Lidové noviny

Zradikaliz­ovat ho mohl „imám bez tváře“

- BERLÍN

Není jasné, jaký byl jejich vztah, podle šéfa Spolkového kriminální­ho úřadu Holgera Müncha byl ale tuniský atentátník Anis Amri v kontaktu s radikálním imámem abú Valáem. Potvrdil to i teroristův synovec, podle něhož patřil Amri ke skupině džihádistů okolo jednoho z hlavních ideologů německé salafistic­ké scény.

Radikaliza­ci 24letého Tunisana, který povraždil pomocí kamionu na berlínském vánočním trhu dvanáct lidí, němečtí policisté stále vyšetřují. Vědí už, že Amri byl napojen na ultrakonze­rvativní salafisty, a právě Iráčan abú Valá je považován za jednoho z takzvaných „kazatelů nenávisti“a zřejmě nejvlivněj­šího náboráře teroristic­ké organizace Islámský stát (IS).

Dvaatřicet­iletý kazatel Ahmad Abdulaziz Abdullah A., známý jako abú Valá, se podle serveru Deutsche Welle na videích objevuje výhradně se zahalenou tváří nebo zády ke kameře (přezdívá se mu „imám bez tváře“). Do Německa přišel se svou rodinou v roce 2000 a usadil se ve městě Tönisvorst v Severním Porýní – Vestfálsku. Během let si vytvořil skupinu salafistic­kých příznivců, která v jednu chvíli dosahovala až 25 tisíc členů.

I když abú Valá mluvil ve svých kázáních o zdánlivě nevinných tématech, třeba jak si udržet manželství, úřady ho pozorně sledovaly. Mešitu, v níž kázal, navštěvova­la totiž i dvacítka mladých mužů, kteří se zradikaliz­ovali, později odešli bojovat do Sýrie a připojili se k IS.

Letos 8. listopadu imáma zatkla policie kvůli podezření, že spolu s dalšími čtyřmi muži vytvořil síť k rekrutován­í bojovníků Islámského státu. Abú Valá měl také přísahat věrnost vůdci IS. Jasné důkazy proti němu prý ale vyšetřovat­elům chybějí. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia