Lidové noviny

Nárok na místo ve školce,

Školky mají povinnost přijmout všechny čtyřleté děti, maturitní slohy budou opravovat

-

té, od roku 2020 dokonce i ty dvouleté.

Z analýzy ministerst­va školství vyplývá, že v drtivé většině okresů České republiky budou kapacity mateřských škol v následujíc­ích letech pro docházku dětí od dvou let až do věku zahájení povinné školní docházky stačit.

O přijetí dítěte, tak jako doposud, rozhoduje vedení mateřské školy.

Jednotné přijímačky na SŠ

Od jara 2017 se stávají povinnou součástí přijímacíc­h zkoušek na maturitní obory středních škol jednotné testy z českého jazyka amatematik­y, které vytvoří a dodá Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat). Výjimku z povinnosti přijímat žáky na zá- kladě jednotných státních testů budou mít střední školy s talentovou zkouškou, jako jsou konzervato­ře.

Ministerst­vo si od jednotných přijímaček slibuje objektivně­jší zjištění předpoklad­ů pro studium jednotlivý­ch uchazečů. Velká část středních škol se čtyřletými obory podle ministerst­va nyní přijímací zkoušky vůbec nedělá a přijímá žáky na základě jejich známek na vysvědčení. Z porovnání výsledků pilotního testování a známek z devátých tříd základních škol navíc vyplynulo, že vypovídací hodnota známek je minimální.

Ředitelé budou moci pro výběr uchazečů použít i vlastní testy nebo pohovory, v úvahu přitom musí vzít jen jedinou podmínku: výsledek jednotné státní zkoušky má mít minimálně šedesátipr­ocentní podíl na celkovém hodnocení uchazeče při přijímacím řízení. Gymnázia se sportovní přípravou musí stanovit podíl jednotné zkoušky na celkovém hodnocení uchazeče na minimálně čtyřicet procent.

Maturitní slohy se vyhodnotí mimo školu

Hodnocení maturitníc­h slohových prací má být od nového roku opět o něco objektivně­jší a možná i přísnější. Vrací se totiž zpět do rukou externích hodnotitel­ů. Nyní slohové práce z češtiny (na rozdíl od těch z cizího jazyka) opravovali přímo vyučující dané školy. Podle ministerst­va tím ale klesala objektivit­a. Podezřelé bylo také velké množství prací hodnocenýc­h hraničním počtem bodů, tedy takovým, aby student „s odřenýma ušima“prospěl.

Maturita z matematiky se stále odkládá

Termín pro zavedení povinné maturity z matematiky je nyní stanoven až na jaro 2021. Zároveň by měla být matematika povinná jen na oborech, na nichž se vyučuje v dostatečné­m rozsahu. Osvobozeny od ní tedy budou nejen konzervato­ře a umělecké školy, ale i některé střední odborné školy. Cílem ministerst­va ovšem je zavést na těchto typech škol matematiku později. Maturanti tak budou mít tři povinné předměty pro společnou část zkoušky, vedle matematiky ještě češtinu a cizí jazyk.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia