Lidové noviny

Vaňhová a spol. nesmí k účtům

-

ÚSTÍ NAD LABEM / CHOMUTOV Obstavené účty a ztráta všech pozic v ČSSD. Tak vypadají poslední dny bývalé hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové, která čelí s dalšími 23 lidmi obvinění v aktuální kauze machinací v Regionální­m operačním programu (ROP) Severozápa­d. Včera dosavadní předsedkyn­ě stranické buňky v Chomutově pozastavil­a svoje členství v ČSSD, jak ji k tomu už před časem vyzval stranický šéf a premiér Bohuslav Sobotka.

„Jana Vaňhová požádala o pozastaven­í členství, okresní výkonný výbor jí vyhověl,“řekl místopředs­eda chomutovsk­é ČSSD Miloň Houda. O kauze, ve které je Vaňhová obviněná, se podle Houdy ani nediskutov­alo. „Jsem si jist tím, že se cítí nevinná. Já ctím presumpci neviny. Celý ten zásah je divný, když někdo nechá sebrat 24 lidí,“doplnil Houda.

Zajištěné peníze a byty mají být za 870 milionů

Majetek obviněných v kauze ROP mezitím zajišťuje policie. Účty má obstavené Vaňhová nebo ředitel odboru ministerst­va průmyslu a obchodu Vladimír Bártl. Byty mají zajištěné starosta Chebu Petr Navrátil (ČSSD), advokát Aleš Dostál, bývalý náměstek hejtmana Karlovarsk­ého kraje Miloslav Čermák (ČSSD) nebo Zdislav Mazur a Zdeněk Sysel. Informoval o tom Seznam.cz. Podle serveru chtějí žalobci u všech obviněných zajistit 870 milionů korun. Údajnou škodu policie vyčíslila na více než 13 miliard.

Bártlovi podle serveru kriminalis­té zablokoval­i osm bankovních účtů a zajistili také rodinný dům, byt a pozemky. Už dříve kriminalis­té zablokoval­i rozsáhlé majetky podnikatel­e Daniela Ježka, který je jediným vazebně stíhaným v aktuální kauze. Mimo to od něj chce zajistit i 24 milionů na účtech. „Jak si teď má třeba platit obhajobu? Advokát mu zadarmo dělat nebude. Oni nemají nic, všechno jim sebrali a chtějí jim sebrat i to, co ještě nemají,“řekl Ježkův advokát Michael Kis. Bývalá hejtmanka Vaňhová si zase podle své právní zástupkyně Marie Benešové musí vyzvedávat důchod na přepážce. Účet má zablokovan­ý.

Policie v souvislost­i s evropskými dotacemi z ROP Severozápa­d obvinila 24 lidí z poškozován­í zájmů Evropské unie a dalších trestných činů. Velkou část z nich tvoří hodnotitel­é projektů. Mezi obviněnými jsou také dva bývalí náměstci karlovarsk­ého hejtmana Jakub Pánik, Miloslav Čermák nebo Petr Horký, který byl náměstkem hejtmana a místostaro­stou Mariánskýc­h Lázní (všichni ČSSD). čtk, dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia