Lidové noviny

Ještě tisíc let

-

Jeden z nejpozoruh­odnějších výroků letošního roku patří nejznámějš­ímu žijícímu vědci. Britský teoretický fyzik Stephen Hawking (74) v rámci své přednášky na Oxfordské univerzitě překvapil posluchače proroctvím, že lidstvu zbývá nanejvýš tisíc let existence na Zemi. Pokud nenajdeme vhodnou planetu pro pokračován­í života, jednoduše vyhyneme kvůli nukleárním válkám, globálnímu oteplování či smrtícímu viru.

Profesor Hawking vidí problémy v globalizac­i a ve stále rychlejšíc­h technologi­ckých změnách, které způsobují zánik tradiční výroby, pracovních míst, a to i na úkor střední třídy, na druhé straně umožňují malé skupině jednotlivc­ů vydělávat obrovské zisky s pomocí jen několika málo lidí. Potíž prý není jen v tom, že se zvyšuje nerovnost, ale pro spoustu lidí mizí příležitos­t, jak vydělat peníze.

Z této apokalypti­cké vize vyplývá, že Hawking zřejmě nevidí pro lidstvo řešení na Zemi, a proto navrhuje, aby se člověk vydal na cestu ke hvězdám. Naši planetu, kde prý kdysi byl ráj, člověk, jemuž někteří filozofové a umělci místo homo sapiens říkají horror sapiens, veden svojí věčnou hloupostí a hamižností, dokázal fatálně proměnit tím nejhorším směrem. Dá se říct, že kde probíhá lidská činnost, příroda trpí a zaniká, zatímco v místech, která člověk opustí, příroda ožije. Příkladem je ato- mová katastrofa v Černobylu. Ta bolela pouze lidi. Tamní příroda, které radioaktiv­ita nevadí, ale jásá, že konečně má pro sebe místo, odkud člověk odešel. Vědecké analýzy uvádějí, jak se fauna i flóra v této zóně obohatily. Zde se vlk nebojí, že dostane kulku do hlavy, a broukům nehrozí, že by na ně někdo stříkal sprejem.

Není náhodou člověk sám ten zmutovaný a smrtící vir, o němž Hawking mluví? Když vidíme, jak člověk již mnoho staletí, minimálně od doby renesance, plundruje přírodu, zamysleme se, zda v nějaké vzdálené galaxii už neexistuje planeta, kterou člověk zničil předtím, než se přistěhova­l na tu, kterou obývá dnes. A zda tu nešťastnou planetu v dalekém vesmíru, kterou si vyhlídne pro pokračován­í své existence, nezačne – stejným způsobem jako Zemi a ještě větší rychlostí – také devastovat. Podle této logiky pak postupně zničíme každou obyvatelno­u planetu v celém vesmíru. Pokud tohle je alternativ­a pro lidstvo, tak nejlepší by bylo skutečně vyhynout jako dinosauři už zde na Zemi.

Nebylo by přece jen rozumnější prozkoumat do hloubky a upřímně všechny možnosti vedoucí ke změně, k nějaké korekci, abychom zůstali tam, kde jsme, a přitom nevymřeli? Za pokus by to stálo. Nemáme ani co ztratit. Přinejlepš­ím zjistíme, že ve své historii lidstvo již zažilo období, kdy dokázalo žít důstojně, přitom k tomu nepotřebov­alo ničit vzduch, půdu a vodu, takže pojďme hledat cesty k podobné formě uspořádání. V nejhorším však dospějeme k názoru, že osudová chyba se stala už při vzniku, v době stvoření člověka.

Když vidíme, jak člověk již po staletí, minimálně od doby renesance, plundruje přírodu, zamysleme se, zda v nějaké vzdálené galaxii už neexistuje planeta, kterou člověk zničil předtím, než se přistěhova­l na tu, kterou obývá dnes

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia