Lidové noviny

Společensk­y nedoceněná služba občanům

- Ad LN 16. 12.: Plnil jsem vánoční sny Jan Kašper, evangelick­ý farář v. v., Stará Boleslav

Komu poděkovat? O Vánocích, po Vánocích. Těm, kdo dary přinesli? Santům, spřežení sobů, Mrazíkovi… Mezi nosiči dárků by přišel na řadu „Ježíšek“. Neměl jsem ho rád, protože v naší evangelick­é rodině nám bylo od časného dětství dáno na vědomí, že dárky nám prostě dávají rodiče a příbuzní. Ta postavička se stávala rukojmím ateistů. Dětinná představa, kterou odložíme, když vyrůstáme. Stejně jako víru v Boha, k níž jsme ani nedospěli. Své kouzlo ovšem má i odpudivý skřehotavý mužík televizníc­h reklam, posel bůžka Marketa.

Máme jistě být zač dlužni přímým svým dárcům. Zapomínat bychom ovšem neměli na ty, kdo nám ty dary prostředko­vali. Upozornil na ně Ondřej Vyhnanovsk­ý ve svém článku a obsáhlé reportáži. Stal se na několik dní kolečkem v soukolí neuvěřitel­né efektivity, nad níž by žasl i autor filmu Moderní doba Charlie Chaplin.

Najdeme řadu těch, kdo za menší plat než průměrný nám sloužili, a nebyli jsme jim dost vděčni. Nejen prodavači/-čky, kasírky či skladníci a skladnice. Ze všech profesí bych vybral pošťáky a pošťačky, doručovate­le a doručovate­lky. Zaměstnání kdysi důstojné. Stvrzuje to určitě i pověstná Wolkerova Poštovní schránka. Doložil to i Karel Čapek svou Pohádkou pošťáckou, vědom si i toho, jak je ta služba náročná: „Co se takový pošťák nachodí, naběhá, nadrandí, nalítá, nahoní a našlape, že prý den co den musí ujít dvacet devět tisíc sedm set třicet pět kroků, v čemž je zahrnuto osm tisíc dvě stě čtyřicet devět schodů nahoru a dolů.“I pes pošťáka pokouše, jak vyprávěl můj dědeček, jenž roznášel poštu ještě za Rakouska, ve vesničce Úsobrno a širokém okolí. A strýc byl vedoucím pošty v Městečku Trnávka. Bratranec u vlakové pošty. Asi z čiré nostalgie a idealismu jsem na ně hrdý.

Dnešní doručovate­l je nosičem těžších břemen. Mzda nevalná, služba občanům společensk­y nedoceněná. Zbývá všem doručovate­lům a pracovníků­m běžných pošt poděkovat i pro dobu vánočního kalupu, i kdyby na vše plně nestačili, a popřát jim, aby propříště organizace našich pošt prospěla jim i jejich klientům. Avšak samy pošťáky je možno označit za nositele darů, podobně jako pověstné mágy, kteří je měli doručit do Betléma…

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia