Lidové noviny

Zeman se zastal webů propagandi­stů

-

Při ministerst­vu vnitra vznikne od 1. ledna nový specializo­vaný útvar, který se bude věnovat boji proti terorismu, hybridním hrozbám i propagandě. Šéf úřadu Milan Chovanec (ČSSD) oznámil, že půjde o nepočetnou organizaci, v níž najde uplatnění kolem 20 odborníků. Šíření dezinforma­cí proti Západu, Evropské unii či NATO je doménou Moskvy, podobnou taktiku uplatňuje ale větší počet zemí. Své propagandi­stické weby má rovněž i teroristic­ká organizace Islámský stát.

Koniáš na vnitru?

Chovanec zdůrazňuje, že proti lživým informacím je potřeba bojovat aktivně – jedním z úkolů vznikající „jednotky“je proto vysvětlová­ní nepravd. Jedině tak lze podle něj oslabit vliv propagandi­stických serverů, které jsou v českém prostředí dosud úspěšné.

Zeman je ale jiného názoru. Řekl, že je obecně proti cenzuře. „A proto bych si nepřál, aby naše ministerst­vo vnitra bylo jakýmsi novodobým Koniášem,“pomohl si prezident příměrem z historie.

Vzápětí se opřel také do think tanku Evropské hodnoty. S ním je dlouhodobě na kordy, tentokrát mu ale vadí seznam propagandi­stických internetov­ých stránek, které myšlenkový trust sestavuje.

Zeman je dlouhodobě známý svým příklonem k Rusku. Byl například jediným prezidente­m země evropské osmadvacít­ky, který se loni zúčastnil masivní vojenské přehlídky v metropoli Ruské federace.

Pochopení nalezl také pro ruskou anexi do té doby ukrajinské­ho Krymu. Jeho včerejší prohláše- ní proto není až tak překvapivé. A nepřekvapí také to, že se Zeman pochválil za návštěvu čínského prezidenta, jehož na jaře přijal na Pražském hradě. Nejvyšší představit­el ČR si totiž zintenzivn­ění ekonomický­ch vazeb s Pekingem vytkl za jeden z cílů, jehož naplňování se drží. „Naše vláda má v programové­m prohlášení ekonomicko­u diplomacii (…) Velmi významnou událostí v této souvislos- ti byla návštěva čínského prezidenta,“řekl v projevu k divákům a posluchačů­m Zeman.

Jak ale LN opakovaně upozorňují, byznys s říší středu není tak velkolepý, jak se ho Zeman snaží prezentova­t. Čína je na žebříčku zemí, které v Česku investují, zhruba na 20. místě. A pokud prezident při návštěvě čínského protějšku hovořil o přílivu 95 miliard, skupina CEFC, která se u prezidenta těší největší podpoře, zde zatím investoval­a 23 miliard korun.

Důvody k optimismu

Zeman se věnoval i domácí politice. „Poměrně dobře šlape naše ekonomika,“řekl v projevu. Ocenil růst průměrné mzdy i valorizaci starobních důchodů. Naopak zkritizova­l podle něj nedostateč­né investice do výstavby dálnic a nízký výkon sektoru stavebnict­ví.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) byl za pochvalu výsledků vlády od Zemana rád. „Mým cílem je, aby pozitivní vývoj naší ekonomiky pokračoval,“řekl. Vicepremié­r Andrej Babiš (ANO) označil Zemanův projev za „pozitivní“. Rostoucí ekonomice podle něj neodpovída­jí platy v zemi.

Opozice byla k poselství hlavy státu kritická. „Prezident jen opakoval své známé názory,“prohlásil šéf ODS Petr Fiala. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zase uvedl, že Zemanovi nevěří jeho odpor k cenzuře.

Prezidentů­v projev trval asi 15 minut. Diváci si povšimli, že ležérně sedící Zeman má sako poněkud nakřivo. Je otázka, proč ho jeho tým neupozorni­l, že by si měl při sezení sako rozepnout. Celý projev čtěte na straně 15 O nepravdivý­ch informacíc­h na internetu na straně 7

 ?? Si v projevu českého prezidenta Miloše Zemana vysloužily Evropská unie a komise. Pochvaly za boj s migranty a islamisty se naopak dostalo budoucímu americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi. FOTO ČTK ?? Přídomek neschopná
Si v projevu českého prezidenta Miloše Zemana vysloužily Evropská unie a komise. Pochvaly za boj s migranty a islamisty se naopak dostalo budoucímu americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi. FOTO ČTK Přídomek neschopná

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia