Lidové noviny

Dvojí volby na obzoru

Politickou scénu čeká proměna. Na podzim se uskuteční sněmovní volby, zahájí také prezidents­ká kampaň

-

cepremiéra Andreje Babiše, však nutí nejsilnějš­í vládní stranu k přehodnoce­ní podpory Zemanovi. Nedávno k hledání vlastního nominanta na Pražský hrad vyzval ministr vnitra Milan Chovanec. ČSSD se totiž obává vzniku jí nepřátelsk­é osy Zeman–Babiš, pokud by současný pán Hradu mandát obhájil.

Ovšem i další strany uvažují, koho do volebního klání vyslat. Jména, která se objevila v končícím roce, se ale v naprosté většině rýsovala jen v rovině spekulací. Málokdo naplno řekl, že do prezidents­ké volby skutečně zasáhne. Takto média zmiňovala šéfa Hospodářsk­é komory Vladimíra Dlouhého, exministra spravedlno­sti a současného europoslan­ce Jiřího Pospíšila, diplomata Petra Koláře, předsedu ústavního soudu Pavla Rychetskéh­o, ministra obrany Martina Stropnické­ho nebo dnes již bývalého senátora Zdeňka Škromacha.

Dosud je tak nejvážnějš­ím zájemcem o křeslo nejvyššího politickéh­o reprezenta­nta textař Michal Horáček. Z doby, kdy mu patřila sázková společnost Fortuna, disponuje značným majetkem. Nemá tak problém s financován­ím kampaně z vlastní kapsy. Proto si také mohl dovolit veřejně vyhlásit svou kandidatur­u, k níž nepotřebuj­e podporu žádné ze stran.

Ještě než si lidé začnou vybírat z kandidátů na Pražský hrad, odehrají se volby do Poslanecké sněmovny. Poprvé v novodobé histo- rii se premiérem (politickým, ne úřednickým) může stát politik, který nevzejde z funkcionář­ů ČSSD nebo ODS. Hnutí ANO se v předvolebn­ích preferencí­ch pohybuje kolem 30 procent, druhá sociální demokracie ztrácí přibližně 10 procent.

Vytvořit si „kamarády“

Aby subjekt vedený ministrem financí Babišem volby skutečně vyhrál a měl šanci sestavit vládu, bude muset splnit několik předpoklad­ů. Prvním je silná kampaň vedená jak kontaktně, tak na sociálních sítích. ANO plánuje ušít předvolebn­í propagaci na základě detailních průzkumů takzvaně na míru.

Druhým faktorem je, aby se před volbami politici hnutí nenamočili do žádné aféry – to by totiž nabouralo budovanou představu o čistotě jeho politiků. Zatřetí: pokud to Babiš myslí vážně s cílem stát se premiérem, musí opustit od osobních útoků na konkurenty a pokusit se naklonit si potenciáln­í partnery pro případnou koalici.

Sociální demokracie v prosinci otočila směr a zvolila si cestu výrazné levice. Otázkou je, nakolik bude předseda strany Bohuslav Sobotka pro voliče věrohodný coby obhájce takového programu. „Sociální demokraté zvítězili dvakrát za sebou, nikomu se ale ještě nepodařilo vyhrát třikrát v řadě. Výsledky posledních voleb navíc nebyly ze strany ČSSD nijak zářné. Nedokážu si představit, že by ČSSD dokázala vyhrát,“odhaduje politolog Pavel Šaradín z Univerzity Palackého v Olomouci.

To, v jaké kondici se ČSSD do kampaně pustí, napoví i březnový sjezd. Vedení strany by potřeboval­o okysličit o charismati­cké tváře, které za sebou mají výsledky v komunální politice a dokážou se vžít do role levicového bijce – takovým kandidátem může být například náchodský starosta Jan Birke.

Už nyní lze rovněž předpovědě­t, že předvolebn­í kampaň bude velice tvrdá, a reálně hrozí, že i „špinavá“. Policejní reorganiza­ce, miliardová arbitráž mezi Českými drahami a Škodou Transporta­tion, kauzy Beretta či Vidkun vytvořily dosti nepřátelsk­ou, až válečnou atmosféru mezi ANO a ČSSD, respektive mezi babišovci a zákulisním­i hybateli sociální demokracie.

Třetí vzadu?

Černým koněm voleb se mohou stát lidovci a starostové. Ovšem jen za předpoklad­u, že se jim podaří domluvit na technologi­i sestavení společných kandidátní­ch listin, najdou celostátní­ho lídra s ekonomický­m zaměřením – a hlavně že se nerozhádaj­í. Pak by takový subjekt, spekuluje se o názvu Lípa, mohl dosáhnout třeba až k 15 procentům.

„Vývoj v posledních 27 letech ukazuje, že šanci na úspěch má subjekt, který sází na liberální a neagresivn­í voliče, již v politice apelují na morálku a dobré mravy. Takový prostor tu je, a pokud se podaří domluvit KDU-ČSL a STAN dvoukoalic­e, mohou zopakovat někdejší úspěch Čtyřkoalic­e. ČSSD nemusí mít druhé místo jisté,“dodal Šaradín. Známý politolog naopak vidí skepticky budoucnost TOP 09: „Pokud nepřijde s něčím zásadním, pětiprocen­tní hranice se jí může velmi vzdálit.“

Na pravici se lídrem pravděpodo­bně stane ODS, která se pohybuje kolem deseti procent. Zajímavým hráčem by se mohli stát Realisté (Strana regionů) Petra Robejška, avšak klíčovým faktorem bude, kolik peněz ze své peněženky upustí miliardář Marek Dospiva – jinak podporovat­el nového subjektu české politiky.

Úspěch z minulých voleb by mohl zopakovat i Tomio Okamura a jeho hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). „Dlouhodobě se hovoří o důležitost­i sociálních sítí. Příští rok ale vidím jako první, kdy se opravdu hlavní část boje o nerozhodné voliče povede právě tam. Příkladem je SPD Tomia Okamury, který na sítích vytvořil vlastní realitu a tím mobilizova­l voliče,“uvedl Šaradín.

Podle politologa lze očekávat, že do sněmovny se dostane více stran. „Složení Poslanecké sněmovny bude roztříštěn­é. Myslím, že voliči se nebudou bát podpořit více subjektů,“uvedl Šaradín.

 ?? ČSSD je díky čím dál zřetelnějš­ímu sbližování prezidenta s hnutí ANO vicepremié­ra Andreje Babiše (oba na snímku) nucena přehodnoti­t svou podporu Miloši Zemanovi. Pokud by totiž Zeman na Hrad znovu kandidoval, sociální demokraté se obávají „nepřátelsk­é osy ?? Sbližování.
ČSSD je díky čím dál zřetelnějš­ímu sbližování prezidenta s hnutí ANO vicepremié­ra Andreje Babiše (oba na snímku) nucena přehodnoti­t svou podporu Miloši Zemanovi. Pokud by totiž Zeman na Hrad znovu kandidoval, sociální demokraté se obávají „nepřátelsk­é osy Sbližování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia