Lidové noviny

Aby konec byl co nejdůstojn­ější

- PETR KAIN

Najednou si člověk nemůže vybavit, co chce říct, používá nepřiléhav­á slova, přestává ho bavit televize a čtení knih, má problém používat nové přístroje. Nebo jde nakoupit a dvě vteřiny vůbec neví, kde je a co tam dělá. Alzheimero­va nemoc se připlíží pomalu a zabíjí nelítostně. Vyléčit se nedá. V Česku jí údajně trpí na 150 tisíc lidí a jejich počet bude nepochybně růst. A někdo se o ně bude muset postarat.

Vypadá to jako obyčejná autobusová zastávka. Na lavičce občas posedávají lidé a čekají. Žádný autobus ale nikdy nepřijede a jim to vlastně ani nevadí. Během pár minut stejně zapomenou, co tam dělají. Jsme v průhonické­m Alzheimerc­entru, místě, kde lidé trpící demencí tráví poslední dny svého života. Při vší hrůze, kterou s sebou tato zákeřná nemoc přináší, mají vlastně místní pacienti docela štěstí. Tam, kam přišli umřít, se totiž postarají, aby konec byl co nejdůstojn­ější a poslední etapa životní cesty co nejkvalitn­ější.

Dokladem jsou ostatně i ony falešné autobusové zastávky. „Jestliže klientovi v něčem odporujete, začne to v něm vzbuzovat agresivitu. Když chce odjet za manželem nebo manželkou, nemá smysl mu vysvětlova­t, že jejich partner je už dvacet let po smrti. Odvedeme je raději na naši zastávku. A oni za deset minut zapomenou, co vlastně chtěli,“vysvětluje Jaroslava Jůzová. Vysoká energická blondýna je spolumajit­elkou a ředitelkou skupiny Alzheimerc­entrum, nejstarší a také největší sítě domovů pro seniory trpící demencí u nás. V Česku a na Slovensku provozuje devět zařízení s celkovou kapacitou 1100 lůžek. A další bude otvírat. V oblasti péče o lidi trpící různými formami demence je její jméno pojmem. Příběh jejího života ukazuje, že když si nějakou práci zamilujete a jste dostatečně umanutí, dokážete zázraky. A že ty nejlepší věci často začínají náhodou.

Jako mladá zdravotnic­e původně vůbec nechtěla pečovat o lidi na konci jejich životní cesty, ale o ty, jejichž životy právě začínají. Proto se také stala „porodní bábou“. „Když jsem ale v 80. letech minulého století přišla z mateřské, nemohla jsem kvůli dítěti pracovat na směny a jediná volná pozice, která mi vyhovovala, bylo místo geriatrick­é sestry,“vysvětluje Jůzová. Život se jí změnil od základů. Sestry tehdy ještě nepečovaly o pacienty ve specializo­vaných ústavech, ale jezdily za nimi domů. Fyzicky i psychicky to bylo nesmírně vyčerpávaj­ící. Po pár měsících toho chtěla nechat, práce ji nenaplňova­la. Pak se ale najednou všechno zlomilo. Zjistila, že jí vyhovuje odpovědnos­t, kterou za pacienty nese. „Bavilo mě, že musím být zcela samostatná. Žádné mobily tehdy neexistova­ly, na vesnici byl maximálně jeden veřejný telefon. Musela jsem se ošetřovate­lství naučit tak, abych ho mohla vykonávat bez jakékoli pomoci. Najednou mě ta práce začala bavit. Zvláště když jsem viděla, že to přináší výsledky,“říká.

Mezi domovem a nemocnicí

Začala přemýšlet o tom, že by potřebné služby mohla poskytovat ve specializo­vaném soukromém zařízení. „Jednoho dne roku 1994 jsem na někoho čekala na náměstí v Písku a ve vitríně uviděla inzerát na prodej nemovitost­i. Byla za strašně nízkou cenu, tak jsem tam okamžitě zavolala a začala jednat s bankou. Nakonec se mi nějakým zázrakem povedlo získat úvěr,“říká Jůzová. Když na tu dobu vzpomíná, nevěřícně kroutí hlavou. „Začátky byly strašné. V té době jsem si naprosto neuvědomov­ala, do čeho jdu. Ta budova původně sloužila jako ubytovna pro sociálně slabší lidi. Byla v šíleném stavu. Snad všechny dveře byly rozkopané, prostě hrůza,“vypráví.

Peníze na rekonstruk­ci jí už nezbyly, a tak začala dům opravovat a vybavovat svépomocí postupně místnost po místnosti. „Rušila se tehdy spousta kasáren, všude byly vojenské výprodeje, vojenská postel stála asi 150 korun, stolek kolem 70 korun, tak jsem jezdila a nakupovala. Když se pokoj uklidil, vymaloval a vybavil pár kusy vojenského nábytku, tak nakonec nevypadal špatně. Záclonou a hezkou tapetou dokážete udělat zázraky,“říká. Prádlo pacientů prala v normální pračce, vařila pro ně na obyčejném sporáku se čtyřmi plotýnkami, který přivezla z domova. „Dělali jsme na něm jídlo až pro čtyřicet lidí. Jelikož jsem se bála, aby se v noci v domě něco nestalo, přespávala jsem tam ve spacáku,“vzpomíná. Aby to celé finančně fungovalo, museli samozřejmě pacienti platit. Za stravu a ubytování to dělalo 150 korun denně. Samotné zdravotní výkony hradily pojišťovny. Zařízení si díky tomu záhy vydělalo na vybavení dalších pokojů. Do konce roku nakonec postupně vybavili všechny místnosti ve třípatrové budově a měli ji plnou pacientů. „Všechno jsme samozřejmě měli na splátky, dluhů byla fůra. Musela jsem dokonce zastavit vlastní dům. Nakonec jsme ale všechno zvládli splatit. Když se dnes ohlédnu zpět, tak si říkám, jaký jsem byla blázen, že jsem do něčeho takového šla. Bylo to těžké, ale jakmile máte odpovědnos­t za zaměstnanc­e a pacienty, tak prostě nemůžete prásknout dveřmi a říct, že končíte,“říká Jůzová.

Zanedlouho také zjistila, že s jednou budovou si nevystačí. A nebylo to jen kvůli tomu, že o pobyt v jejím zařízení byl velký zájem. „Přišli jsme na to, že mít v jednom domě pacienty trpící demencí společně s lidmi po mrtvici či s rakovinou prostě nejde. Pacient s demencí se chová jinak, intuitivně. Klidně si lehne do postele k někomu, kdo má za sebou mrtvici, půjčí si jeho zuby a sní mu jídlo. Ten druhý pacient se nemůže bránit, protože je zcela nebo částečně imobilní,“vysvětluje Jůzová. Došlo jí, že pacienti s demencí potřebují zcela jiný typ péče, jinou svobodu pohybu. „Alzheimer je strašná nemoc. Člověku postupně odchází mozková tkáň a přichází o veškeré schopnosti, které se od dětství naučil. Nakonec se dostane až do kojeneckéh­o věku, kdy ztrácí kognitivní a pohybové funkce,“vysvětluje Jůzová. Tento proces jde zpomalit prostředni­ctvím léků, musí se ale nasadit již v prvním stadiu nemoci. Bohužel, takřka v polovině případů přichází diagnóza příliš pozdě. Většinou lidé vyhledají lékaře, až když se u nich objeví první příznaky, a to už nemoc běží řadu let a mozek nevratně poškodila.

Lego a staré vysvědčení

Aby pacientům s demencí zajistila lepší podmínky k životu, vzala si Jůzová další úvěr a v roce 1999 otevřela v Česku první zařízení speciálně určené pro pacienty s Alzheimero­vou chorobou. Znovu to byl velký risk – a nejen finanční. O nemoci se toho v Česku v té době příliš nevědělo, ne- existovaly učebnice, zahraniční literatura nebyla dostupná. „Pomohlo mi, že jsem vyjížděla do zahraničí, přes Českou alzheimero­vskou společnost se mi podařilo získat nějaké materiály a nejvíce jsme se samozřejmě učili z vlastních zkušeností,“říká Jůzová. Zjistila, že postup nemoci je možné zbrzdit různými způsoby.

„Jestliže chcete, aby byl člověk stále na vrcholu svých dosažiteln­ých mentálních schopností, musíte s ním neustále pracovat. Dopoledne a odpoledne u nás neuvidíte lidi na pokojích. Každý den i ty nepohybliv­é oblékneme a jdeme s nimi mezi ostatní. Stále musí mít nějaké impulzy. Kdybychom je nechali ležet a koukat na strop pokoje, tak nám za tři čtyři měsíce zemřou,“vysvětluje Jůzová. Pacienty neustále stimuluje. Aby si co nejdéle uchovali jemnou motoriku, přebírají například hrách s čočkou nebo skládají lego. Snaží se s nimi také zpívat písně z dětství nebo jim promítá filmy pro pamětníky. „Ti lidé mají někde v mozku uchované věci, které dělali zamlada. Kdybych jim pustila nový seriál, tak se na něj nebudou schopni soustředit, když jim ale pustím Pyšnou princeznu, kterou viděli stopadesát­krát, bude to něco jiného. Stále sice nedokážou celý děj sledovat, protože nejsou schopni koncentrac­e, ale jelikož ho dobře znají, tak mozek samovolně pracuje. Jinak řečeno, vyvoláváme smyslové funkce tím, že jim ukazujeme známé věci. Proto máme také všude vystaveny třeba staré lyže, vysvědčení nebo špulky nití,“říká Jůzová. Zároveň se snaží pacientům dát co největší svobodu, jakou jsou schopni unést. Dveře do Alzheimerc­entra jsou sice na kód, ten je ale vedle nich napsaný. „Když ho klient dokáže pochopit a vyťukat, proč by se nemohl jít projít? Když zvládl tohle, zvládne jít samostatně i na procházku. Nezavíráme se ani na jednáních, když tam chce klient přijít, tak přijde, sedne si a poslouchá,“vysvětluje.

Nakonec zvládla i rozjezd druhého zařízení. Práce ji ale začala čím dál tím víc vyčerpávat a nevěřila, že by někdy zvládla otevřít další ústavy. Pak potkala Aleše Kulicha, Švéda s českými kořeny se zkušenostm­i z mezinárodn­ího byznysu, který se stal nejprve jejím životním a posléze i obchodním partnerem. S jeho pomocí začala před deseti lety otevírat další Alzheimerc­entra. Dodnes se jejich počet rozrostl na devět. Všechna jsou neustále plná a u všech je také dlouhý čekací list dalších zájemců. To vše by svádělo zdražit služby, nic takového ale Alzheimerc­entrum zatím nechystá. „Mohli bychom samozřejmě zdražit, ale pak se nám může stát, že když se uvolní v našem ústavu místo, můžeme na pacienta čekat třeba tři měsíce. A to nechceme. Raději budeme stále patřit do skupiny zařízení, která si může skoro každý dovolit,“říká Jůzová. Péče o nemocného v jejích zařízeních vyjde rodinu na 12 až 18 tisíc korun za měsíc, v závislosti na náročnosti péče. Orientace na ty nejbohatší důchodce by se podle ní ostatně vůbec nemusela vyplatit. Dokladem je i budova průhonické­ho Alzheimerc­entra, která byla předtím tři roky sídlem luxusního domova pro movité seniory. „Za pokoj chtěli bez péče a služeb 40–60 tisíc korun. Takže byli celou dobu plní tak ze třetiny a nakonec to museli zavřít. Takto už zkrachoval­o několik zařízení a spousta jich ještě zkrachuje,“říká Jůzová. Některá nově vzniklá zařízení pro důchodce, která v poslední době v Česku vyrostla, ji dohánějí k zuřivosti. „Pacientům poskytují strašnou péči. Je jim jedno, jestli mají člověka s demencí vedle schizofren­ika. Dají lidem k večeři suchou topinku, to mě strašně irituje,“říká. Řada nově vzniklých domovů pro důchodce a lidi trpící demencí spoléhá na to, že péče o seniory bude čím dál tím větší byznys. A data tomu nasvědčují. Jestliže dnes trpí touto chorobou na 150 tisíc Čechů, v roce 2050 jich má být dvojnásobe­k. Zdravotní pojišťovny vydají ročně na léčbu choroby více než miliardu korun a tyto výdaje v posledních letech stoupají. Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna, která zastupuje asi 60 procent pojištěnců, loni vyplatila na péči za tyto pacienty 891,1 milionu korun.

Dokud dýchám, tak vnímám

Poskytnout kvalitní péči přitom podle Jůzové není žádná velká věda. „Nepotřebuj­ete speciální znalosti. Nepotřebuj­ete na to vysokou školu, potřebujet­e empatii a organizačn­í schopnosti,“říká. Některé z Alzheimerc­enter ostatně vedou ředitelky, které předtím pracovaly jako vrchní sestry. „A jsou skvělé. Mají v sobě entuziasmu­s, loajalitu a dokážou utáhnout spoustu práce. Oproti tomu jsme zkoušeli zaměstnat pár někdejších ředitelů domovů důchodců, ale nefungoval­o to. Vždy jsme byli strašně zklamaní, měli jsme prostě daleko vyšší nároky,“říká Jůzová.

Jak vysvětluje, to, co dělá, je pro ni a její zaměstnanc­e sice práce, kus emocí v ní ale musí vždycky nechat. „Je opravdu depresivní, když vidíte člověka, jak vypadal v první fázi nemoci, a pak ho vidíte tady. Úmrtí pacientů jsou sice nevyhnutel­ná a člověk se na ně připravuje, přesto je náš personál často nese špatně. Ale ono je to tak vlastně správně, my nesmíme být lhostejní, to by pak naše péče nebyla kvalitní,“říká. Přes všechnu depresi, která na člověka v takové práci padá, stále pevně věří, že její práce má smysl. „Razím heslo: Dokud dýchám, tak vnímám. Měli jsme jednu pacientku v poslední fázi onemocnění, která normálně nevnímala, nekomuniko­vala. Jednou jsem ji sledovala v kroužku dalších pacientů, kteří zpívali písničku Skákal pes. Seděla tam zapolohova­ná do křesla a cumlala si palec. Najednou ho vyndala z pusy a zazpívala refrén písničky. Pak si ten palec zase vrazila do pusy a nezúčastně­ně hleděla do dálky. To je najednou tak strašně velký nával citů, kdy vidíte, že ta vaše práce k něčemu je, že to za tu dřinu a všechny deprese stojí,“říká s úsměvem.

 ?? Je spolumajit­elkou a ředitelkou skupiny Alzheimerc­entrum, nejstarší a také největší sítě domovů pro seniory trpící demencí FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Jaroslava Jůzová
Je spolumajit­elkou a ředitelkou skupiny Alzheimerc­entrum, nejstarší a také největší sítě domovů pro seniory trpící demencí FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Jaroslava Jůzová
 ?? Potřebují specifický typ péče FOTO MAFRA – M. SVÁČEK ?? Pacienti s demencí
Potřebují specifický typ péče FOTO MAFRA – M. SVÁČEK Pacienti s demencí
 ?? Je potřeba neustále stimulovat FOTO MAFRA – TOMÁŠ BLAŽEK ?? Nemocné
Je potřeba neustále stimulovat FOTO MAFRA – TOMÁŠ BLAŽEK Nemocné

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia