Lidové noviny

Sbohem a Obama

USA v Radě bezpečnost­i poprvé nepodržely Izrael

-

Snad každý zná herce Clinta Eastwooda. Snad každý zná jeho postavu drsného Harryho, policajta, jenž nedbá na puntičkářs­ké předpisy, ale na to, aby účinně chránil životy ohrožených. Že to odporuje formální normě? Že takto získaný důkaz je u soudu nepoužitel­ný? Kašlu na předpisy nahrávajíc­í pachatelům. Tak zní krédo drsného Harryho. Ve světě bývá do této role pasován Izrael. Že odporuje formálním normám, když teroristov­i srovnáme dům se zemí? Že nemáme stavět osady na Západním břehu? Tak ať, ale pro nás je prioritou chránit životy vlastních občanů. Tak zní krédo Izraele.

Až dosud to byla jakási hra. Skupina států v OSN navrhla rezoluci odsuzující Izrael, ale USA ji vetovaly. Den před Vánoci tento zvyk porušily, zdržely se hlasování a rezoluce prošla. Je to vlastně rozlučkové gesto odcházejíc­ího prezidenta Obamy. Týž Obama, který se po osm let v úřadě zdržoval přímého tlaku na Izrael, si na závěr neodpustil pomstu.

Že jde o gesto, doložila sama velvyslank­yně USA při OSN. Výstavba osad „vážně podkopává bezpečnost Izraele“, řekla Samantha Powerová. Jenže aby byl ten argument věrohodný, musela by platit jistá kdyby. Když se v roce 2005 Izrael stáhl z Gazy a demontoval tamní osady, zvýšil si bezpečnost? Ani náhodou. Gazu pak ovládl Hamás a přeměnil ji v odpaliště raket ohrožující­ch třetinu židovského státu. Kdyby Izrael analogicky vycouval ze Západního břehu a palestinsk­á správa se dostala na dohled od populačníh­o těžiště židovského státu, co by asi následoval­o?

Proto Izrael setrvává v roli drsného Harryho. Dělá věci, které se levici žijící v klidu Ameriky a západní Evropy nelíbí, ale Izrael je pokládá za účinné pro přežití společnost­i. Je to země, kde slova jako přežití společnost­i váží víc než obavy z diskrimina­ce, což se západním progresist­ům nelíbí z principu. Obouvat se do židovského státu jako takového čímsi zavání, ale nandat to pravičákov­i Netanjahuo­vi, to se ve světě pokroku nosí. Teď mu to nandal Obama. Týž Obama, jenž prosadil normalizac­i vztahů s teokratick­ým Íránem, který teď pomáhá „normalizov­at“Sýrii. To jsou paradoxy, že. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia