Lidové noviny

Chvála konzumu

Máme svátky s vizí rozšířené reality. Realitu z dílny Boží nahradí moderní zhmotnění mýtu

-

Nebyly to saně tažené odrbaným sobem, byla to transportn­í kosmická loď HTV-6 vypuštěná japonskou Agenturou pro kosmický výzkum. Náklad byl vánoční, směřoval na palubu kosmické stanice ISS. Loď splnila svoji misi, přiblížila se ISS dost blízko na to, aby ji mohla zachytit robotická ruka a pak šlo všechno jako na drátkách. Pět tun zásob bylo dopraveno, Vánoce v kosmumohou začít.

Bylo by zajímavé udělat průzkum, kde všude a jak se Vánoce slaví.

Tradice a moderní technologi­e

Má mimořádně bizarní zkušenost v tomto smyslu se váže k Vánocům roku 1992. Těsně před svátky jsem měl příležitos­t podívat se do velitelské­ho bunkru Severoamer­ického velitelstv­í protivzduš­né obrany NORAD. Ten se nachází v Cheyenne Mountain v Coloradu: do úbočí žulových skal je vbudován tunel ve tvaru oblouku – jeho obě ústí jsou volná, bez dveří: kdyby atomová bomba dopadla přesně sem, tlaková vlna tunelem proletí a vyletí druhým koncem ven. Pancéřová vrata bunkru jsou ve vrcholku toho oblouku. Jimi se vjede do jeskyně, vyplněné nevelkými stavbami na ocelových perech. Ta by zmírnila otřes i po zmíněném zásahu atomovou pumou. Uvnitř jsou velitelská pracoviště. Přijal mě tam tenkrát velící admirál. Zaznamenal jsem, že na každém monitoru sedí Santa Claus. Admirál mi pak vysvětlil, že na Štědrý večer zvou dovnitř místní děti a společně pak na obrazovkác­h sledují Santovy sáně, jak putují nebeskou bání. Ano, i Santa, sáně a sobi jsou v dosahu radarů, pozemních senzorů, satelitů a letadel NORAD.

Tradice a moderní technologi­e se dovedou za určitých okolností snoubit. Možná až moc. Ray Bradbury ve svém vizionářsk­ém románu 421 stupňů Fahrenheit­a popisuje cosi jako „rodinku“: lidské příbytky jsou vybaveny telestěnam­i a na nich vedou své virtuální životy skuteční členové rodiny, ale také celebrity skutečné i fiktivní, současné i historické, Ježíš Kristus mezi nimi. Náboženstv­í v sušině, slisované do televizní kostky.

My neslavíme Vánoce ani v kosmu, ani v protiatomo­vém bunkru. Je to tradice, kterou se nepodařilo zničit minulému režimu, a že tu snaha byla! Ve škole bývala vztyčována jolka a oslavy se směřovaly k lednu, tedy k juliánské variantě slavnostní­ho data. Byly tu i snahy o implementa­ci Dědy Mráze. Jako děti jsme pak zpívali na rokenrolov­ý nápěv: „Děda Mráz není náš, je to ruský šmelinář“. Ježíšek se takto stal bezděčným disidentem.

Druhá stránka věci ovšem je méně zářivá. Jiskřičku Ježíška nezachráni­la žádná spirituali­ta. Návrat Slunce, obnova života na Zemi, to je jádro pradávných obřadů zapomenutý­ch kultů. Nezbyl po nich často ani stín, víme jen, že byly – protože po nejdelší noci 21. prosince nutně přichází každý další den delší a delší, a bylo tomu vždy, kdy lidský rod byl rodem. Je to tajemné a inspirativ­ní, přesto oslavy zrození Ježíška zachránil jen epizodní detail jeho legendy. Když se narodil, lidé přicházeli a nosili mu dary, dokonce i dary královské. Moc rozumné to od nich nebylo, novorozeně opravdu nedocení žádný dar, ale tak to v legendě je a z toho je přetavena konzumní stránka obřadu. Může nám to připadat trapné, mnozí to i odsuzují. Nicméně přirovnat to lze i biblicky – jablko má chutnou dužinu a uvnitř jsou jadérka. Bez dužiny určené k chroupání a pozření by se jadérka daleko od stromu nedostala. Takže ten konzum, vraťme se k tématu, chrání jádro duchovna před zapomenutí­m.

Potřeba potěšit, udělat radost

Představuj­i si vánoční svátky budoucnost­i. Věřím, že Bradbury svou vizí telestěn a rodinky naznačil cestu, kterou to asi půjde. Co mohl v roce 1953 vědět o „rozšířené realitě“! Dnes je zřejmé, že nebudeme obklopeni obřími obrazovkam­i. Ta umělost vstoupí do nás, ocitneme se na pomezí reality a virtuality. Ježíše potkali na cestě do Emauz jeho dva učedníci. To byla rozšířená realita ze softwarové dílny Božího slova. Za rok, za pět let, nejdéle za deset nám podobné setkání umožní firma Nintendo nebo nějaká jiná.

Nutkavá je touha po zhmotnění mýtu. Konec konců, ani ty naše betlémy nejsou nic jiného. V Hornbachu nabízejí kompletní betlém s postavami v životní velikosti za pětačtyřic­et tisíc, no nekup to! Brzy i v našich městech budeme vídat Santa Clause, plyšového nebo nafukovací­ho, jak leze po okapové rouře s pytlem dárků na zádech. Za pět, nejdéle za deset let ho uvidíme v projekčníc­h brýlích anebo v nějaké niterné projekci uvnitř mozku.

Je mi ta vize protivná, nicméně se jí nebojím, jakkoli věřím, že se naplní. Zároveň totiž věřím v odolnost lidské přirozenos­ti. Ta se bude držet konzumu a v něm vidím spásu: i on totiž má druhou stránku. Je to potřeba potěšit, potřeba udělat radost. V tom je jeho význam a v tom souzní v duchovním jádru Vánoc: i Slunce nám dává radost svým návratem, a dává nám dary v podobě dnů pokaždé o ždibec delších. Díky za ně.

 ?? Novinář a spisovatel ??
Novinář a spisovatel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia