid, pohodu a častá setkání s těmi, na kterých nám záleží.

MARIAN JUREČKA (KDU-ČSL) ministr zemědělstv­í

Vánoce pro mě znamenají především radost, protože z hlediska křesťanské­ho jsou Vánoce druhý nejdůležit­ější svátek v roce. Kdyby se nenarodil Ježíš, tak by mnoho dalších věcí nebylo. Vánoce jsou pro mě také setkávání s lidmi, které má člověk rád, se svou rodinou, blízkými. Je to také týden klidu a odpočinku od pracovních povinností. Vánoce budu trávit doma s rodinou.

RICHARD BRABEC (ANO) ministr životního prostředí

Vánoce miluji a znamenají pro mne hlavně svátky rodinné poho- dy a také setkávání se s lidmi, které mám rád. Neumím si představit, že bych byl o těchto svátcích v zahraničí. Zajedu za rodiči, půjdu si se syny zahrát kulečník nebo badminton, s přítelkyní budeme chodit do lesa s naším obřím štěnětem. Vypnu mobil, budu hrát víc na piano a snad si přečtu i pár knížek, na které se těším.

A budu doufat, že kolegům meteorolog­ům nevyjde předpověď a Vánoce nakonec třeba budou bílé i v nížinách. Rádi bychom se aspoň na den na dva vypravili i na naši milovanou Šumavu, kde snad sníh bude. Pro mě tedy spíš pro navození správné vánoční atmosféry, protože lyžař jsem dost otřesný.

DAN ŤOK (ANO) ministr dopravy

Letos jsme se s rodinou rozhodli strávit Vánoce netradičně v teple umoře, na pár dní se zastavit a věnovat čas svým nejbližším, kteří si mě v posledních dvou letech moc neužili. Všem bych popřál to samé, ať budou trávit svátky kde- koliv, aby je strávili s rodinami nebo přáteli pokud možno v klidu a nenechali si otrávit nejkrásněj­ší svátky v roce tím, co se v posledních dnech děje.

DANIEL HERMAN (KDU-ČSL) ministr kultury

Budu v Praze s nejbližším­i.

MIROSLAV KALOUSEK předseda TOP 09

Štědrý den strávím s maminkou doma v Bechyni. O dalších svátcích budu mít setkání s rodinou – dětmi a vnoučaty.

MARTIN STROPNICKÝ (ANO) ministr obrany

Vánoce budou v Praze, v kruhu rodinném, což je teda dost velké kolo. Na Boží hod půjdeme se všemi dětmi do restaurace, což vyplní středně velký lokál. No a pak odjedeme na rekonvales­cenci, na chalupu do Orlických hor.

KATEŘINA VALACHOVÁ (ČSSD) ministryně školství

(napsalo tiskové oddělení úřadu) Paní ministryně bude letošní vá- noční svátky trávit na své chalupě na Vysočině.

MICHAELA MARKSOVÁ (ČSSD) ministryně práce a sociálních věcí

Vánoce budu jako obvykle trávit na chalupě. Je tam mnohem víc prostoru na vaření, kapra máme ze sousedova rybníka. Část odpadků pak půjde rovnou na kompost a stromek se jednoduše spálí v kamnech, prostě je to celkově pohodlnějš­í.

PETR FIALA předseda ODS

Vánoce tradičně trávím se svou rodinou a doma. Nic na tom nebudeme měnit; až po Štěpánu vyrážíme na chatu.

JERONÝM TEJC (ČSSD) poslanec

Pro mě jsou Vánoce především příležitos­tí k odpočinku a setkání s rodinou a kamarády, které se v pracovním roce nedaří potkávat tak často, jak bych si přál. Cestování, především po Moravě, nás proto čeká i tyto Vánoce. Štědrý večer strávím tradičně doma s manželkou a dcerou.

JIŘÍ ZIMOLA (ČSSD) hejtman Jihočeskéh­o kraje

Vánoce jsou synonymem pro uvědomění si hodnot, tradic a toho, odkud jsme přišli, co nás zavazuje a kam směřujeme – jako jedinci i jako společnost. Jako každý rok je budu trávit s těmi, které mám rád, a vyvaruji se kolizi s těmi, které rád nemám.

JAN DUSPĚVA ředitel společnost­i Čepro

Vánoční svátky pro mne znamenají především přerušení každodenní­ho kolotoče, zklidnění, které umožňuje rekapitula­ci jedné etapy a zamyšlení nad další etapou života. Mám velkou radost, že přes dětské oči jsou vánoční svátky i obdobím očekávání a radosti. Svátky budu trávit doma s rodinou.

ALENA VITÁSKOVÁ předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu

Vánoce, to je promě vůně purpury, vanilky, koled, rozsvícený­ch dětských očí, pokory, lásky a pohody. Posledních sedmadvace­t let trávím tyto svátky v zahraničí. dom

 ?? Tak si politici představuj­í Vánoce. Na ilustrační­m snímku adventní věnec na zámku Loučeň. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
Tak si politici představuj­í Vánoce. Na ilustrační­m snímku adventní věnec na zámku Loučeň. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia