Lidové noviny

Rok snů „inteligent­ního monstra“

- ONDŘEJ KOPŘIVA

Judista Lukáš Krpálek zvítězil v anketě Sportovec roku 2016 a stal se po deseti letech prvním mužem, jenž tohoto ocenění dosáhl.

PRAHA Kategorii sportovníc­h kolektivů podle očekávání ovládly vítězky tenisového Fed Cupu. Pro tým trenéra Petra Pály je to čtvrté vítězství v anketě za posledních šest ročníků.

Lukáš Krpálek byl největším favoritem ankety, protože jako jediný Čech dokázal získat zlatoumeda­ili na největší sportovní události roku, letních olympijský­ch hrách v Riu.

Tento úspěch předčil v očích celkem 233 hlasujícíc­h sportovníc­h novinářů dvě olympijské medaile kajakáře Josefa Dostála, jenž s 1226 body skončil druhý, a křišťálový globus biatlonist­ky Gabriely Koukalové (1193 bodů). Krpálek získal od novinářů 1642 bodů.

Mezi juniory dostala ocenění atletka Michaela Hrubá, Cenu Emila Zátopka pro sportovní legendu obdržel in memoriam gymnasta Alois Hudec.

Narušil nadvládu žen

Anketě, kterou každoročně vyhlašuje Klub sportovníc­h novinářů, vládly v posledních deseti ročnících ženy. Dvakrát zvítězily atletky Zuzana Hejnová, Barbora Špotáková a tenistka Petra Kvitová, rychlobrus­lařka Martina Sáblíková má ve své sbírce dokonce korunky tři; v roce 2006 se radovala běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Na to, že letos tomu bude jinak a Krpálek naváže na deset let staré vítězství Jaromíra Jágra, se však letos dalo sázet.

Rodák z Jihlavy ovládl Světový pohár před domácími diváky v Praze, ale o pozici nejlepšího českého judisty historie se Krpálek přihlásil hlavně zlatým zápisem do knihy olympijský­ch vítězů.

Nejcennějš­í medaile z Ria se přitom pro Krpálka nerodila lehce. Už v prvním kole proti Portugalci Fonsecovi měl český judista namále, ještě 22 vteřin před koncem prohrával a zdálo se, že medailové ambice se rozplynou. Jenže pak český judista vyčerpanéh­o Fonsecu donutil ke třem trestům a postoupil do osmifinále. Tam zkušeně odstavil dalšího soupeře neoblíbené­ho malým vzrůstem, mistra světa z roku 2009 Rakova z Kazachstán­u.

Ve čtvrtfinál­e našel recept na úřadujícíh­o světového šampiona Hagu z Japonska, aby mezi nejlepšími čtyřmi vyzval rovněž neoblíbené­ho Francouze Mareta, s nímž prohrál čtyři ze šesti vzájemných zápasů. Když mu ale Krpálek půl minuty před limitem nasadil ipon, bylo zřejmé, že se český judista v Riu setkal s mimořádnou formou. Ve chvíli, kdy po zápase Krpálek dával rozhovor do televize, šel kolem jeho příští soupeř Gasimov z Ázerbájdžá­nu. „Tohle je můj kamarád a nejlepší judista na světě,“řekl Gasimov do kamery prorocká slova.

Ve finále dokázal Krpálkovi vzdorovat jen minutu a půl a stejně jako Maret skončil na lopatkách.

Krpálek svého soupeře radši ještě chvíli držel na zemi, jako by sám nemohl uvěřit, že je to znovu ipon a zlatá medaile. Až po pár vteřinách mohla vypuknout euforie.

Sportovní národ pak Krpálek dojal tím, že zlatou medaili věnoval svému kamarádovi Alexandru Jurečkovi, jenž rok před olympiádou zemřel při potápění. Krpálek měl po celý finálový den jeho fotku u sebe.

„Slíbil jsem mu, že medaili musím přivézt. To byla povinnost. Další pořadí: On tady se mnou byl a jsem rád, že se to povedlo,“řekl tehdy v slzách čerstvý olympijský šampion.

Judista z USK Praha Krpálek se stal národní ikonou a téměř celý podzim trávil po autogramiá­dách i sponzorský­ch akcích. Z dřívějška sice vlastní titul mistra světa, dva tituly mistra Evropy i stříbro z Evropských her v Baku, avšak teprve s úspěchem v Riu jej lidé začali na ulici poznávat.

„I když jsem chodil s kapucí a čepicí, pořád mě někdo zastavoval. Manželka z toho není nadšená, když nás někdo při procházce pořád zastavuje, ale já to dělám rád. Jde o zvyk a hlavně to bude jen teď. Pomine to,“řekl na podzim Krpálek. Zdá se však, že popularita šestadvace­tiletého siláka ještě nevyhasíná.

V listopadu poosmé opanoval anketu Judista roku 2016 a nyní se stal králem mezi všemi českými sportovci.

K letošním nejradostn­ějším chvílím „inteligent­ního monstra“, jak svého svěřence nazval Krpál- kův trenér Petr Lacina, samozřejmě patří také narození syna Antonína, jenž se Krpálkovi a dceři prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderky Evě narodil necelý měsíc před olympiádou.

Další výzva: Teddy Riner

Nyní se olympijský vítěz a čerstvý držitel ocenění Sportovec roku chystá na novou výzvu – přestup do nejtěžší váhové kategorie nad 100 kg. I když ve svém sportu už dokázal téměř vše, dokázal si rychle najít novou motivaci. V těžké váze totiž na přemožitel­e už více než šest let čeká Francouz Teddy Riner. Právě Krpálek doufá, že by mohl 204 cm vysokého a kolem 130 kg vážícího pořízka z judistické­ho piedestalu sesadit.

Díky přestupu do těžké váhy se o Vánocích nebudu tolik omezovat. U nás máme večeři tradiční. Bramborový salát zbožňuju.

Těší se na bramborový salát

Na přestupu do nejtěžší kategorie Krpálka baví i to, že si už nebude muset tolik hlídat váhu a pořádně si užije menu, které Vánoce nabízejí.

„Bramborový salát zbožňuju. U nás máme večeři tradiční, salát s kaprem. Druhý den pak řízek, ten si taky rád dám. O Vánocích se ještě nebudu tolik omezovat,“řekl Krpálek s tím, že výživu si chce začít hlídat až na začátku ledna, kdy odjíždí na soustředěn­í. „Mezi svátky už bych ale chtěl být taky na horách a nabírat kondici na běžkách,“prozradil olympijský šampion.

I když je známo, že Krpálek rád rybaří, na výlov kapra se prý nechystá. „Na Vánoce jsem ještě nechytal. Uvidím, jak letos, když je to ten olympijský rok,“řekl sportovec roku 2016.

 ?? Lukáš Krpálek po triumfu v Riu de Janeiro oznámil, že opustí polotěžkou divizi a zamíří do nejtěžší váhy. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA ?? Olympijský vítěz v judu.
Lukáš Krpálek po triumfu v Riu de Janeiro oznámil, že opustí polotěžkou divizi a zamíří do nejtěžší váhy. FOTO MAFRA – MICHAL RŮŽIČKA Olympijský vítěz v judu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia