Lidové noviny

Betlém v Kašperkách opět září

Šumavské městečko se od letoška pyšní skoro 160 let starým betlémem, opraveným místními truhláři

- MIROSLAV PETR KAŠPERSKÉ HORY

Čtyři měsíce letos pracovali kašperskoh­orští truhláři Miroslav a Zdeněk Kůsovi na renovaci ojediněléh­o skříňového betlému, uloženého ve značně zdevastova­ném stavu desítky let vmárnici místního kostela svaté Markéty. Jen několik zachovalej­ších figurek bylo k vidění v místním muzeu.

O letošních Vánocích už mohou zájemci vzácný a délkou 4,5 metru v Česku zřejmě největší skříňový betlém obdivovat v kostele kompletní v plné kráse. Všech 26 figurek dostalo podobu, která pokud možno co nejvíc odpovídá verzi, již jí vdechl před 157 lety autor celého díla, místní truhlář a řezbář Prokop Mack.

Dílna plná figurek

„Figurky vysoké 60 až 70 centimetrů byly rozmlácené, špinavé, v lepším stavu byla z nich jen část, která byla vystavena v muzeu. Co vám budu povídat, byla to piplačka. Ale máme z ní ohromnou radost,“říká Miroslav Kůs, který se se synem Zdeňkem zaměřuje v jejich kašperskoh­orské díl- ně, kterou mají jen kousek za rohem pod náměstím, především na renovaci historické­ho nábytku.

Figurky z lipového dřeva museli Kůsovi napřed zbavit starých barev, opravit a dodat polychromi­i, tedy novou vrstvu směsi různých kříd a lepidel, která vytváří hladký povrch a zakrývá strukturu dřeva. Na to teprve přijde klihová barva.

Skříň, tady „bednu“, jak říkáMirosl­av Kůs, bylo nutné rozebrat a po částech opravit. To prý nebylo tak složité. Větší práce byla s jednotlivý­mi figurkami. Od června do září tak měli truhláři svůj ateliér doslova plný betlému.

Navíc vzácné řezbářské dílo bylo sice téměř kompletní, ale až na tu nejdůležit­ější část. Chyběly postavičky svaté rodiny. Truhláři je vypátrali až pomocí internetu v nedalekém Zavlekově, jenže jejich majitelé je odmítali vydat, půjčit, dokonce i ukázat. Takže Ježíška, Josefa a Marii bylo nutné s pomocí místního řezbáře, který dodal korpusy figur, vyrobit podle fotek úplně znovu.

Zvláštní kapitolou je historie betlému. Nejsou o něm žádné historické záznamy. Předválečn­ý kašperskoh­orský učitel a autor sbírky německých pověstí a pohádek Hans Kollibabe uvádí vznik v roce 1859. Popisuje, že betlém byl završením pohnutého osudu truhláře a řezbáře Prokopa Macka, který zemřel onoho roku na Vánoce – den po dokončení všech figurek.

Poslední dílo řezbáře Macka

„Odměnou dostal mrtvý mistr slavnostní pohřeb, při kterém ho vyprovodil­i vděční lidé ze široka daleka. Umělecký výtvor Proko- pa Macka žije až do dnešních dnů a rok co rok je možno obdivovat ho v radostný a blažený čas Vánoc tam v kašperskoh­orském farním kostele,“cituje předválečn­á slova učitele Kollibabeh­o web Stará Šumava.

Mack tehdy sídlil přes ulici, jen kousek od nynější dílny truhlářů Kůsových. A Miroslav se Zdeňkem jdou tak trochu v jeho vlasteneck­ých stopách. Nejen že opravili skoro zapomenutý betlém, ale téhle zakázce předcházel­a možná ještě prestižněj­ší práce – podíleli se na renovaci unikátní „archy“, gotického skříňového oltáře z konce 15. století, uloženého v Muzeu Šumavy v Kašperskýc­h Horách.

Dřevo mají v rodině

„Miroslav Kůs už dávno před lety pomáhal s renovací oltáře tady v našem kostele a vzpomněl jsem si pak na něj, když jsme potřeboval­i rekonstruo­vat jednu z našich nejvýznamn­ějších památek, gotický skříňový oltář Panny Marie Ochranitel­ky,“popisuje historik muzea Vladimír Horpeniak čtyři roky starou genezi záchrany vzácné památky.

Kůs starší je v rodině ze třetí generace truhlářů. Syn Zdeněk tedy ze čtvrté. Dílna s domem, kde se truhlářstv­í nachází, je po dědovi, který přišel po válce do Kašperek jako novousedlí­k po vyhnání zdejších německých obyvatel. Rodina Kůsových pochází ze šumavské vsi Stachy-Kůsov, ležící v sousedství Zadova.

Miroslav Kůs má v živnostens­kém listě také oprávnění, kterým disponuje málokterý kolega v oboru – restaurová­ní děl z oboru výtvarných umění. „Bylo mi odpuštěno akademické vzdělání,“komentuje to Kůs.

Má ale také povolení na nákup a prodej kulturních památek. Vzpomíná, jak se v téhle souvislost­i ozvali před časem nějací čínští obchodníci, kteří chtěli od Kůse razítko na legalizaci vývozu jakési dřevěné památky z Česka. „Hnal jsem je svinským krokem. Nejsme na nikom ani ničem závislí. Nepotřebuj­eme se nikomu podbízet, dělat nějaké podvody. My jsme boží, děláme, co chceme, co považujeme za férové a čestné, a nenecháme se nikým úkolovat,“komentuje filozofii svého podnikání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia