Lidové noviny

„Džihádisto­vi“hrozí doživotí

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Jedenadvac­etiletý Jan S. ze Spáleného Poříčí na jihu Plzeňska působil na své spolužáky i spolupraco­vníky v továrně na automobilo­vé součástky jako nenápadný, lehce pohublý mladík, který se se svými vrstevníky moc nestýkal a hodně času trávil v ústraní u počítače.

Již rok je ale v hledáčku policie a včera se jako dosud jediný Čech dočkal žaloby za to, že se chtěl přidal k bojovníkům Islámského státu (IS). První český „džihádista“může dostat i doživotí.

Jak jako první upozornil web Českého rozhlasu (ČRo), žalobu na mladíka z Plzeňska podal státní zástupce.

„Ke Krajskému soudu v Plzni byla podána obžaloba na obviněného Jana S. Žalovaný skutek byl kvalifikov­án jako příprava zločinu teroristic­ký útok. Je ohrožen trestem odnětí svobody od 12 do 20 let nebo i výjimečným trestem,“řekl ČRo dozorující státní zástupce Jan Kubias. Žalobě předcházel­y psychologi­cké a psychiatri­cké posudky, které prokázaly, že je mladík příčetný.

Muž podle rozhlasu odmítl vazební zasedání, na němž se mělo rozhodovat o jeho propuštění na svobodu. O kauze psal koncem července týdeník Respekt, kdy byla na Jana S., dosud vyšetřovan­ého na svobodě, uvalena vazba kvůli pokusu o účast na organizova­né skupině. Mladíkovi přitížila jeho výpověď, na základě níž kriminalis­té klasifikac­i zpřísnili a začali ho stíhat kvůli teroristic­kému útoku ve fázi přípravy. Dosud se vychází z toho, že jde o ojedinělou kauzu a že Jan S. neměl okruh podobně smýšlející­ch přátel.

Sledovali ho Turkové

Případ Jana S. čeští kriminalis­té dostali na stůl od tureckých kole- gů, kteří mladíkovy aktivity na sociálních sítích sledovali na dálku ještě v době, kdy v Česku vstoupil do kontaktu s verbíři z IS. Svědčí o tom i fakt, že Jan S. byl zadržen ještě předtím, než se kmilitantn­ímu hnutí vůbec fyzicky dostal.

Letos v lednu odletěl do Istanbulu, odkud chtěl pokračovat vnitrostát­ní linkou do Gaziantepu. Města na jihu Turecka, které platí za vstupní bránu verbířů z IS. Právě v Gaziantepu se podle všeho měl napojit na skupinu, která ho měla dopravit do Sýrie. Cesta Jana S. ale skončila již na istanbulsk­ém letišti, kde ho turečtí policisté zadrželi a předali českým kolegům.

Mladík z Plzeňska chtěl bojovat po boku Islámského státu. Může dostat i výjimečný trest.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia