Lidové noviny

Porýní je baštou islámských radikálů

- ROBERT SCHUSTER

DÜSSELDORF/PRAHA Nikde jinde v Německu neregistru­jí úřady tolik radikálníc­h islamistů jako v Severním Porýní – Vestfálsku.

Region v západní části Německa hraje velkou roli i při aktuálním pátrání po původci útoku na vánoční trh v Berlíně.

Skutečnost, že měl hledaný Anis Amir po příchodu do Německa v roce 2015 zakotvit právě zde, není náhodou.

Nejlidnatě­jší německá spolková země je totiž považována za největší baštu radikálníc­h islamistů v celém Německu. Například v Düsseldorf­u v minulosti působila buňka teroristic­ké sítě al-Káida, v Bonnu připravova­li islamisté pumový útok na předáka místního protiimigr­ačního hnutí.

Bezpečnost­ní experti odhadují, že v Severním Porýní – Vestfálsku v současné době působí na čtyřicet různě propojenýc­h skupin a zpravidla mají přesah i do blízkého zahraničí.

Již po útocích na redakci časopisu Charlie Hebdo, na hudební klub Bataclan v Paříži či brusel- ské letiště vedly stopy do Porýní. Hned po těchto atentátech proto policie provedla velké razie v několika mešitách nedaleko Cách, a to kvůli podezření, že pachatelé útoků v Paříži a Bruselu byli se zdejšími mešitami a islámskými spolky v těsném kontaktu.

Jedním z důvodů je specifický charakter zdejšího trojmezí mezi Belgií, Německem a Nizozem- skem, pro něž je charakteri­stické tradiční a bezproblém­ové překračová­ní hranic bez jakýchkoli kontrol. Toho mohou teoreticky zneužívat i potenciáln­í útočníci.

Útoky ve Francii a Belgii motivovaly německé radikály

Důsledky útoků v Paříži a Bruselu v podobě desítek mrtvých, stovek zraněných, paralyzova­né ve- řejné dopravy a znepokojen­é veřejnosti­motivovaly islámské radikály v Německu k dalším operacím.

„Těm, kteří zvažovali, že by někdy podnikli něco podobného, teď zřejmě narostla křídla,“prohlásil tehdy ministr vnitra Severního Porýní – Vestfálska Ralf Jäger.

Jeho úřad pak výrazně rozšířil okruh potenciáln­ích pachatelů islamistic­kých útoků z 200 na 500 osob. Jak uvedl deník Frankfurte­r Allgemeine Zeitung s odvoláním na bezpečnost­ní kruhy, je pravděpodo­bné, že za tu dobu se jejich počet ještě zvýšil.

Sice stále platí, že mezi nimi převažují lidé pocházejíc­í z muslimskéh­o prostředí a jsou například potomky gastarbeit­rů, kteří začali přicházet do západního Německa od počátku 60. let minulého století.

V posledních letech ale mezi nimi přibývá konvertitů. Mimo jiné i díky cíleným náborovým akcím v ulicích měst anebo rozdáváním koránů v rámci akce Čti.

Teprve před měsícem proto zakázal spolkovými­nistr vnitra Thomas deMaiziére činnost organizace Opravdové náboženstv­í. Ta prý pod záminkou rozdávání koránů ve velkých městech ve skutečnost­i získávala džihádisty. Největší ohlas měla právě v Severním Porýní – Vestfálsku, kde v jejích sítích uvízlo 140 lidí, kteří poté vycestoval­i do Sýrie nebo Iráku, aby se tam připojili k takzvanému Islámskému státu.

Velkou roli při konverzi zejména mladých lidí k islámu a v jejich následné radikaliza­ci sehrály i projevy džihádisti­cké subkultury. Okolo roku 2011 vznikla v Porýní skupina Millatu Ibrahim (Abrahámova společnost), jejíž jádro tvořili Muhammad Mahmúd a Denis Cuspert.

Posledně jmenovaný se již od mládí dostával do konfliktu se zákonem, nejprve kvůli drobné kriminalit­ě. Později se snažil prorazit jako raper pod uměleckým jménem Deso Dogg. Skutečně známým se stal až poté, co se radikalizo­val. Ve videích opěvoval mučednicko­u smrt ve jménu šíření islámu. Nakonec se v roce 2013 připojil k IS. V minulých měsících byly několikrát uveřejněny zprávy o jeho údajném úmrtí, které se ovšem později ukázaly jako nepravdivé.

Poznámku čtěte na straně 12

V bývalém průmyslové­m srdci starého západního Německa, v Porúří a Porýní, jsou džihádisté obzvlášť aktivní. Sem také vedou stopy nejenom pravděpodo­bného útočníka z Berlína, ale i atentátník­ů z Paříže a Bruselu.

 ?? Němečtí policisté provedli ve čtvrtek razie na několika místech v zemi, nikoho ale nezatkli. FOTO ČTK/ AP ?? Zátah.
Němečtí policisté provedli ve čtvrtek razie na několika místech v zemi, nikoho ale nezatkli. FOTO ČTK/ AP Zátah.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia