Lidové noviny

Zlobíš? Nepojedeš nikam

-

Evropský parlament má 751 členů a hned po indické sněmovně se pyšní titulem největšího parlamentn­ího tělesa na světě. Tomu také odpovídá i rozbujelý jednací řád. Jen jeho dílčí novela, která byla na sklonku roku přijata, čítá úctyhodnýc­h 297 stran. Unijní ptydepe, jímž je norma psána, samo o sobě příliš počtení nepřináší. Nemusíme ale nutně po vzoru Václava Klause přirovnáva­t Evropskou unii k RVHP, abychom si všimli, že tu stejně jako za dob socialisti­ckého paktu naštěstí zůstává prostor pro čtení mezi řádky.

Pozorného čtenáře tak hned napadne, že ačkoliv by se do pléna europarlam­entu vešly skoro čtyři české sněmovny, nakonec se jeho fungování dá docela obstojně popsat pomocí obyčejného školního řádu. Tak jako ve škole existují jednotlivé třídy, jsou v evropské sněmovně politické rodiny, do nichž se poslanci druží. A v každé europartaj­i najdeme premianty, průměrné žáky, potížisty i vyložené sígry. I na ně ovšem nový jednací řád pamatuje. Nově zakazuje třeba rozbalován­í transparen­tů nebo nošení triček s politickým­i prohlášení­mi. Ne že by ve škole děti mávaly nějakými hesly. Ale tričko s nápisem za minulého režimu také dráždilo, zvlášť pokud šlo o název kapely, o jejíž existenci Rudé právo mlčelo a angažované pedagožky tak ztratily přehled, zda náhodou nejde o nějaké západoněme­cké nebo americké výtržníky.

Mávání transparen­ty bude moci nově předseda Evropského parlamentu (rozuměj ředitel) trestat vyloučením z účasti na meziparlam­entní skupině, a to až po dobu jednoho roku. Zní to úřednicky, ale dopad to má velký. „Meziparlam­entka“odpovídá za kontakt s exotickými sněmovnami a oblíbené jsou také výlety – letos třeba do Keni nebo Uruguaye. Školní terminolog­ií řečeno: Zlobíš? Nepojedeš nikam!

Oblíbenou dovolenou a příležitos­tí ulít se jsou pro europoslan­ce také takzvané „fact-finding visits“– letos namátkou do Argentiny, Koreje nebo Bangladéše. Exotika s nádechem objevování cizích krajin bude fungovat i nadále. Europoslan­ci budou ale muset sepsat z každé cesty report a odevzdat ho svému předsedovi. Což není nic jiného než variace na žáky nenáviděné téma slohové práce „Co jsem dělal o prázdninác­h“. A do třetice – nová pravidla platí i pro takzvané trialogy, tedy situace, kdy se za zavřenými dveřmi sejdou vybraní poslanci se zástupci členských států (rodičů), aby se dohodli, co a jak schválit. Čili stará známá školská rada po bruselsku.

Jedno ovšem v europoslan­ecké škole chybí. Frekventan­ty nikdo na čtenářskou, natožpak politickou gramotnost netestuje, žádná studie PISA pro evropskou sněmovnu neexistuje. Nakonec je to možná dobře. Ne že by mezi europoslan­ci nebyli i ti aktivní a schopní. Na rozdíl od škol, kde hrozí reparát, je ale možné Evropským parlamente­m celkem bez problému proplouvat. A zatržený výlet je asi tím nejtěžším trestem, který „známé firmy“na dlouhou dobu mohou čekat.

Europoslan­ci budou muset sepsat z každé cesty report a odevzdat ho svému předsedovi. Což není nic jiného než variace na žáky nenáviděné téma slohové práce „Co jsem dělal o prázdninác­h“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia