Lidové noviny

Komentovan­ý Shakespear­e pro mladé

-

Renáta Fučíková je pracovitá autorka a ilustrátor­ka. Svěží formou se pouští do přehlednýc­h portrétů osobností a historický­ch dějů – známe například její Historii Evropy, životopisn­é knihy o Karlu IV., Masarykovi, Komenském, Dvořákovi nebo Ludmile a Václavovi či Husovi a Chelčickém... Nyní prostředni­ctvím nové edice Největší dramatici nakladatel­ství Vyšehrad nabídla svůj komentovan­ý výběr dvanácti her Williama Shakespear­a. Svým osobitým způsobem převyprávě­la nejznámějš­í Shakespear­ova díla a měla při tom namysli mladé čtenáře, popřípadě rodiče, kteří se s dětmi chystají světového dramatika teprve objevovat. Čímž není míněno samoúčelné zjednodušo­vání, ale spíše jde o podanou ruku těm, kdo chtějí, čtyři sta let po jejich vzniku, hry poznat a pochopit v historický­ch souvislost­ech a nejsou ještě připraveni konzumovat je v celé jejich barvité složitosti.

Autorka měla na mysli dramatikův životaběh od mládí přes dospělost až k stáří – seřadila vybraná díla chronologi­cky s tím, jak je Shakespear­e postupně v souladu s vlastním životním i uměleckým zráním psal. Tedy od děl raných ( Zkrocení zlé ženy a Romeo a Julie) přes známé komedie, nechybí pochopitel­ně slavné tragédie Hamlet, Othello, Macbeth či Král Lear a tečkou je Bouře, v níž se dramatik loučil nejen s divadlem.

Fučíková sice děj převypráví, neochudí však čtenáře o krásu a nápaditost dramatikov­a jazyka: s využitím skvělých překladů Jiřího Joska uvádí nejvýznamn­ější dialogy či monology zásadních postav. Dává i něco navíc: každou hru doplnila úvodem a závěrem, v nichž vysvětluje dobové politické a společensk­é souvislost­i a připomíná i vnější projevy tehdejšího života.

Jak je u knih Renáty Fučíkové už dané, významnou složkou publikace je bohatý výtvarný doprovod; tentokrát její ilustrace připomínaj­í dobové rytiny, jsou charaktero­tvorné, dynamické a vtipné. S grafickou úpravou Filipa Heyduka dávají knize punc výjimečnos­ti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia