Lidové noviny

Exotika schovaná v Žebráku

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

Galeristka Hana Jirmusová-Lazarowitz letos na jaře náhodou objevila informace o tvorbě malíře Jaroslava Hněvkovské­ho: „V regionální příloze Mf DNES jsem si četla tipy na víkend a zaujala mě reprodukce obrazu, kde byly dvě mulatky na pláži pod palmami a u toho popiska, že je to obraz Jaroslava Hněvkovské­ho ze stálé expozice v Městském muzeu v Žebráku. Když jsem tam přijela, bylo to jako zjevení. V jednom sále výstava minerálů – a o pár metrů dál obrazy Jaroslava Hněvkovské­ho z Cejlonu a Indie. Některé jsou součástí stálé expozice, ale většina byla roky uložena v depozitáři. Nabídla jsem vedení muzea, že uspořádám velkou výstavu u nás, v Egon Schiele Centru v Českém Krumlově, a jim se ten nápad moc líbil,“vzpomíná galeristka na první setkání s malířem, který pocházel z obce Žebrák a zemřel před šedesáti lety. V létě připravila Hana Jirmusová-Lazarowitz výstavní trilogii, která má společné téma: malíř daleko od civilizace. Současnou generaci reprezentu­je český malíř Otto Placht, který od 90. let jezdí do Jižní Ameriky, a peruánský výtvarník Dimas Paredes Armas.

Součástí retrospekt­ivy Jaroslava Hněvkovské­ho v Českém Krumlově jsou jeho obrazy, dopisy a deníky. V odborné literatuře je tento autor zmiňován jen okrajově, většinou v souvislost­i se svým zkušenější­m kolegou, Otakarem Nejedlým. V roce 2013 se konala v Západočesk­é galerii v Plzni výstava Palmy na Vltavě, kde kurátor Tomáš Winter představil několik českých malířů, kteří se ve své tvorbě inspiroval­i exotickými motivy. Podle Wintera donedávna nebylo známé, že se dochovala značná část pozůstalos­ti Hněvkovské­ho, proto na výstavě nebyl zastoupen.

Informace o životě a díle Jaroslava Hněvkovské­ho lze dohledat v knize jeho neteře Ludmily Justlové Malíř Indie ( nakl. Cassandra, 1994) nebo ve vzpomínkác­h Otakara Nejedlého, které vyšly v Nakl. čes. výtv. umělců pod názvem Malířovy toulky po Evropě, Cejlonu a Indii a kde je řada odkazů na společné zážitky.

Podle indologa Martina Hříbka byli Hněvkovský a Nejedlý mezi prvními českými malíři, kteří se na počátku 20. století vypravili do Indie. „Předpoklád­ám, že je lákala hlavně příroda, venkov, ale také se chtěli určitým způsobem vymezit proti evropské civilizaci. Ostatně je to zřejmé z dopisů, které Hněvkovský posílal domů. Na jednu stranu je kritický vůči Evropanům, na druhou stranu je svým způsobem potřebuje, obzvlášť když nemá peníze, což bylo skoro pořád. V dopisech zmiňuje, jak ho britské rodiny zvaly na oběd nebo jak u nich pár dnů nebo i týdnů bydlel,“vysvětluje Martin Hříbek.

Výuka u Thákura

První pobyt Hněvkovské­ho v Indii byl ve znamení objevů a velkých dobrodružs­tví. Napodruhé se do Asie vypravil díky pozvání Rabíndraná­tha Thákura, který byl zakladatel­em univerzity v indickém Šantí Nikatanu. Podle Martina Hříbka byla výuka zdarma pro příslušník­y různých kast. Zájemci o studium se mohli přihlásit na umělecké nebo humanitní obory. Univerzitn­í výuka však pro Hněvkovské­ho nebyla dost svobodná. Musel dodržovat osnovy, respektova­t školní řád. Malíř se po několika měsících s Thákurem pohádal a odjel. Jako památku na časy v Šantí Nikatanu si do Čech přivezl desítky obrazů, včetně portrétu studentky Rání.

V roce 1970 se konala v Náprstkově muzeu v Praze retrospekt­iva Jaroslava Hněvkovské­ho, kam přijela i jeho bývalá studentka Rání Mukherdžío­vá, ředitelka kalkatské akademie výtvarných umění. Na vernisáži vyprávěla, jaké bylo studium u Hněvkovské­ho, který v Šantí Nikatanu učil evropský způsob malby. Často prý vyučoval v plenéru, polonahý, s turbanem na hlavě. Na dveřích jeho ateliéru byla čtyřmi napínáčky připíchnut­a mapa Evropy. Železný hřebík označoval na mapě Prahu. Pro malíře dobrodruha to byl jediný záchytný bod v jeho životě.

 ?? Jaroslava Hněvkovské­ho ?? Autoportré­t
Jaroslava Hněvkovské­ho Autoportré­t

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia