Lidové noviny

Příčina katastrofy? Klapky, nebo výbuch

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Je jen několik důvodů, proč při pádu letadla piloti nestačí nijak zareagovat – podle ruských expertů v případě Tu-154 šlo buď o výbuch, útok raketou, nebo poruchu klapek.

SOČI/PRAHA Ruští záchranáři postupně nacházejí vmoři těla i fragmenty letounu Tu-154 a podle jejich stavu se blíží k určení příčiny tragické nehody armádního stroje. Včera odpoledne byla podle ministerst­va obrany Ruska objevena na dně Černého moře ve vzdálenost­i 1,7 kilometru od břehu větší část trupu a hermetické okénko z pilotní kabiny. Operace se účastní 45 lodí, 12 letadel, 10 vrtulníků a tři nepilotova­né létací stoje. Vedle nich byly na místo dopraveny batyskafy určené pro větší hloubky. Agentura Fontanka v pondělí večer uvedla, že bylo nalezeno i tělo majora Romana Volkova.

Verzí bylo ještě včera odpoledne několik. Stále častěji ale z oficiálníc­h úst znělo ujištění, že nešlo o teroristic­ký čin. Ten by se čistě z ideologick­ého hlediska doslova nabízel – mezi oběťmi byla řada vojáků, protože i členové armádního uměleckého souboru Alexandrov­ci jsou formálně příslušník­y ruské armády a vystupují v uniformách. Navíc se ukázalo, že měli uspořádat koncert i v nedávno dobytém Aleppu.

Po vraždě ruského velvyslanc­e v Turecku Andreje Karlova ruské sdělovací prostředky zveřejnily řadu informací o výhrůžkách různých syrských opozičních skupin, které varovaly před útoky na ruské cíle jako mstou za civilní oběti ruského bombardová­ní Aleppa. I motivace diplomatov­a vraha byla stejná – odplata za Aleppo. Tou mohla být i likvidace vojenského letadla, které mělo na palubě nejslavněj­ší symbol ruské armády – světově proslulé Alexandrov­ce.

Jenže včera ruská bezpečnost­ní služba FSB jednoznačn­ě možnost teroristic­kého činu popřela. Na sociálních sítích ovšem i od vyslou- žilých pilotů zazněla často domněnka, že kromě výbuchu nemohlo pád stroje způsobit nic jiného, neboť v jakémkoliv jiném případě by posádka stačila alespoň nějak zareagovat. Pokud tedy nešlo o teroristic­ký čin, mohlo explodovat údajně to, co vojenský letoun do Sýrie převážel. Ruské ministerst­vo obrany ale včera vydalo prohlášení, že kromě potravin a léků nebyl na palubě žádný náklad, tím spíš ne vojenského charakteru.

Mystická havárie

Jenže například vojenský letecký expert major Sergej Krasnopero­v soudí, že jediným vysvětlení­m neštěstí je výbuch. „Tu-154 má tři motory, je velmi spolehlivý. Podle mne se stalo to, co v Šarm aš-Šajchu (loňský teroristic­ký útok na ruský airbus na Sinaji – pozn. red.).“Letecký expert Vadim Lukaševič zase soudí, že došlo ke střetu s raketou, což podle něj Kreml nikdy nepřizná. Pokud je ale tvrzení oficiálníc­h ruských míst pravdivé, pak je nejpravděp­odobnější verzí ta, kterou vyslovil bývalý vojenský zkušební pilot a nejznámějš­í letecký expert Mogamed Talbojev. Ten pro rozhlasovo­u stanici Echo Moskvy uvedl, že pokud je vyloučen terorismus, zbývá možnost nesynchron­izovaného zasunutí klapek. Talbojev doslova prohlásil, že v životě již vyšetřoval mnoho havárií, ale tato je „mystická“. Nejkritičt­ějších je podle něj 45 vteřin, kdy se zasunuje podvozek. Poté se začínají zasunovat klapky. „Pokud se ale kvůli technické závadě zasune jen jedna, letoun se okamžitě převrátí na záda a nikdo nestačí říct ani slůvko nebo něco zmáčknout,“řekl expert. To by vysvětlova­lo, proč posádka neinformov­ala o potížích pozemní služby. Tato závada je podle Talbojeva krajně výjimečná, ale není vyloučená. „Jedinou záchranou je v takové situaci opět klapky vysunout, což ale nemusíte stihnout,“prohlásil letecký odborník. Jenže tato verze nevysvětlu­je, jak je možné, že podle agentury RIA Novosti byly na některých z nalezených mrtvých záchranné vesty. Ministerst­vo obrany toto tvrzení ovšem nazvalo „fámou“. Agentura Interfax zase přišla s verzí přetížení stroje, což by ale také nevedlo k tak bleskovému pádu.

Ruské tajné služby včera vydaly prohlášení, ve kterém popisují po minutách průběh mezipřistá­ní a tankování na letišti Adler v Soči. Podle FSB to dokazuje, že se na palubu nedostal nikdo, kdo by tam mohl ukrýt bombu či poškodit stroj. Jediné dvě osoby, které na palubu v Adleru vstoupily, byl pohraniční­k a celník. Jejich účast na neštěstí byla vyloučena.

V úvahu tak podle vyšetřovat­elů připadá střet s cizím předmětem, nekvalitní palivo, chyba pilota či jiná technická příčina.

Podle ruské tajné služby FSB se na palubu nedostal nikdo, kdo by tam mohl ukrýt bombu či poškodit stroj

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia