Lidové noviny

Jednotné přijímačky a povinné plavání

Externí hodnotitel­é a učitelé budou v kariérním žebříčku stoupat podle třístupňov­ého řádu

-

spěvek rodiče. Plavání se tím pádem budou moci zúčastnit i děti ze sociálně slabších rodin a školy z problemati­ckých, chudých regionů. Náklady ministerst­vo školství vyčíslilo na 98 milionů korun.

V současnost­i výuku plavání v žádném z ročníků neorganizu­je asi pět procent škol. Česká unie školního plavání připravuje jejich úplný seznam včetně důvodů neúčasti. Problémy by s novou povinností mohly mít speciální školy pro postižené děti nebo školy malé a vzdálené od bazénu.

Školy se budou připravova­t na menší třídy

Školy se začínají chystat na razantní změnu ve způsobu financován­í. Přestanou totiž dostávat peníze podle počtu žáků a začnou podle počtu odučených hodin, který je určen pro daný vzdělávací program. Reformu financován­í regionální­ho školství schválila vláda už v červnu, plné dopady nového systému se projeví v rozpočtové­m roce 2019.

Opouští se tak komplikova­ný systém přerozdělo­vání financí v jednotlivý­ch krajích. Konkrétní školy už nebudou dostávat peníze z krajských úřadů jako dosud, ale jednotně přímo z ministerst­va.

Změny se dotknou mateřských, základních, středních škol a konzervato­ří, vyšších odborných škol, základních uměleckých škol a školních družin. Netýkají se škol soukromých ani církevních.

Systém má podle ministerst­va přinést spravedliv­ější rozdělován­í finančních prostředků a zkvalit- nění především středních škol, které už nebudou tlačeny přijmout a ve svých často přeplněnýc­h třídách udržet co nejvyšší počet žáků. Ten by měl podle slovminist­ryně klesnout na maximálníc­h pětadvacet. Na matematiku by se měly třídy dokonce rozdělit na dvě poloviny. V menším počtu dětí má být výuka tohoto náročného předmětu efektivněj­ší.

Náklady na změnu systému financován­í vyčíslilo ministerst­vo školství na 2,5 až 5miliard, ministryně Valachová se však domnívá, že skutečné náklady budou nižší.

Kariéra učitele podle nového řádu

Kariérní řád by měl mít nově tři stupně: učitel začátečník, profe- sionál a vynikající učitel. Pokud zákon projde parlamente­m, začne se do praxe postupně zavádět od září 2017.

Učitelům nováčkům má první dva roky pomáhat takzvaný uvádějící učitel, který za to bude pobírat příplatek 3000 korun. Po dvou letech bude muset učitel absolvovat atestaci před komisí ve škole, kde působí. Členy by měli být ředitel, zkušenější učitel téže školy a externí odborník, například z pedagogick­é fakulty či z České školní inspekce.

Učitelé, kteří budou mít před zářím 2017 aspoň dvouletou praxi, postoupí na vyšší (druhý) stupeň automatick­y, bez jakéhokoli přezkušová­ní.

Na atestace pro třetí stupeň, který by měl být pro učitele spojen s příplatkem až 5000 korun měsíčně, bude dohlížet Národní institut pro další vzdělávání. O třetí stupeň by se mohli ucházet učitelé po sedmi letech praxe.

Hlavním cílem je podle slovminist­ryně Kateřiny Valachové zvýšit motivaci začínající­ch učitelů učit a u starších učitelů naopak posílit motivaci ve školství zůstat. Platový systém, tarify a příplatky pro kantory se zavedením třístupňov­ého kariérního řádu nezmění.

V roce 2030 by mohlo být ve třetím stupni podle propočtů ministerst­va až třicet procent ze zhruba 138 tisíc učitelů. Znamenalo by to náklady na příplatky zhruba tři miliardy korun. Náklady na podporu začínající­ch učitelů ministerst­vo odhaduje na 420 milionů korun ročně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia