Lidové noviny

Mniši si zamilovali tramvaje a trdelník

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Ze samotné střechy světa, z Himálaje, až do Česka. Taková byla cesta Dordžiho, dětského mnicha království Bhútán, o němž vznikl přede dvěma lety film Malý mnich. Na příkladu tehdy teprve desetileté­ho hocha, jenž má vrozenou vadu chodidel a museli se o něj starat mniši v buddhistic­kém klášteře, ukázala organizace UNICEF těžké podmínky, v nichž tamní děti žijí.

Český výbor organizace, jež letos slaví sedmdesáté narozeniny, pomáhá cíleně právě v Bhútánu a ve Rwandě – a to díky peněžní podpoře tuzemských dárců.

Co se Dordžimu a jeho doprovodu, lamovi Sonamovi, u nás líbilo? „Tramvaje. A takové to zakroucené pečivo s dírou... trdelník,“řekli LN buddhistič­tí mniši.

Ve stopách indiána Čerwuiše

Zatímco představen­ý kláštera z provincie Punákha už dříve navštívil Thajsko a Indii, malý Dordži letěl letadlem vůbec poprvé; vzlet ze slavného údolního letiště v Paru patřil k hodně výjimečným zážitkům, ale další nevídané věci jim nabídla Evropa. Přes Bangkok a Vídeň nakonec dorazili až do české metropole.

„Líbilo se nám tu vlastně všech- no,“říkají. Snad s jedinou výtkou – počátkem prosince tu bylo dost mrazivo, prý jiný typ suché a vlezlé zimy, než na jakou jsou v horách zvyklí. Navštívili historické centrum Prahy, Staroměsts­ké náměstí, jeli metrem, plavili se i na parníku. „Zúčastnili jsme se i natáčení ve studiu České televize, které bylo hodně... veliké,“vypráví lama, jenž dává vzpomenout na častý údiv jihoameric­kého indiána Čerwuiše, jehož roku 1908 přivezl do Prahy cestovatel Alberto Vojtěch Frič... Do podzemky se mnichům zprvu nechtělo a domy byly pro ně až moc vysoké.

„Byli jsme překvapeni, jaký u vás vládne klid, pohoda. Čekali jsme to o dost rušnější. Líbilo se nám, jak se staráte o své tradice i památky, jak je tu čisto,“říká bhútánská návštěva, jež se v Česku cítila příjemně. Tuzemským dárcům, kteří už přes deset let posílají peníze na léky i moderní vzdě- lávání, jsou velice vděčni. Jak LN v předloňské reportáži z Bhútánu popsaly, tisíce dětských mnichů tam žijí ve spartánský­ch podmínkách, na odlehlých místech, kde často vypadává elektřina a jednotvárn­á strava sestává z rýže s papričkami... a hořkého čaje.

Dvanáctile­tý bhútánský mníšek Dordži vůbec poprvé opustil himálajské království hřmícího draka a zamířil do Prahy. Češi se mu dobrovolně skládají na operaci vrozené vady nohou.

Dordžiho vysněná operace

„PrioritouU­NICEF je zajistit těmto dětem pitnou vodu, výživnou stravu, hygienické vybavení i lékařskou péči a ve spolupráci s úřadem pro správu klášterů také standardní vzdělávání a ochranu před násilím, tělesnými tresty a všemi formami zneužívání,“řekla LN Pavla Gomba, ředitelka Českého výboru pro UNICEF.

Na výjimečnou pomoc malému Dordžimu, jenž kvůli vadě nemohl pomáhat rodičům na poli, a tak musel do kláštera, se ale čeští dobrodinci skládali úplně extra.

„Obrátili jsme se na naše příznivce se zvláštní žádostí, protože v Bhútánském království nepůsobí žádný specialist­a na dětskou ortopedii. Do České republiky pak přijel, abychom mu zde zajistili odborné vyšetření a zjistili možnost další léčby,“říká Gomba.

A zástupkyně organizace, jež od roku 1946 pomáhá dětem, dodává: „Závěry specializo­vané ortopedick­é prohlídky jsou pozitivní: postižení je možné operovat – a je naděje na úplné vyléčení. Pokud se podaří získat dostatek prostředků a Dordži se rozhodne náročnou operaci i dlouhou léčbu podstoupit, mohl by jednou normálně chodit, možná i hrát fotbal s vrstevníky, což je jeho snem.“

Kdo by zvažoval vánoční dar na poslední chvíli, může navštívit stránky www.darkyprozi­vot.cz.

Byli jsme překvapeni, jaký u vás vládne klid, pohoda. Čekali jsme to o dost rušnější. Líbilo se nám, jak se staráte o své tradice i památky, jak je tu čisto.

 ??  ??
 ?? Bhútánské království měří místo HDP hrubé národní štěstí, přičemž index hodnotí i vztah k tradicím a životnímu prostředí. Dordžimu u nás chutnalo, ale i doma v klášteře se s „chutí“učí novotám. FOTO LN – MARTIN RYCHLÍK, UNICEF ?? Šťastní i v Praze.
Bhútánské království měří místo HDP hrubé národní štěstí, přičemž index hodnotí i vztah k tradicím a životnímu prostředí. Dordžimu u nás chutnalo, ale i doma v klášteře se s „chutí“učí novotám. FOTO LN – MARTIN RYCHLÍK, UNICEF Šťastní i v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia