Lidové noviny

Herečka s šestým smyslem

-

VNárodním divadle vytvořila Luba Skořepová za pětašedesá­t let na sto padesát rolí a roliček. Mnoho dalších postav ztvárnila na jiných divadelníc­h scénách a ve filmu či v televizi.

„Už od šesti let jsem hrozně bláznila s herectvím, byla jsem tím posedlá a to mi zůstalo. Je to vlastně prokletí, protože to musím mít jako drogu,“říkala v rozhovoru pro magazín Pátek LN v roce 2007. Herectví vystudoval­a v letech 1942–45 na Konzervato­ři Praha. Po osvobození působila v Souboru mladých J. Honzla a ve Studiu Národního divadla. Zahrála si například Annu ve Vančurově Učiteli a žákovi (1945) nebo Nevěstu v Lorkově Krvavé svatbě (1946). Po zániku studia v roce 1948 se stala členkou Činohry Ná- rodního divadla, jemuž zůstala věrná až do června 2014, kdy se s diváky rozloučila derniérou Gogolova Revizora. Do té doby byla mj. Kristýnou ve Stroupežni­ckého Našich furiantech, Dorotkou v Moli`erově Donu Juanovi, Jean Riceovou v Osbornově Komikovi, Vojnickou v Čechovově Strýčku Váňovi nebo Chůvou v Eurípidově Médei. Mimo Národní divadlo hostovala Luba Skořepová na ně- kolika dalších scénách. Například v Divadle v Řeznické slavil šestnáct let úspěchy její ženský trojobraz Mydlibaba a ty druhé. Další monodrama César a Drana uváděla sedm let na komorní scéně v Městských divadlech pražských. Znají ji i televizní a filmoví diváci, například jako čarodějnou bylinkářku ze snímku Tomáše Vorla Cesta z města.

Záliba v tajích přírody a magických záležitost­ech ji proslavila i ve skutečném životě. „Já jsem odjakživa měla jiné zájmy než druhé děti, pátrala jsem, co druzí nevědí. Možná si dneska víc rozumím s přírodou. Já mám všechno za živé. I stromy, kameny, umím se s nimi kontaktova­t,“prozradila ve zmiňovaném rozhovoru, kde mluvila také o své víře v převtělová­ní a o tom, že v příštím životě by chtěla být znovu herečkou. „Já to beru prostě z logiky: většině lidí dává Stvořitel nějaké nadání, něco navíc. A to tvůrčí přece nemůže zmizet.“kul

V pátek zemřela v Praze herečka Luba Skořepová. Bylo jí 93 let.

 ?? Luba Skořepová na snímku z roku 2009, kdy v pražském Divadle v Řeznické uvedla výstavu fotografií Aleny Hrbkové Jeden den herce. FOTO ČTK ?? Divadlo jako droga.
Luba Skořepová na snímku z roku 2009, kdy v pražském Divadle v Řeznické uvedla výstavu fotografií Aleny Hrbkové Jeden den herce. FOTO ČTK Divadlo jako droga.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia