Lidové noviny

Rok bez kouře, čokolády a urážek

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Optikou paragrafů, podle nichž se lidé a firmy budou muset začít řídit, se rok 2017 ponese ve znamení vyšší regulace a finančních přilepšení. Na jednu stranu se mohou Češi radovat – ušetří na volání ze zahraničí, důchodcům se zvýší penze, farmářům s chovem zvířat sleva na proježděné naftě a vícedětným rodinám daňová úleva.

Zároveň si ale už kuřáci nezapálí ve své oblíbené hospodě, majitelům zbraní se zkrátí „trvanlivos­t“zbrojního průkazu a hodně smutku zavládne v holdingu Agrofert ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Jeho firmy si na rozdíl od seniorů a rodičů nepolepší, naopak přijdou o státní zakázky a dotace. Buď to, nebo ministr koncern převede na někoho jiného. Největší smršť novinek připadne hned na leden.

Práce se má vyplatit

Od prvního ledna se zvýší minimální mzda o patnáct stovek, takže každý musí na své výplatnici najít alespoň 11 tisíc. Je to už třetí zvednutí hladiny, které vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) odsouhlasi­la, tentokrát ovšem byla nejštědřej­ší, v prvních dvou případech se přidávalo po sedmi stech korunách. Ideálně by se suma, alespoň podle ČSSD, měla vyšplhat až na částku, která odpovídá čtyřiceti procentům mzdy průměrné. To už má skoro splněno, protože po lednové valorizaci půjde o 38,2 procenta. Více pak od ledna budou dostávat také senioři, starobní důchod se zvýší v průměru o 308 korun měsíčně.

Za snazší rodičovstv­í

S Novým rokem se aktivuje balíček opatření, která mají lidem zpříjemnit rodičovstv­í. Daňová úleva na druhé dítě vzroste o 2400 korun ročně, na třetího a dalšího potomka pak o 3600 korun. U jedináčků zůstává situace stejná, zvýhodnění na ně pořád vyčísluje roční odpočet ve výši 13 404 korun.

Zároveň vláda pamatovala na otce, kteří chtějí po porodu zůstat týden doma a pomoct ženě s péčí o novorozenc­e. Od ledna bude pro tatínky nová dávka, po dobu sedmi dnů získají nárok na 70 procent svého platového vyměřovací­ho základu, který se jim uhradí z nemocenské­ho pojištění. Týden otcovské součinnost­i bude možné vybrat si kdykoli během prvních šesti týdnů od narození potomka, ale vždycky najednou sedm dnů.

Otcové a matky budou moci také pružněji nakládat s rodičovský­m příspěvkem, který v cyklu péče o dítě navazuje na mateřskou. Padne strop měsíční výše a celková částka končící na hranici 220 tisíc se bude dát čerpat rychleji než nyní, v nejzazším případě v průběhu půl roku. Měsíčně bude možné nastavit si příspěvek až na 7600 korun, což pak vychází na tříletou pomoc od státu. Zatím se hlídalo, jestli dítě chodí do školky nebo jeslí, a pokud tam trávilo více než 46 hodin v měsíci, rodiče nárok na příspěvek ztráceli. Tak už to nebude.

Čísla ano, kalorie ne

Až se v dubnu spustí přijímací zkoušky na střední školy, budou se uchazeči prvně posuzovat podle jednotných testů. Všichni zá- jemci o studium musí podstoupit unifikovan­ou prověrku svých znalostí zmatematik­y, gramatiky a literatury, jednotlivé školy si samy doplní, kolik nasbíranýc­h bodů u nich znamená přijetí, a podle svých specifik k povinnému základu přidají další zkoušky, jako jsou například talentové na uměleckých školách.

Už od začátku ledna si děti na základních školách nebudou moci obalit nervy před jednotným testem čokoládou ze školního bufetu. Začne platit takzvaná pamlsková vyhláška, která svačinářky přinutí omezit sortiment na ovoce, zeleninu, bílý jogurt a vodu bez bublinek. Pokud se malí školáci dostanou na víceleté gymnázium, pořád budou bez čokolády nebo obložené housky. To si mohou k zahnání hladu pořídit až ti, kdo už dostali občanský průkaz.

Tvrdší metr na zbraně

Zákonodárc­i přijali přísnější podmínky po tragických událostech ve Vrběticích a Uherském Brodě. V prvním případě šlo o výbuch nelegálně skladované munice, ve druhém o útok psychicky narušeného střelce na hosty restaurace. Od 1. srpna už nebude zbrojní průkaz platit deset let, ale jen polovinu doby – o to častěji se držitel pistole dostaví k lékaři na vyšetření.

Lékaři získají možnost nahlížet do rejstříku majitelů zbraní, takže budou moci obratem informovat policii, pokud narazí na potenciáln­ě nebezpečné­ho pacienta se zbrojním průkazem. Posílí i pravomoci samotných policistů, novela jim umožní, aby podezřelým majitelům zabavovali zbraně a munici, a to i u nich doma.

Konec čoudu

V příštím roce by měly zmizet dva poměrně typické obrázky českého venkova. Na tom jednom se jedovatý dým line z hospod, na tom druhém z komínů v domácnoste­ch, kde si navykli topit plastovými lahvemi. Na temné oblaky z kotlů dojde hned s Novým rokem, obecní úřady získají opráv- nění vejít do domu a podívat se, co jeho obyvatelé do kotle házejí.

Nebude to ale bez varování. Když se nad nějakým bytem, domem nebo chatou bude očividně vznášet dusivý čoud, majitelé těchto budov dostanou nejprve dopis, kde je úřad upozorní, že to nemají dělat, a vyzve je, ať toho nechají. Teprve když výstraha zůstane bez odezvy, zatluče na dveře kontrola a s ní i riziko až padesátiti­sícové pokuty. Ta hrozí v případě, že se do kotle hází zakázané palivo, i tehdy, když kontroloři nebudou puštěni dovnitř.

Na konec května by pak měl připadnout také zákaz cigaretové­ho dýmu v hospodách, restaurací­ch a barech. Tahle regulace musí ještě dostat souhlas od senátorů, ale vládní koalice je pevně rozhodnuta nařízení prosadit. Pak budou od 1. června všechny provozovny nekuřácké.

Sedm dní volna pro čerstvého tatínka, konec školou podporovan­ých pamlsků či kratší platnost povolení vlastnit zbraň. V průběhu roku 2017 přibude celá řada nových zákonů. LN sestavily přehled nejvýznamn­ějších změn.

Neurazíš

Od 1. července začne platit přestupkov­á reforma, která zavádí nové delikty a zvyšuje sankce za ty staré. Třeba až desetináso­bně pro lidi, kteří budou zdravotnic­kým záchranářů­m ztěžovat nebo znemožňova­t práci. Horní mez pokuty se posouvá na sto tisíc a týká se i agresivníc­h pacientů, kteří slovem nebo činem zaútočí na lékaře a sestřičky, stejně jako nepovedený­ch domácích porodů, po nichž bude matka bránit převozu novorozenc­e do nemocnice.

Novým přestupkem je urážka policisty nebo úředníka. Zákonodárc­i vycházeli ze zkušenosti zaměstnanc­ů úřadů práce a těch, kdo pokutují řidiče – stává se, že k jednání na úřad si lidé přinesou nůž nebo pistoli, případně shazují počítače ze stolů. Někteří motoristé se zase vyhýbají pokutě tvrzením, že úředník nebo policista byli opilí. Od léta to může vyjít až na deset tisíc korun.

Stop hazardu

Jestliže se na nějakém webu od Nového roku objeví nepovolená hazardní hra, poskytovat­el připojení k internetu stránky zablokuje. Ministerst­vo financí si od toho slibuje, že získá lepší přehled o podnikání v hazardu, a tím pádem ho lépe zdaní. Vznikne také rejstřík hráčů, který zakáže sázení lidem s dávkami v hmotné nouzi nebo v úpadku.

Mantinely pro politiky

Kampaň před sněmovními volbami v příštím roce už bude probíhat podle nových pravidel. Kandidujíc­í strany a hnutí budou muset dodržet maximální limit, který mohou utratit, každá reklama musí být podepsaná a každá přijatá finanční podpora vykázaná na transparen­tním účtu. Na to, že je vše v pořádku, dohlédne nový úřad, který vzniká v Brně.

 ?? 70 procent platu po dobu sedmi dnů, to je nová dávka pro otce novorozenc­ů. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Dovolená pro tatínky.
70 procent platu po dobu sedmi dnů, to je nová dávka pro otce novorozenc­ů. FOTO SHUTTERSTO­CK Dovolená pro tatínky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia