Lidové noviny

Amri řídil vražedný kamion, míní německá policie

-

BERLÍN/PRAHA V kamionu, který vjel v pondělí na vánoční trh v Berlíně a zabil 12 lidí, se podle německého ministra vnitra Thomase de Maiziéra našly otisky prstů hledaného podezřeléh­o Tunisana

Anise Amriho.

Německé úřady již mají více důkazů, které ukazují na to, že Tunisan byl skutečně pachatelem pondělního teroristic­kého útoku. Ve čtvrtek línských čtvrtích včetně tamní mešity. Prohledán byl i autobus v Heilbronnu. Vše bezvýsledn­ě.

Chyby úřadů maří vyšetřován­í

Vyšetřován­í útoku podle médií komplikují chyby příslušnýc­h úřadů. Policie se ve středu chystala prohledat několik berlínskýc­h bytů, ale chybělo jí k tomu rozhodnutí soudu. Razie, o nichž už ve středu původně informoval deník Die Welt, se tak uskutečnil­y až ve čtvrtek nad ránem. O podob- né komplikaci se už ve středu mluvilo také v souvislost­i s razií v Emmerichu. I tamní zákrok chystala policie už ve středu, rozhodnutí o něm bylo ale údajně kvůli gramatický­m chybám neplatné, a akce se tak uskutečnil­a až včera.

Rozhlasová a televizní stanice RBB zase uvedla, že policie našla v kabině kamionu jak Amriho mobilní telefon, tak jeho dokumenty v peněžence. Tu ale objevila až druhý den po útoku. Podle deníku Süddeutsch­e Zeitung policisté kabinu kamionu neprohleda­li hned v pondělí večer, protože ji nechtěli „kontaminov­at“svým zápachem, než k ní pustí speciálně vycvičené psy.

Server Spiegel Online napsal, že se Amri před časem nabídl, že spáchá sebevražed­ný atentát. Vyšetřovat­elé na to přišli na základě analýzy odposlechů. Nabídka ale byla údajně tak zakódovaná, že úřady nemohly na jejím základě požadovat jeho zadržení. zah

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia