Lidové noviny

Obrácený Ježíšek chce zničit hračky

- JOSEF TUČEK

Zatímco Ježíšek hračky nosí, Scott Phillips se snaží, aby zmizely. Nechce je dětem o Vánocích ukrást. Jde mu o to, aby se samy rozpadly, až je už nikdo nebude chtít. Phillips není pohádkovou postavou, ale profesorem chemie na Pensylváns­ké státní univerzitě v USA.

Proč jde po plastových hračkách? Protože působí problémy v životním prostředí. V minulosti se úřady zcela logicky soustředil­y na to, aby byly hračky pro děti bezpečné. Zakázaly třeba používat při jejich výrobě ftaláty, tedy změkčovadl­a, díky nimž si dítě s hračkou lépe pohrálo, jenže když ji cucalo, tyto látky pronikly do jeho těla, ohrožovaly funkce vnitřních orgánů a zvyšovaly riziko vzniku alergií.

EKOPOHLED

Jenže, jak konstatuje shrnutí v britském měsíčníku The Environmen­talist, jen minimum pozornosti výrobci – až na čestné výjimky – věnují životnímu cyklu hraček. Ty pak plní skládky, případně občas končí ve vodě a hromadí se až na mořském pobřeží. Na rozdíl třeba od plastových lahví neexistuje systém sběru a recyklace hraček.

Recyklace vlastně ani není dost dobře možná. Roztavení směsi hraček z různých plastů vyžaduje vysoké dávky energie a může do ovzduší uvolnit nechtěné a nebezpečné zplodiny. Výsledkem ke všemu stejně je jakási těžko identifiko­vatelná polymerová polévka okořeněná různými barvivy a rozpouštěd­ly, z níž se v nejlepším případě dá udělat ještě tak lavička do parku.

Představa, že by rodiče nekupovali dětem plastové hračky, je samozřejmě nereálná, a připusťme, že by bez nich o Vánocích bylo docela smutno.

A tak se vracíme k převrácené­mu Ježíškovi Scottu Phillipsov­i. Vývoj v jeho laboratoři, jak jej popisuje časopis New Scientist, už vedl k vytvoření plastů, jež se pozvolna rozpadnou působením ultrafialo­vého světla, tedy hlavně slunečním zářením. To se hodí třeba pro součástky uvnitř elektronic­kých zařízení, ale samozřejmě ne pro hračky. Děti by se moc neradovaly, kdyby se jim začaly rozpadat ještě dřív, než je stačí samy zničit. A tak má převrácený Ježíšek a jeho další chemičtí kolegové ještě co dělat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia