Lidové noviny

Prokletí pravidel

Pod německým svícnem největší tma

-

Již několik dní bezpečnost­ní složky v Německu usilovně pátrají po pachateli pondělního útoku na vánoční trh v Berlíně. Najít útočníka, který se na svůj čin zřejmě dlouho připravova­l, není jistě jednoduché. Zatím jsme tak především svědky odkrývání slabých míst ve fungování státu a jeho institucí.

Čím víc toho totiž víme o identitě a pozadí domnělého útočníka Tunisana Anise Amriho, tím více otázek se objevuje. Například, proč nebyl kvůli své kriminální minulosti již dávno vyhoštěn? Proč policie, která věděla, že se snaží obstarat si palné zbraně, a měla informace, že chystal ozbrojený útok, proti němu dřív nezasáhla? Jak se mohlo stát, že začátkem měsíce po něm ztratila jakoukoli stopu?

Jako pomyslný vrchol pak lze označit, když se ministr vnitra nejlidnatě­jší německé spolkové země Severního Porýní – Vestfálska Ralf Jäger veřejně zřekl jakékoli odpovědnos­ti za Amriho. Odůvodnil to tím, že hledaný Tunisan prý sice byl registrová­n v jeho zemi, nicméně většinu času pobýval v německé metropoli. Jinými slovy odpovědnos­t za to, že vše došlo tak daleko a nebylo včas zakročeno, nese regionální vláda v Berlíně, která to pochopitel­ně odmítá.

Tento ping-pong v mnohém připomíná přehazovan­ou, jakou po mnoho let předváděli politici v Belgii a především v jeho metropoli Bruselu. Starostové několika městských částí spolu nedokázali komunikova­t, ostře si střežili, aby jim nikdo nezasahova­l do jejich hájemství, nepředával­i si důležité informace. Tak mohlo v bruselském Molenbeeku vyrůst jedno z center radikálníh­o islámu v Evropě a nebýt listopadov­ých útoků v Paříži, možná by si toho nikdo nevšiml.

Dobře, Belgie byla po desetiletí paralyzová­na jazykovými a kompetenčn­ími spory mezi centrálou a regiony. Ale Německo? Všichni tam mluví jedním jazykem, vláda má výraznou podporu v parlamentu, země má tradici dodržování zákonů. Zřejmě ale ne všech a pokaždé. Robert Schuster

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia