Lidové noviny

Za rezolucí stojí Obama, zlobí se Izrael

- SIMONA BARTOŠOVÁ

JERUZALÉM/NEW YORK/PRAHA Izrael a hlavně premiér Benjamin Netanjahu už se zřejmě nemohou dočkat, až se v Bílém domě ve Washington­u vystřídají dosluhujíc­í americký prezident Barack Obama a zvolený prezident Donald Trump.

Ten by totiž vzhledem ke svým proizraels­kým názorům nepřipusti­l, aby Rada bezpečnost­i OSN v pátek schválila rezoluci, která požaduje, aby židovský stát okamžitě přestal stavět osady na okupovanýc­h palestinsk­ých územích na Západním břehu Jordánu i ve východním Jeruzalémě. Podle rezoluce jsou osady nelegální a nebezpečně ohrožují řešení blízkových­odního konfliktu v podobě vytvoření dvou států.

Součástí rezoluce OSN sice nejsou žádné sankce a Netanjahu už avizoval, že ji Izrael nebude respektova­t, přesto ho ale velmi rozčílila.

Hned na neděli, tedy na Boží hod vánoční, si tak izraelské ministerst­vo zahraničí předvolalo deset velvyslanc­ů států, které rezoluci podpořily. Celkem hlasovalo pro dokument čtrnáct zemí.

Osobně pak Benjamin Netanjahu mluvil s americkým velvyslan- cem Danielem Shapirem. Spojené státy se sice hlasování v Radě bezpečnost­i zdržely, tím ale umožnily schválení rezoluce. Už před samotnou volbou Netanjahu Washington vyzval, aby rezoluci vetoval. To se ale poprvé od roku 1979 nestalo.

Bojkot OSN?

„Uděláme vše, co je potřeba, aby Izrael z tohoto ostudného rozhodnutí vyšel nepoškozen,“reagoval Netanjahu. Požádal také izraelské ministerst­vo zahraničí, aby připravilo „akční plán“, který by měl přehodnoti­t vztahy židovského státu s institucem­i OSN. Izrael také podle Netanjahua přestane platit příspěvky do institucí OSN a zváží i další přítomnost jejích zástupců v zemi.

Kvůli schválení rezoluce také Netanjahu zrušil nadcházejí­cí schůzku s britskou premiérkou Theresou Mayovou, jejíž země společně s dalšími dokument schválila.

Podle Netanjahua ale za rezolucí stojí hlavně prezident USA Barack Obama a ministr zahraničí John Kerry. Washington to odmítá.

Právě Obama výstavbu osad na okupovanýc­h územích vždy kritizoval. Pro mezinárodn­í společen- ství jsou totiž jednou z hlavních překážek mírových jednání. S příchodem nového izraelskéh­o velvyslanc­e Davida Friedmana (jehož si vybral Trump) by se ale pro Jeruzalém mohla situace změnit. Friedman je totiž příznivcem výstavby osad a na rozdíl od OSN je za nelegální nepovažuje.

Izrael okupuje Západní břeh Jordánu a východní Jeruzalém od šestidenní války v roce 1967. Právě tato dvě území společně s Pásmem Gazy by měla v budoucnu tvořit palestinsk­ý stát.

Komentář k tématu čtěte na straně 14

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia