Lidové noviny

Investoři zaplatili za české nemovitost­i přes 81 miliard

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA Přes tři miliardy eur, tedy více než 81 miliard korun, utratili letos investoři za komerční nemovitost­i v Česku.

První místo na žebříčku největších transakcí, pokud nebereme v úvahu prodeje celých portfolií, patří kancelářsk­ému komplexu The Park v Praze na Chodově. Jeho majitelem se stala německá Deka Immobilien. I když kupní cena nebyla zveřejněna, spekuluje se, že globální investiční společnost­i Starwood Capital Group zaplatili Němci až deset miliard korun.

Druhé místo obsadil administra­tivní komplex Florentinu­m v centru Prahy, v ulici Na Florenci. Dle odhadů mohla skupina Penta, která byla developere­m Florentina, za nemovitost inkaso- vat zhruba 275 milionů eur, tedy 7,5 miliardy korun. Novým vlastníkem objektu se stala čínská skupina CEFC.

Třetí příčka patří obchodnímu centru Letňany, jehož novým majitelem je německá společnost Union Institutio­nal Investment. Ta ho získala od obchodního řetězce Tesco. Ani v tomto případě nebyla cena transakce zveřejněna, dle dřívějších odhadů se mohla pohybovat kolem 6,5 miliardy korun.

Makléři jsou přesvědčen­í, že chuť utrácet peníze za české nemovitost­i nepoleví ani v příštím roce. „Aktivita českého realitního trhu nevykazuje žádné známky zpomalení. Jsme přesvědčen­i, že pronájmy a investiční objem v souladu se silnou makroekono­mickou situací Česka nadále porostou,“říká výkonný ředitel CBRE Richard Curran. Nyní se na trhu jedná o více než padesátce transakcí, které které by mohly být uzavřeny do konce roku 2017. Více než polovina z nich se týká mimopražsk­ých regionů.

 ?? Vede cenou v žebříčku prodaných nemovitost­í FOTO ARCHIV ?? Komplex The Park
Vede cenou v žebříčku prodaných nemovitost­í FOTO ARCHIV Komplex The Park

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia