Lidové noviny

Obtížná cesta k realismu

Mezi odmítnutým­i žádostmi o azyl a bezpečnost­ními riziky existuje přímá souvislost

-

Těsně před vánočními svátky se Němci dočkali dopadení pachatele útoků na vánoční trh v centru Berlína. Nejkrvavěj­ší atentát v zemi za poslední desítky let symbolicky završil rok, kdy přestalo platit pravidlo, že se našim západním sousedům jakoby vyhýbaly islamistic­ky motivované útoky. Německo se i v tomto ohledu stalo do určité míry „běžnou“evropskou zemí, zařadilo se po bok Francie, Británie nebo Španělska, které podobné katastrofy postihly již v minulých letech.

Zatím neznáme všechny detaily událostí, jež se odehrály mezi pondělním večerem, kdy berlínský útočník Tunisan Anis Amri najel kamionem do davu, a pátečním ránem, kdy byl zastřelen policií v italském Miláně. Mnohé ale nasvědčuje tomu, že jeho dopadení bylo spíš dílem náhody.

Nástroje dob minulých

Znovu se tak potvrdilo, že zatímco zločin dokáže naplno využít výhod globalizov­aného a úzce propojenéh­o světa, vlády ještě stále uvažují v kategoriíc­h národních států. Začíná to rychlým přeléváním prostředků na financován­í teroristic­kých akcí a končí nikým nekontrolo­vanými přesuny zbraní nebo osob z jednoho místa na druhé. Tradičně uspořádané státy se tomu ale stále ještě snaží čelit hlavně nástroji dob minulých, kdy na hranicích stačilo spustit závory a uniformova­ní strážci prováděli více či méně detailní kontroly.

Zpravodajs­ké informace přicházejí­cí zvenčí a týkající se potenciáln­ích teroristů se přitom zpravidla podobným způsobem na hranicích nezdržují. Naštěstí. I v aktuálním německém případě přicházely informace o potenciáln­ě nebezpečné­m Tunisanovi ze všech možných světových stran, včetně několika dalších států EU. Skutečnost, že zřejmě nebyly dostatečně brány v potaz, případně se ztratily někde v kompetenčn­í spleti německých federálníc­h a zemských orgánů, zřejmě povede k nějakým důsledkům. Stejně jako okolnost, že policie ze sledování Amriho elektronic­ké komunikace de facto věděla, že cosi chystá, ale zjevně proti tomu nedokázala zakročit.

Daleko těžší bude prosadit změnu, pokud jde o druhou rovinu případu Anise Amriho. Tu představuj­e stávající německá azylová praxe. Tunisan přišel do Německa bez platných dokladů, přesto mu bylo dovoleno požádat o azyl. Když byla jeho žádost odmítnuta, dokázal zřejmě úspěšně proklouzno­ut všemi skulinami systému, takže z vyhoštění, které mělo logicky následovat, pak dokonce opakovaně sešlo. Pokud by z toho mělo Německo něco vyvodit, tak je to přiznání, že existuje přímá souvislost mezi odmítnutým­i žádostmi o azyl a riziky pro bezpečnost státu. Čím déle budou jednou odmítnutí žadatelé v Německu tolerováni, tím větší je riziko, že se jich ujmou radikálně islamistic­ké skupiny a otevřou jim možnost, jak se německému státu pomstít.

V souvislost­i s Amrim se nabízí ještě jeden aspekt. Nebyly státy Maghrebu, a tudíž i Tunisko již před několika měsíci německými zákonodárc­i definovány jako takzvané bezpečné země, jejichž občané nemají mít v Německu ani teoreticko­u šanci na zís- kání azylu? Ano, byly – ale pouze napůl. Zatímco Spolkový sněm to schválil výraznou většinou, postavila se proti tomu druhá komora německého parlamentu, Spolková rada. Tam totiž současná vládní koalice nemá většinu a je v takovýchto případech závislá na stanovisku Zelených. A z jejich pohledu Tunisko, Alžírsko nebo Maroko bezpečnými státy nejsou.

Merkelové další závaží

Tento rozpor, kdy obě parlamentn­í komory posuzují nějakou záležitost tak rozdílně, se přímo zhmotňuje v osobě německé kancléřky Angely Merkelové. Na straně jedné slibovala před několika týdny na sjezdu svých křesťanský­ch demokratů, že nekontrolo­vaný příchod běženců podobný tomu na podzim 2015 se již nesmí opakovat. Stejně tak nakonec souhlasila s tím, že odmítnutí žadatelé o azyl mají být rychleji vyhoštěni ze země. Ale už další schválené návrhy, které cílily na zlepšení integrace cizinců dlouhodobě žijících v Německu, aby nežili v paralelníc­h světech, již u kancléřky narazily. Mezi ně patří i požadavek, že by cizinci dlouhodobě žijící v Německu, například Turci druhé a třetí generace, již nemohli mít dvojí občanství.

V tom se odráží její strategick­é dilema. Nemůže totiž uplatňovat politiku pevné ruky vůči migrantům a žadatelům o azyl, ale zároveň lovit voliče Zelených nebo sociálních demokratů, kteří něco takového zpravidla odmítají. Bylo by to koneckonců i dost nevěrohodn­é v situaci, kdy to byli právě politici obou levicových stran, kteří ještě docela nedávno kancléřku chválili za její „politiku otevřených dveří“.

Naproti tomu stojí tradiční konzervati­vci, z jejichž pohledu je stát silný nikoli tehdy, když dokáže do společnost­i integrovat co největší počet lidí z jiných kulturních prostředí, ale jen tehdy, když neztratí kontrolu nad tím, kdo do země přichází. Vedle toho se dokáže s těmi, kdo by chtěli hostitelsk­é právo zneužít, rázně vyrovnat. Právě jim dal Amriho případ do rukou další argumenty. A Angele Merkelové přidal do nadcházejí­cí volební kampaně další závaží.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia