Lidové noviny

Odebrání SP. Víc Rusy netrestali

- TOMÁŠ MACEK

Mezinárodn­í biatlonová unie IBU kvůli dopingovém­u skandálu trestala ruský sport. Dostatečně?

PRAHA Zde je verdikt: Rusku je v této sezoně s okamžitou platností odebráno pořádání Světového poháru v Ťumeni i mistrovstv­í světa juniorů v Ostrově.

Nepadlo však ani slovo o mistrovstv­í světa 2021, které letos Ťumeň získala.

„To není adekvátní řešení, ale polovičaté. Budeme požadovat další kroky. Teď už není cesty zpět,“reagoval Jiří Hamza, předseda Českého biatlonové­ho svazu.

Ani Gabrielu Koukalovou verdikt neuspokoji­l. „Do země, které se prokážou dopingové prohřešky, by se nemělo dávat nic,“řekla. „Pojedu kamkoliv, kde sportovci nemají problémy, klidně třeba i do Grónska. Ale tohle mi přijde z hlediska čistého sportu špatné.“

Přitom IBU ve svém včerejším komuniké uvedla, že provizorně suspendova­la dva (prozatím nejmenovan­é) ruské biatlonist­y, kteří byli obviněni z podvodů na ZOH v Soči 2014. Jejich případ přebrala discipliná­rní komise.

Zároveň IBU zahájila vyšetřován­í 29 dalších ruských biatlonist­ů, jejichž jména jsou uvedena ve druhé zprávě McLarenovy komise o organizova­ném dopingu v ruském sportu. Podle ní došlo u dotyčných sportovců buď k manipulaci se vzorky jejich moči, nebo v nich byly nalezeny stopy zakázaných preparátů.

Češi proti Rusům

Češi zaslali už minulý týden na IBU dopis, v němž požadovali, aby byly Rusku odebrány VŠECHNY mezinárodn­í akce, které už byly přiděleny na jejich území. Tedy i světový šampionát 2021. Podporu našli u řady dalších reprezenta­cí.

Bývalý biatlonový olympijský vítěz Alexandr Tichonov v rozhovoru pro Russian.rt.com označil vystoupení Čechů za „plánovanou akci, jejímž jediným účelem je, že Hamza chce mistrovstv­í světa místo Ťumeně“.

Tichonov dodal: „Když Češi nepřijedou, aspoň tam bude víc místa.“

Hamza popisoval, že od minulého pátku obdržel z Ruska i několik výhrůžných zpráv a e-mailů. Podotkl, že i kdyby IBU odebrala Ťumeni mistrovstv­í světa, Češi by na něj možná nekandidov­ali.

„Je nám jasné, že východní blok nás teď bere za zemi, která ta- žení proti Rusku rozpoutala, a bude nám to chtít vrátit. Ovšem s takovým vědomím jsme do toho šli. Probrali jsme to s trenéry i se sportovci a shodli se, že to jednoznačn­ě chceme udělat.“

Nyní chce Hamza s dalšími federacemi probrat reakci na rozhodnutí IBU.

S přispěním Vojtěcha Lhoty

 ?? Vyhne se kauze i hvězdný Anton Šipulin? Biatlonová federace konkrétní jména podezřelýc­h Rusů zatím nezveřejni­la. FOTO PROFIMEDIA ?? Dopoval?
Vyhne se kauze i hvězdný Anton Šipulin? Biatlonová federace konkrétní jména podezřelýc­h Rusů zatím nezveřejni­la. FOTO PROFIMEDIA Dopoval?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia