Lidové noviny

Vzpomínáte si ještě na léto?

-

odlišný od prosincové reality za zdmi galerie. Její návštěva zahřeje jak fyzicky, tak duševně.

Uprostřed nákupního shonu

Sedlecký patří k malířské generaci, která vstoupila na uměleckou scénu krátce po roce 2000. Rodák z Ostravy studoval v Brně pod vedením Jiřího Načeradské­ho, na pražské AVU u Jiřího Sopka. V Praze také nyní působí. V jeho rukopise se objevuje i ohlas toho nejlepšího z evropského malířství konce 20. století, s nímž se setkával při studiích ve Stuttgartu či Antverpách. Architektu­ra, veřejná prostranst­ví, skupiny lidí, to jsou motivy, které se v jeho dílech často opakují. Zajímavou reflexí umění uměním jsou obrazy, na nichž se objevují sochy ve veřejném prostoru či interiéry světoznámé galerie Tate Modern (2009).

Galerie Pavilon se nachází v neobvyklém prostoru, totiž v přízemí Vinohradsk­é tržnice, obklopená obchody s luxusním designovým zbožím, nábytkem, který prorůstá i do samotného výstavního prostoru galerie. Myšlenka propojení nákupního centra s výtvarným uměním není neobvyklá, pokusy o její realizaci najdeme například v Brně v podobě Wannieck Gallery – nákupní galerie Vaňkovka, o různé výstavy se pokoušejí obchodní centra i v jiných městech. Jako by si tím zkoušela pořídit odpustek za odcizení slova „galerie“pro konzumní účely.

Takové propojení s sebou přináší jistá úskalí. To hlavní spatřuji v rozdílném naladění diváka/nakupující­ho. Není snadné přeskočit od pocitu lovce slídícího po nejlepší nabídce či naopak úmyslně odolávajíc­ího ataku reklamy do kontemplat­ivního stavu vnímání uměleckého díla. Soustředěn­í je narušováno například „nakupovací“hudbou linoucí se prostorem, cenovkami umístěnými na předmětech kolem či průhledy přes skleněné stěny na lidi, kteří jsou tu prostě ve své kanceláři.

Nutno dodat, že v případě galerie Pavilon je díky estetické čistotě prostředí možné i tak mluvit spíše o symbióze umění a byznysu, ne o jejich střetu. Možná, že to je také tím, co obrazy Zbyňka Sedleckého nabízejí. Kdyby měly například ambici hodnotit kriticky společensk­é nešvary či diváka jakkoli provokovat, v kontaktu s nákupním prostorem by neobstály.

Zbyněk Sedlecký: Srpen

Autorka je teoretička umění

 ?? Obraz Zbyňka Sedleckého z roku 2016. REPRO LN ?? Bez názvu.
Obraz Zbyňka Sedleckého z roku 2016. REPRO LN Bez názvu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia